Skocz do zawartości
Mibars

Możliwie Najcichszy Zasilacz Do Kompa Za 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:

Od razu informuję, że konfig jak na razie nie jest ustalony :/ Ale podejżewam, że 400W wystarczy z nawiązką do komputera za 3000zł (uprzedzam pytania - Radeona HD 2900 na 90% nie będzie :) )

Komputer planuje wyciszyć wodą i możliwie najwolniej pracującymi wentylami, które będą wysysały powietrze z obudowy i owiewały nim chłodnicę/nagrzewnicę...

Tak więc chce mieć możliwie najcichszy zasilacz - albo coś ekstremalnie cichego, albo całkowicie bezgłośnego...

Jakie są Wasze typy?

Zainteresował mnie ten produkt: Amacrox Calmer 400W[/ur], ale nigdzie nie mogę znaleźć o nim sensownych opinii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calmer to Fortron Zen - b udana rzecz. Znany również jako Silentmaxx Fanless. Albo Sharkoon Mutech Jeśli wiesz jak się posługiwać takim pasywkiem to bierz. Tzn. i tak pewnie w budzie opodal będzie musiał znaleźć się jakiś wiatrak. Można taką zasiłkę wrzucić na dół do Anteca P182 razem z jednym, powiedzmy, S-Flexem 1200 @ 5V i szafa gra. W normalnej budzie nie będzie tak słodko, mimo b wysokiej sprawności zasilacza. Aha - na silentpcreview jest recka wersji 300W. Wersja 400W to nieco podciągnięty model 300W.

Z cichych fabrycznie to naturalnie Be Quiet Straight Power i Seasonic S12 albo S12 II. W przypadku tych dwóch mogą się zdarzyć czasem bzykające (się?) cewki, ale to raczej rzadkość. Antec Earth Watts - również b ciche. Corsair HX - podobnie, ale to już 400 zł i 520W.

Można też dziabnąć jakąś porządną używaną zasiłkę z Allegro bez gwarancji albo na końcówce gwarancji i wsadzić tam S-Flexa albo Noiseblockera czy Fanderka. Dla prawdziwego zboka to chyba najlepsze roziązanie. Taki myk można nawet zrobić z Chiefteciem GPS za śmieszne pieniądze i jazda.

Dużo zależy od HDD, który prawdopodobnie będzie u Ciebie najgłośniejszy. No chyba, że będzie to Spinpoint w Scythe QD albo Momentus :wink: W innym przypadku i tak twardziel przykryje zasiłkę. No i kwestia budy - to też może pomóc/zaszkodzić.

Edytowane przez kater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yesico/jesico chyba robi pasywne zasilacze.

Pamiętam te Yesico, interesowałem się nimi, gdy zakładalem pseudochłodzenie pseudowodne z pseudozasilaczem przerobionym przez sami-wiecie-kogo. Ale jak były, tak i nadal są ponad moimi finansowymi możliwościami :/

A jak jest z zasilaczami z ekstremalnie cichymi zasilaczami? Aktualnie mam zasilacz "Delta Electronics" (zapewne jakiś no-name) 350W - ma duży, niezwykle cichy wiatrak, a gdy wyrób CPC powoli odmawiał posłuszeństwa (razem z płytą główną - inny no-name spokojnie pociągnął "wylaną" płyte jeszcze przez miesiąc), to wykosztowałem się na niego bodajże 60-70zł...

Na razie najgłośniejszym elementem jest wspomniane nibychłodzenie - 5 x 40mm wiatraczków skręconych na absolutne minimum. W nowym komputerze uniknę tego błędu i dam na nagrzewnice 4 lub 6 wiatraków 100mm (żeby wlazła na górę obudowy) pracujących na najniższym napięciu na jakim zastartują (zapewne 5V, może nawet szeregowo na 4V (12/3). Ruch powietrza będzie minimalny, ale nawet najmniejszy przewiew drastycznie zwiększa wydajność.

Możecie mi powiedzieć jak ciche są "profesjonalne" zasilacze z cichymi wentylami?

Jeszcze jedno - czy produkuje się jeszcze zasilacze z wyjściem prądu (docelowo dla monitora) w którym prąd pojawia się po uruchomieniu komputera? Zapewne wykorzystałbym to złącze do podpięcia pompki chłodzenia.

Albo coś zupełnie nie z tematem - wiecie, gdzie dostać niedrogo styczniki, które wzbudzone napięciem 5V/12V załączają napięcie 230V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mi powiedzieć jak ciche są "profesjonalne" zasilacze z cichymi wentylami?

