Skocz do zawartości
yoker17

X1600 Vs. Gf 8600m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem nowy na tym forum tak więc jeśli był podobny topic proszę nie bić, szukałem i nie znalazłem.

od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna laptopa. Dziennie siedzę przy komputerze ok. 3h. W tym czasie przez 1h czytam fora, ew pisze stroy w htmlu (na własny użytek, nic wielkiego), przez 2gą godzinę gram, przez 1h oglądam jakiś serial na monitorze. Głównym argumentem dla którego chce kupić latopa jest, że zajmuje znacznie mniej miejsca niż komputer. W chwili obecnej mam komputer w pokoju i jest trochę ciasno.

Rozważam kupno któregoś z tych:

laptop 1

laptop 2.

Wg. tej tabeli GeForce jest znacznie lepszy (4700 w 3d marku 05; Radeon 3500 w '05), niemniej jednak nie bardzo mam zaufanie do GeForce (od 4 lat mam tylko Ati), kolega mówił, że GeForce bardzo się poprawił, poza tym myślę, że liczby nie kłamią. Różnica w cenie jest 140 więc nie jest znów taka ogromna. W chwili obecnej mam kompa, który osiąga 3600 pkt 03 i jestem z niego zadowolony (jak napisałem nie jestem maniakiem gier) niemniej jednak chciałbym już coś nowszego. Napiszcię, proszę co myślicie o tych 2óch laptopach. I czy ten 2gi (z GeForce) przydzielanie pamięci Video kosztem Ramu (mt to się bodaj zwało)? w opisie aukcji tego nie ma. Sprzedający zapomniał?

jeszcze jedno pytanie:

kolega niedawno sobie kupił laptopa z Ati X1100. Chcąc przetestować zainstalował Call of Duty 2. Okazało się, że gra bardzo słabo chodzi. Wręcz jest niegrywalna. Na jego 4letniej maszynie chodziła bez problemu (ma silnik graficzny pierwszej części), natomiast STALKER jedna z nowszych gier z dość sporymi wymaganiami chodzi mu całkiem ładnie. Czym to jest spowodowane? brak obsługi określonych technik? (nie wiem czy dobry wyraz dobrałem - chodzi mi o HDR, Pixel Shader itp.), z Heroesem V też ma zabawną sytuacje - na przybliżeniu gra chodzi płynnie a im bardziej oddala tym robi się mniej płynna aż w końcu też nie grywalna (na moim PCie chodzi b. dobrze)

Edytowane przez yoker17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi