adnet Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Ostatnio zmieniłem sam wiatrak z proca i okazało się że poziom hałasu zmniejszył się do akceptowalnego poziomu, ale..... teraz wiatraki z grafy i zasiłki doprowadzaja mnie do szału. Szczególnie małe gówienko na Gainwardzie jest strasznie upierdliwe emitując dość irytujący dźwięk o wysokiej częstotliwości. Zasiłka też nie lepsza. Postanowiłem sie z nimi rozprawić. Wiatrak w zasiłce chce póścić na 7V z 12, ale nie za bardzo wiem na co zmienić chłodzenie na GF3 (chodzi z 175@230). Coś od Zalmana byłoby niezłe ale gzie można cos takiego kupić i za ile - jakieś adresy? Wszystkim modowiczów prosiłbym o sugestie/porady. Thx za wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Z pewnoscia na 4max znajdziesz czego potrzebujesz. A najlepszym wyjsciem na zasilacz to oczywiscie Twoj pomysl puszczenia go na max 7V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mondo Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Ja tez jestem w trakcie wyciszania kompa. W zasilaczu zmieniam na F1 zalmana http://www.zalman.co.kr/english/product/cnpsfan2.htm do dostania m.in. w www.discotech.waw.pl a na grafe (gf 256ddr) chce wrzucic zm80a-hp http://www.zalman.co.kr/english/product/zm80a-hp.htm aktualnie do dostania nigdzie.. dostawy maja byc w marcu,a w ofercie maja 4max.com.pl discotech.com.pl pccooler.pl No chyba ze ktos wie gdzie dostac A na procku mam(D1300) CNPS6000-Cu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Na 4max mają GF Boostery, ale to chyba głośne. Ewentualnie jak ktoś zmajstrował coś samemu i chce sie podzielic to słucham :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Na 4max mają GF Boostery, ale to chyba głośne. Ewentualnie jak ktoś zmajstrował coś samemu i chce sie podzielic to słucham :P - co do zasilacza - jak masz pewnosc ze wytrzyma wyzsza temp. to zrob ten patent ze zwolnionym wentylem - co do grafiki - szukaj bo kilka razy wrzucalem link do niezlego/taniego patentu np tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=276...ghlight=#276407 - wywalasz tego oryginalnego bzyczka, zakladasz jakis radiator 45x45~50x50 (na gieldach uzywane Alu. chodza po kilka zl.) dajesz nizej taki wentyl 80x80x25 @ 5~7V i nie dosc ze wydajniej to jeszcze RAM chlodzisz przy okazji :) o tym ze z braku zwalonej karty PCI mozna zrobic samemu jakis patent - np wyciac odpowiedni ksztalt z cienkiej plexi i dokleic do sledzia - pisac chyba nie musze - ale napisalem tak na wszelki wypadek zebys nie szukal dziury w calym ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Benek - wielkie dzięki za pomoc. Coś się wykombinuje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 mi niestety code-shit umarl po mieisacu z wiatraczkiem na 7v ale moze moj sprzet go dobil ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polaros Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Adnet jak uda ci sie sciagnac bez bolu radiator na GPU to daj znac:D Bo bo wladowaniu bloku na proca grafa jest nie do wytrzymania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Powiem że byłem w lekkim szoku jak zobaczyłem jak koleś wywiercił dziure w karcie, ale potem skumałem że była to jakaś stara na PCI. Pomysł prosty i skuteczny. Chyba go wykorzystam lekko modyfikując ->zapodam na grafe wielki radiator i na śledziu poniże grafy przytwierdze wiatrak na 5~7V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 W moim Gf3 Gainwarda cooler mocowany jest na plastykowych kołkach. Nie podejżewam, żeby radiator był jeszcze przyklejiny do GPU. Zatem nie powinno byc problemów z jego usunięciem. Jeśli na twoim GF2 nie ma mocowania kolkami, to grafa do worka antystatycznego i do zamrażalnika na 3h. Wyciągasz grafe i delikatnie poruszając coolerem odrywasz go od GPU. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 tak z GF3 Ti Gainwarda cooler schodzi bez problemu - wiem bo mam i zdejmowalem - jest tylko biala pasta :) a z zasilaczem - ogladnij kondensatory - jaka maja max. temp pracy najlepsze sa firmy HEC od biedy Jamicon - ale tak ogolnie jak sa do 105*C to dobrze jak sa do 80-85*C to :( bo prawadopodobnie przy zbyt wysokiej temp. wywali wlasnie kondensatory inne duperele przytwierdzone do radiatorow raczej wytrzymaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polaros Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 hehhe no coz widze ze sie zagalopowalem w podpisie. U mnie tez siedzi Gf3 Gainwarda myslalem ze jest przyklejony ale jezeli Benek mowi ze nie to w sobote witaj nowy radiatorze i zalmaniku :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Ja tez jestem w trakcie wyciszania kompa. W zasilaczu zmieniam na F1 zalmana http://www.zalman.co.kr/english/product/cnpsfan2.htm do dostania m.in. w www.discotech.waw.pl a na grafe (gf 256ddr) chce wrzucic zm80a-hp http://www.zalman.co.kr/english/product/zm80a-hp.htm aktualnie do dostania nigdzie.. dostawy maja byc w marcu,a w ofercie maja 4max.com.pl discotech.com.pl pccooler.pl No chyba ze ktos wie gdzie dostac A na procku mam(D1300) CNPS6000-Cu Zalman F1 w komplecie ma przelotke, ktora daje 5V. jest wtedy bezglosny i calkiem wydajny. na 12V halasuje niemilosiernie. Gorzej od tego, ktory na standardzie daja w codegenach. Co do grafiki, to polecam wątek galeria GFX olejcie wynalazki Zalmana. duzy radiator i moze nie trzeba bedzie wentylatora w ogole (nie wiem jak gf3 sie grzeja...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montymick Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Nota bene najlepsze i najcichsze jest zawsze WC chociaz do zasilacza to wlasnie trza dorabiac jakies chlodzenie kondziorów (tak jak benek mowi) i trafka przetwornicy tez sie troszku grzeja, wiec czy warto dawac wode do PSU ??? .............a bardzo mnie korci :D:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 ja na swoj mx440 zalozylem fanmate i zmiejszylem napiecie na maksa. nie mam voltomierza ale mysle ze chodzi na 6v i wtedy go naprawde nie slychac (a mam wode i dosc cichego enermaxa). karta podkreca sie wtedy mniej wiecej tak samo jak na 12v wiec chlodzenie dalej jest skuteczne. tyle ze moja karta sie moze mniej grzeje od twojej. a ten trick ze stara karta pci jest wypasiony a odnosnie zasilacza mozesz zrobic cos innego: dodaj drugi wentyl i pusc je wolniej. z zasilaczem bym uwazal bo mozna naprawde sie przejechac, ja spalilem jeden i pociagnal za soba 2 stacje dvd-rom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...