Większość HDD 3,5" zagłuszy taką zasiłkę. Chodzi mi o szum talerzy, a nie seeki.

A Delty to b b dobre zasiłki. Skoro masz Deltę (napisz model) to może wymień w niej wiatrak jeśli chcesz mieć cichszą zasiłkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Delty to b b dobre zasiłki.

:blink: :blink: :blink: Szok... Myślałem, że za 60zł kupuję jakiś badziew co by tylko był i pochodził w już nie nowym komputerze... W końcu za 50zł chodzą zasilacze, które można wsadzać w różne miejsca, ale bynajmniej nie do obudowy komputera...

Zasilacz jest ekstra cichy - po zatrzymaniu wentylatora nie ma jakiejkolwiek różnicy - tzn jest, ale zarówno dysk, jak i "chłodzenie wodne" je zagłusza...

A model, to DPS 350PB-2-C Rev 1

EDIT: woah... Zajżałem na ich stronkę i zdaje się, że faktycznie są całkiem "pro"...

Za to największy szok miałem tutaj:

DELTA PRODUCTS CORPORATION. 4405 CUSHING PARKWAY. FREMONT, CA 94538

Mój brat mieszka 2 mile od nich :P Jaki lol :)

Edytowane przez Mibars

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A model, to DPS 350PB-2-C Rev 1

Nie przesadzę zbytnio jak powiem, że to kultowa zasiłka na PPC.

Well, nie ma co chyba jej na razie zmieniać skoro inne rzeczy są głośniejsze. W pierwszej kolejności zająłbym się tymi wiatraczkami - jak ciche to nie wydajne, jak głośne to też b mało wydajne...

100mm - Scythe Kaze Jyu, piękna sprawa

92mm - Noiseblocker XE1, bo Fandery wyszli

A twardy? Jak on się sprawuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Well, nie ma co chyba jej na razie zmieniać skoro inne rzeczy są głośniejsze.

(...)

A twardy? Jak on się sprawuje?

Nienienie! Nie mam jeszcze tego komputera! Na razie pisze ze starego, czteroletniego, który około roku jedzie na "nowej" płycie i nowym zasilaczu... Tyle, że "w kieszeni" mam 3k do przeznaczenia na komputer MINUS chłodzenie (bo będzie woda, powiedzmy "z innego budżetu"), Minus sieciówka i minus napęd optyczny (bo to mam). No i minus monitor - Niestety, ale skłaniam się ku LCD'kom - tyle siedzę przed kompem, że powinienem zacząć oszczędzać wzrok, nawet kosztem gorszego obrazu (w przypadku skalowania).

Czyli... Zasilacz jest bardzo dobry i mógłbym go spokojnie przekladać do nowego kompa razem z napędem i sieciówką? A do starego walnąć jakiś shit (mam) i będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no tak, fakt.

Ale wiesz - i tak wszystko się sprowadzi do NAJgłośniejszego pojedynczego elementu w kompie. Czy to będzie cooler na VGA, czy dysk, czy łotewa.

Jak nie planujesz jakiegoś monster riga to Ci takie 350W na pewno stynie, luz. No i skoro jest faktycznie taki cichy to nic tylko się cieszyć. Nie musisz wybulać +/- 300 zł na nową, cichutką zasiłkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nastąpiła pewna zmiana... Uprzedzałem, że Radeona HD 2900 XT na 90% nie będzie... Teraz, gdy zacząłem się rozglądać za dużymi monitorami ten stosunek się odwrócil - na 90% BĘDZIE ten Radek :)

No i pojawia się problem - tak karta jest bardzo prądożerna.... 400W wystarczy?

Po Waszych opiniach już zacząłem sobie robić nadzieje, że mój aktualny zasilacz będzie OK.... Ale on ma przecież wtyk 20-pinowy, poza tym nie ma kabli zasilających PCI Express....

Czyli musi być nowy...

A jakie polecacie ciche zasilacze do konfiga (wersja wstępna):

Płyta EVGA 122-CK-NF66-T1 /nForce 650i ultra/

CPU Intel Core 2 Duo E6420

RAM OCZ Special Ops 2X1GB 800MHz CL5

GPU PALIT HD2900XT

Dysk Western Digital WD2500AAJS 250GB

Napęd (mam - BENQ DVD-RW)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seasonic S12 430W. Jak nie będziesz kręcił to pewnie taki LC Power Green Power jak w mojej sygnaturce też styknie. Tylko że graficzki takiej klasy jak GF8800 czy R2900 to raczej ciche nie będą (chyba, że chłodzone wodą :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi