Mibars Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Witam: Od razu informuję, że konfig jak na razie nie jest ustalony :/ Ale podejżewam, że 400W wystarczy z nawiązką do komputera za 3000zł (uprzedzam pytania - Radeona HD 2900 na 90% nie będzie :) ) Komputer planuje wyciszyć wodą i możliwie najwolniej pracującymi wentylami, które będą wysysały powietrze z obudowy i owiewały nim chłodnicę/nagrzewnicę... Tak więc chce mieć możliwie najcichszy zasilacz - albo coś ekstremalnie cichego, albo całkowicie bezgłośnego... Jakie są Wasze typy? Zainteresował mnie ten produkt: Amacrox Calmer 400W[/ur], ale nigdzie nie mogę znaleźć o nim sensownych opinii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 (edytowane) Calmer to Fortron Zen - b udana rzecz. Znany również jako Silentmaxx Fanless. Albo Sharkoon Mutech Jeśli wiesz jak się posługiwać takim pasywkiem to bierz. Tzn. i tak pewnie w budzie opodal będzie musiał znaleźć się jakiś wiatrak. Można taką zasiłkę wrzucić na dół do Anteca P182 razem z jednym, powiedzmy, S-Flexem 1200 @ 5V i szafa gra. W normalnej budzie nie będzie tak słodko, mimo b wysokiej sprawności zasilacza. Aha - na silentpcreview jest recka wersji 300W. Wersja 400W to nieco podciągnięty model 300W. Z cichych fabrycznie to naturalnie Be Quiet Straight Power i Seasonic S12 albo S12 II. W przypadku tych dwóch mogą się zdarzyć czasem bzykające (się?) cewki, ale to raczej rzadkość. Antec Earth Watts - również b ciche. Corsair HX - podobnie, ale to już 400 zł i 520W. Można też dziabnąć jakąś porządną używaną zasiłkę z Allegro bez gwarancji albo na końcówce gwarancji i wsadzić tam S-Flexa albo Noiseblockera czy Fanderka. Dla prawdziwego zboka to chyba najlepsze roziązanie. Taki myk można nawet zrobić z Chiefteciem GPS za śmieszne pieniądze i jazda. Dużo zależy od HDD, który prawdopodobnie będzie u Ciebie najgłośniejszy. No chyba, że będzie to Spinpoint w Scythe QD albo Momentus :wink: W innym przypadku i tak twardziel przykryje zasiłkę. No i kwestia budy - to też może pomóc/zaszkodzić. Edytowane 14 Czerwca 2007 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 hmmm yesico/jesico chyba robi pasywne zasilacze. poszukaj pod passive power supply na googlu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 yesico/jesico chyba robi pasywne zasilacze. Pamiętam te Yesico, interesowałem się nimi, gdy zakładalem pseudochłodzenie pseudowodne z pseudozasilaczem przerobionym przez sami-wiecie-kogo. Ale jak były, tak i nadal są ponad moimi finansowymi możliwościami :/ A jak jest z zasilaczami z ekstremalnie cichymi zasilaczami? Aktualnie mam zasilacz "Delta Electronics" (zapewne jakiś no-name) 350W - ma duży, niezwykle cichy wiatrak, a gdy wyrób CPC powoli odmawiał posłuszeństwa (razem z płytą główną - inny no-name spokojnie pociągnął "wylaną" płyte jeszcze przez miesiąc), to wykosztowałem się na niego bodajże 60-70zł... Na razie najgłośniejszym elementem jest wspomniane nibychłodzenie - 5 x 40mm wiatraczków skręconych na absolutne minimum. W nowym komputerze uniknę tego błędu i dam na nagrzewnice 4 lub 6 wiatraków 100mm (żeby wlazła na górę obudowy) pracujących na najniższym napięciu na jakim zastartują (zapewne 5V, może nawet szeregowo na 4V (12/3). Ruch powietrza będzie minimalny, ale nawet najmniejszy przewiew drastycznie zwiększa wydajność. Możecie mi powiedzieć jak ciche są "profesjonalne" zasilacze z cichymi wentylami? Jeszcze jedno - czy produkuje się jeszcze zasilacze z wyjściem prądu (docelowo dla monitora) w którym prąd pojawia się po uruchomieniu komputera? Zapewne wykorzystałbym to złącze do podpięcia pompki chłodzenia. Albo coś zupełnie nie z tematem - wiecie, gdzie dostać niedrogo styczniki, które wzbudzone napięciem 5V/12V załączają napięcie 230V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Możecie mi powiedzieć jak ciche są "profesjonalne" zasilacze z cichymi wentylami?Większość HDD 3,5" zagłuszy taką zasiłkę. Chodzi mi o szum talerzy, a nie seeki. A Delty to b b dobre zasiłki. Skoro masz Deltę (napisz model) to może wymień w niej wiatrak jeśli chcesz mieć cichszą zasiłkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 (edytowane) A Delty to b b dobre zasiłki. :blink: :blink: :blink: Szok... Myślałem, że za 60zł kupuję jakiś badziew co by tylko był i pochodził w już nie nowym komputerze... W końcu za 50zł chodzą zasilacze, które można wsadzać w różne miejsca, ale bynajmniej nie do obudowy komputera... Zasilacz jest ekstra cichy - po zatrzymaniu wentylatora nie ma jakiejkolwiek różnicy - tzn jest, ale zarówno dysk, jak i "chłodzenie wodne" je zagłusza... A model, to DPS 350PB-2-C Rev 1 EDIT: woah... Zajżałem na ich stronkę i zdaje się, że faktycznie są całkiem "pro"... Za to największy szok miałem tutaj: DELTA PRODUCTS CORPORATION. 4405 CUSHING PARKWAY. FREMONT, CA 94538 Mój brat mieszka 2 mile od nich :P Jaki lol :) Edytowane 14 Czerwca 2007 przez Mibars Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 A model, to DPS 350PB-2-C Rev 1Nie przesadzę zbytnio jak powiem, że to kultowa zasiłka na PPC. Well, nie ma co chyba jej na razie zmieniać skoro inne rzeczy są głośniejsze. W pierwszej kolejności zająłbym się tymi wiatraczkami - jak ciche to nie wydajne, jak głośne to też b mało wydajne... 100mm - Scythe Kaze Jyu, piękna sprawa 92mm - Noiseblocker XE1, bo Fandery wyszli A twardy? Jak on się sprawuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Well, nie ma co chyba jej na razie zmieniać skoro inne rzeczy są głośniejsze. (...) A twardy? Jak on się sprawuje? Nienienie! Nie mam jeszcze tego komputera! Na razie pisze ze starego, czteroletniego, który około roku jedzie na "nowej" płycie i nowym zasilaczu... Tyle, że "w kieszeni" mam 3k do przeznaczenia na komputer MINUS chłodzenie (bo będzie woda, powiedzmy "z innego budżetu"), Minus sieciówka i minus napęd optyczny (bo to mam). No i minus monitor - Niestety, ale skłaniam się ku LCD'kom - tyle siedzę przed kompem, że powinienem zacząć oszczędzać wzrok, nawet kosztem gorszego obrazu (w przypadku skalowania). Czyli... Zasilacz jest bardzo dobry i mógłbym go spokojnie przekladać do nowego kompa razem z napędem i sieciówką? A do starego walnąć jakiś shit (mam) i będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Hmm, no tak, fakt. Ale wiesz - i tak wszystko się sprowadzi do NAJgłośniejszego pojedynczego elementu w kompie. Czy to będzie cooler na VGA, czy dysk, czy łotewa. Jak nie planujesz jakiegoś monster riga to Ci takie 350W na pewno stynie, luz. No i skoro jest faktycznie taki cichy to nic tylko się cieszyć. Nie musisz wybulać +/- 300 zł na nową, cichutką zasiłkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Nastąpiła pewna zmiana... Uprzedzałem, że Radeona HD 2900 XT na 90% nie będzie... Teraz, gdy zacząłem się rozglądać za dużymi monitorami ten stosunek się odwrócil - na 90% BĘDZIE ten Radek :) No i pojawia się problem - tak karta jest bardzo prądożerna.... 400W wystarczy? Po Waszych opiniach już zacząłem sobie robić nadzieje, że mój aktualny zasilacz będzie OK.... Ale on ma przecież wtyk 20-pinowy, poza tym nie ma kabli zasilających PCI Express.... Czyli musi być nowy... A jakie polecacie ciche zasilacze do konfiga (wersja wstępna): Płyta EVGA 122-CK-NF66-T1 /nForce 650i ultra/ CPU Intel Core 2 Duo E6420 RAM OCZ Special Ops 2X1GB 800MHz CL5 GPU PALIT HD2900XT Dysk Western Digital WD2500AAJS 250GB Napęd (mam - BENQ DVD-RW) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Seasonic S12 430W. Jak nie będziesz kręcił to pewnie taki LC Power Green Power jak w mojej sygnaturce też styknie. Tylko że graficzki takiej klasy jak GF8800 czy R2900 to raczej ciche nie będą (chyba, że chłodzone wodą :)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...