Skocz do zawartości
Grimlock

Tomb Raider Underworld (Tomb Raider 8)

Rekomendowane odpowiedzi

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - ":("
zwątpiłem w swoją inteligencję - drążki owszem są ale po drugiej stronie. nie wiem czy to błąd czy ślepy jestem ale krążę już po tym korytarzu z pół godziny i nic nie widzę :(

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "..."
Hm chyba jednak nie do konca pamietalem ta lokacje, w drodze powrotnej sa drazki, na pierwszym screenie ktory zalaczyles (lara stoi przodem) widac na prawej scianie, na wysokosci ramienia lary, gzyms, sprobuj na niego wejsc i dalej kombinowac z wskakiwaniem wyzej badz tez na bok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - ":("
zwątpiłem w swoją inteligencję - drążki owszem są ale po drugiej stronie. nie wiem czy to błąd czy ślepy jestem ale krążę już po tym korytarzu z pół godziny i nic nie widzę :(

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - ":)"
Musisz wejść na drążki i wskoczyć na ścianę, która zsunie się na dół. Wtedy podniosą się te drewniane skocznie. Zawsze cztery są uniesione a dwie opuszczone. Przy opuszczonych musisz wejść na drugi drążek i złapać się ściany. Zsuniesz się ze ścianą w dół i uniesiesz skocznie. :) Uważaj na te wielkie białe pająki bo po uruchomieniu skoczni skądś ta gadzina wyłazi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda ze gra jest "wypas"

btw skonczy juz ktos z was ? - ja przeszedlem mexyk i jestem w krainie lodowej %)

Z tym wypasem to jednak bym sie powstrzymal;p Gra sie bardzo fajnie aczkolwiek chyba legend bardziej mi przypasowal, jak dla mnie minus duzy za to ze tru jest bardzo krotka gra ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kotekkotek

Z tym wypasem to jednak bym sie powstrzymal;p Gra sie bardzo fajnie aczkolwiek chyba legend bardziej mi przypasowal, jak dla mnie minus duzy za to ze tru jest bardzo krotka gra ;/

Jest dłuższa niż Legend a to wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kotekkotek

Żeby zrozumieć o co chodziło Zipowi w trzecim levelu nie naciskajcie start w głównym menu tylko poczekajcie chwilę na filmik :) Ciekawe ile osób to wiedziało :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciało mi się czekać i też postanowiłem trochę wcześniej zabrać się za TRU. Ogólnie gra się bardzo przyjemnie - poruszanie się Lary, efekty graficzne, lokacje są wykonane z dużą starannością ale na Radku 3650 (1280x1024) z wyłączonym antialiasingiem jest płynnie i nie ma spowolnień. Chyba ciut "uczłowieczyli" wspinanie się po skałkach. Jedyne co mnie lekko zirytowało to praca kamery podczas ucieczki przed macką widoczną na trailerach. Zdążyłem się tylko odsunąć się i spadłem ale przed cały czas zachowywałem się ostrożnie i w końcu nabiłem guza ośmiorniczce :lol2: Niestety pograłem tylko 2 godzinki przy okazji oglądając co nieco otoczenia, eksterminując faunę i jestem dopiero po spotkaniu ze starą znajomą na płonącej łajbie. Była już 2 w nocy, rozbolała mnie głowa i nie mogłem wysiedzieć przed kompem.

Trzeba też dokładnej przyglądać się gzymsom, które są już mniej widoczne niż w Legend czy przejściom/niskim korytarzom. Ja się w pewnym momencie nieźle zamotałem i nie mogłem odnaleźć drogi ale w końcu udało się :)

Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony. TRU w wersji podstawowej jest wart te 90 zł :)

PS. Jeśli masz na myśli filmik (intro) gdy Zip mierzy do Lary to faktycznie trochę wyjaśnia.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "spojler"
Ale kim w takim razie była Lara, która odpaliła ładunki :?: Sobowtórem :?: Dowiem się wkrótce :wink:

Co mam tutaj zrobić ? :P

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "screen"
Dołączona grafikaDołączona grafika

Ja to zrobiłem tak:

Przeniosłem te dwie kostki jak najbliżej drzwi. Potem stanąłem na płycie by otworzyły się i rzuciłem "sticky grenade" (lepliwe granaty), a dokładniej dwa - dla każdej kostki po jednym. Siła wybuchu przesunęła/przewróciła kostki, które przetoczyły się na drugą stronę. Sam przeszedłem pod opadającymi drzwiami turlając się.

Następnie w drugim pomieszczeniu położyłem dwie kostki na jednej płycie. Na drugiej stanąłem Larą i przy użyciu linki magnetycznej otworzyłem bramę.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mam problem z przejściem w morzu na początku gry, znajdują się tam te obrotowe takie no wiecie :P

Noi nie wiem co mam dalej robić, przekręcam wszystkie w koło i nic...

pozdrawiam i proszę o pomoc :)

Znajdź dwa pokrętła - jedno w grocie z kręgami. Drugie znajdziesz w innej jaskini - wypłyń z jaskini z kręgami i kieruj się na meduzy aby dotrzeć do drugiej. Kręgi obracasz tak by ciemne eliptyczne fragmenty były skierowane do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje Tipsa ...

