Skocz do zawartości
miras19

Proszę O Pomoc W Składaniu Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc, komputer był zamawiany przez internet, płyta była w zwenętrznym serwisie i stwierdzili wade, wysłalem na gwarancję, stwierdzili, że działa.

Teraz sam chcę ją złożyć, ale nie wiem, jak. Najbardziej boje się podłączyć zasilania do płyty.

I tak na płycie głownej jest 24 pinowe wejście, z zasilacza idzie 20 pinowe, oraz 4 pinowe razem z nim, z takimi ząbkami na boku. Dodatkowo pod wejściem na płycie głownej jest osobno 4 pinowe, z kluczem, i z zasilacza też idzie 4 pinowe z kluczem.

Czy we wszystkie wejścia mam wczepić?

Płyta głowna to DFI Infinity nFroce Ultra II-M2/G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc, komputer był zamawiany przez internet, płyta była w zwenętrznym serwisie i stwierdzili wade, wysłalem na gwarancję, stwierdzili, że działa.

Teraz sam chcę ją złożyć, ale nie wiem, jak. Najbardziej boje się podłączyć zasilania do płyty.

I tak na płycie głownej jest 24 pinowe wejście, z zasilacza idzie 20 pinowe, oraz 4 pinowe razem z nim, z takimi ząbkami na boku. Dodatkowo pod wejściem na płycie głownej jest osobno 4 pinowe, z kluczem, i z zasilacza też idzie 4 pinowe z kluczem.

Czy we wszystkie wejścia mam wczepić?

Płyta głowna to DFI Infinity nFroce Ultra II-M2/G

Jaki zasilacz?

Jeżeli zasilacz posiada opcje połączenia 4pin i 20pin to połącz je i bedzie 24pin i wepnij do plyty głównej.To osobne gniazdo 4pin wepnij do gniazda 4pin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom MC 400 W

Aha czyli nie spale płyty, jak podłącze wszytskie w sumie "28 pinów"

Bo to jest tak pasek 24 pinowy na płycie głównej, i z zasilacza 20 pinów oraz obok tych 20 pinów taki dodatkowy osobno z 4, z chaczykami po bokach. I ten 4 pinowy pod paskiem z kluczem, i z zasilki też mam 4 pinowy z kluczem, takim haczykiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom MC 400 W

Aha czyli nie spale płyty, jak podłącze wszytskie w sumie "28 pinów"

Bo to jest tak pasek 24 pinowy na płycie głównej, i z zasilacza 20 pinów oraz obok tych 20 pinów taki dodatkowy osobno z 4, z chaczykami po bokach. I ten 4 pinowy pod paskiem z kluczem, i z zasilki też mam 4 pinowy z kluczem, takim haczykiem.

Nie spalisz :wink: o ile resztę dobrze podepniesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz mi patrzyłem, wszystko podłączyłem, ale nie wstaje.

A mam pytanie czy Kingstony 667 CL 5 Elpeidy, nie działają na tej płycie?

Jak pamięci się gryzą z płytą to jaki jest tego objaw? Czy czarny obraz i migotanie kontrolki na obudowie, czy jak?

Mam Takie pytanie:

W sprawie światełka na obudowie, bowiem, jak podłącze wszystkie "28 pinów", czyli 24 ATX 12V i 4pin 12V, to mruga mi kontrolka na obudowie.

Dodatkowo w instrukcji doszukalem, że jak tak będzie mrugać, co sekunde, to płyta jest w P. O. S. Power On Suspend oraz STR - Suspend to Ram.

Do czego służą te 2 stany, bo wygooglowałem, że to coś z Hibernacją związane, dlaczego jednak przy próbie bootowania się dzieje?

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie zna odpowiedzi na te pytanie :unsure:

Doadtkowe pytania:

Płyta po prubie odpalenia bez pamięci ram oddaje sygnał, czyli oznacza, to że płyta głowna jest sprawna co nie?

Koło zasilania świci się czerwona kontrolka, jednak na moje oko to taka pomarańcz ciemna, jednak w instrukcji jest napisane, że to <b> DRAM Power LED </b>

I po odpaleniu i świeceniu tej kontrolii, się przeraziłem, bo:

<code> When the DRAM power LED lit red, it indicates that power is present on the DDR2 socket. Power - off the PC then unplug the power cord prior to instaling any memory modules.

Failure to do so will cause severe damage to the motherboard and componet. </code>

Odrazu odłączyłem wszystko, czemu mi się to świeci, wszystko dobrze podłączone?

Podłączam CPU GPU RAM MOBO i to wszystko :( według instrukcji.

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym problem z tą diodą ?

Chyba nie składałeś kompa podłączonego do sieci ?

Kiedy ta dioda się pali napięcie jest podawane na pamięci, aby włożyć\usunąć pamięć wyłącz komputer z sieci.

To mniej więcej oznacza ten tekst.

Może skombinuj od kogoś pamięci sprawdź czy działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie składałem tak! Wiem że tam jest napisane tak, ze niby prąd jest na DDR2, ale chyba to normalne? Jako s musi być zasilane?

Więc jak się tego pozbyć?

Powiedzcie mi, czy jak mobo pika, jak nie ma DDR2 to oznacza to, że jest dobra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak wkładałem i też nie wstaje :/ Świeci się ta kontrolka koło zasilania, ktora niby informuje, że prąd jest na DDR 2 i PCI.

Powedz mi, że jak to są dual DDR2, to jedną kość, z nich można podłączyć i poprubować we wszystkich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można pojedynczą kość wkładać do wszystkich gniazd. Rozumiem, że sprawdzałeśobie kości osobno, nie tylko jedną z nich.

Wiatraki chodzą?

edit:

Jeśli masz brisbane, to ta płyta wymaga nowego biosu, aby w ogóle działało. Musisz wówczas skombinować starszy procek am2 i wgrać bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam Brisbane, mówisz, że te procki, nie dziłają na starym biosie? Kurde serwisanci powinni takie coś wiedzieć K*wa lamerzy :(

W poniedziałek do nich pojade i trochę nagadam !

Tak wiatraki chodzą, a jaka seria CPU chodzi na tym biosie? Samprony?

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, już mam dosyć "znafcuw" jak zaniosłem płytę mi zapewniali sto% padnięta na bank i wogóle. Jak w Poniedziałek nikt nie będzie mial na serwisie w Milicz Trzebnicy procka na Am2 to kupie sobie i sam wgram.

WDK, wiesz co działa, nie mogę w prost uwierzyć, dzięki bardzo, że podsunąłeś mi tą myśl, jutro będę odbierał kompa, jednak zawiozłem do tych "ekspertów"!

Najlepsze to, że przed zakupem, jeszcze czytałem na temat konieczności zmiany biosu, jednak przez ten cały stres zapomniało mi się!

Dzieki jeszcze raz :))))))))00

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi