Skocz do zawartości
Pudi

Przegrzewajace sie dyski ?

Rekomendowane odpowiedzi

u siebie w obudowie mam dwa dyski twarde Seagate'a - jeden to 20 Gb drugi 40. Sek w tym ze sa one umieszczone doslownie jeden nad drugim - na inne ulozenie obecne tasmy na plytcie glownej nie pozwalaja. Chodzi mi o to, ze w obudowie od procka i grafiki mam calkiem wysoka temperature- na procku do 55- 60 stopni momentami dochodzi, I czy dyski moga sie fizycznie uszkodzic od takiej temperatury (momentami sa bardzo gorace jak je dotykam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski nie lubią wysokich temperatur, nie pamiętam jaka jest max. ale max. dopuszczalna różnica temperatury w ciągu godziny pracy dysku nie powinna przekraczać 20st.C. Czyli jeżeli w pokoju masz ok. 21 i ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>sz kompa to po godzinie twardziel nie może mieć więcej niż 41. Proponuję umieścić dyski w sankach w kieszeni 5,25" a w zaślepkach napędów wywiercić kilkanaście otworów. Dobrym rozwiązaniem może też być założenie wentylatora wyciągającego ciepłe powietrze z obudowy o wym. 80x80 puszczonego na jakieś 7-9V (będzie cichszy a swoje zrobi).

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyski ide moga nagrzewac sie bez problemu do ok. 50-60 stopni przy slabym chlodzeniu, mozesz nawet kocem owinac taki dysk i bedzie chodzil. Jakbys mial SCSI to wtedy bylby problem, bo temp. siega 75 stopni przy ciaglej pracy. IDE przy 24h mieleniu z reguly osiaga ok. 40 stopni, a chyba nie pracuje caly czas, wiec nie masz sie czym martwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxtor 7200 60GB - przeciętnie 39-43 stopni

barka 4 60GB - przeciętnie 55-58 stopni :!:

dyski koło siebie , nic na nie nie wieje.... system jest na maxtorze - IMHO dużo zależy od konkretnego dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...