utknelem w "lodowej" planszy - gdzie lataja mloty (screen)

jestem juz przy ostatnim ale nie wiem jak dostac sie na niego (na gore)

najdalej doszedlem tutaj

ale gdy wskakuje na lancuchy by dojsc na druga strone - te maja wsteczny bieg .. i nie moge dojsc do konca :(

probowalem juz biegac po nich .. skakac itd i lipa ;/

Edit

niciach!a - probowalem kazdym mozliwym skokiem i kombiunacja i nie da sie doskoczyc do temtej polki - qfa mac :(

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Strongmen

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "odp"
Po tych łancuchach ktore jak mowisz maja "wsteczny bieg" poruszaj sie naciskajac przod i klawisz E czyli uderzenia/interakcji wtedy bedzie to robic szybciej ze bez problemu sie tam dostaniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czwartej części Tomb Raider powinien się zakończyć raz na zawsze, bo to co było później i jest teraz to zwykła popierducha i zarabianie kasy na ludziach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony tak, a z drugiej nie. Owszem każda część przed Chronicles wymagała o wiele więcej czasu na przejście niż odświeżona wersja jedynki nie wspominając o Legend, która po dobrym rozkręceniu się gracza wyświetlała napisy końcowe.

Last Revelation było rewelacyjne podobnie jak jedynka. Dwójka średnio przypadła mi do gustu, a trójka jeszcze słabiej ale były to części w które grało się dniami , tygodniami, a nie godzinami jak obecnie i były momentami naprawdę trudne wymagając 100% skupienia i cierpliwości :wink:

Bardzo dobrze też wspominam (poza sterowaniem) Angel of Darkness :)

PS. W Underworld poruszanie się jak i kroki jaszczurów przypominają trochę dźwięki poruszanych przez Larę gałązek jak i jej kroków. Fajnie się nasłuciach!e w bezruchu czy się nie skradają po usłyszeniu podejrzanych odgłosów :wink: Ogólnie to ciekawy rodzaj przeciwnika, można go na spokojnie ubić granatem, czy dowolną bronią palną, a jak podejdzie zbyt blisko sprzedać dwa kopy i dobić z pistoletów :D Z tygrysami już nie ma tak łatwo tzn. nie można mu bezkarnie przyłożyć i szybko zdążyć sięgnąć po broń oraz strzelić.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie - największym minusem TRU jest długość rozgrywki. parę godzin to dla mnie zdecydowanie za mało. ale to niestety wada większości nowych gier. IMO także zagadki powinny być nieco trudniejsze - jedyne momenty gdzie się zacinałem to jak nie potrafiłem czegoś znaleźć, reszta raczej banalna a można by więcej mózgownicę wysilić.

ogólnie gra bardzo dobra. ładna grafika, wciągająca fabuła tylko, że chce się więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "..."
Hm chyba jednak nie do konca pamietalem ta lokacje, w drodze powrotnej sa drazki, na pierwszym screenie ktory zalaczyles (lara stoi przodem) widac na prawej scianie, na wysokosci ramienia lary, gzyms, sprobuj na niego wejsc i dalej kombinowac z wskakiwaniem wyzej badz tez na bok.

jak przejść na drugą stronę ? bo ja żadnego gzymsu nie widziałem na który można by było się wspiąć

post-148645-1227287220_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "to jest jedyne miejsce gdzie musiałem się wspomóc oszustwem bo też nie mogłem nic znaleźć."
przełącznik jest po drugiej stronie ale jak tam się dostać nie mam pojęcia. krążyłem z godzinę, skakałem jak głupi po ścianach i nic nie znalazłem. zastanawiam się czy to nie błąd w grze - wydaje mi się, że pierwsza rampa powinna być podniesiona. wyszło na to ze wymiękłem i użyłem trainera (super jump + speed) żeby przejść na drugą stronę.
Edytowane przez DuG1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "to jest jedyne miejsce gdzie musiałem się wspomóc oszustwem bo też nie mogłem nic znaleźć."
przełącznik jest po drugiej stronie ale jak tam się dostać nie mam pojęcia. krążyłem z godzinę, skakałem jak głupi po ścianach i nic nie znalazłem. zastanawiam się czy to nie błąd w grze - wydaje mi się, że pierwsza rampa powinna być podniesiona. wyszło na to ze wymiękłem i użyłem trainera (super jump + speed) żeby przejść na drugą stronę.

U mnie przelacznik czyli 'kij wystajacy ze sciany' (wystarczylo na niego wskoczyc zsunal sie i podniosly sie te belki) byl po wlaciwej stronie i nie bylo zadnego poblemu.

Edytowane przez hapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - ":)"
Musisz wejść na drążki i wskoczyć na ścianę, która zsunie się na dół. Wtedy podniosą się te drewniane skocznie. Zawsze cztery są uniesione a dwie opuszczone. Przy opuszczonych musisz wejść na drugi drążek i złapać się ściany. Zsuniesz się ze ścianą w dół i uniesiesz skocznie. :) Uważaj na te wielkie białe pająki bo po uruchomieniu skoczni skądś ta gadzina wyłazi.
no tylko że te drążki są po drugiej stronie na którą chcę się dostać <_<

pewnie w tym miejscu jest błąd, patrzyłem na youtube na filmik z tego miejsca i ta skocznia była podniesiona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi