Skocz do zawartości
bielski

Budżetowka Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

witam

od bardzo długiego czasu nosze sie z zamiarem wymiany sprzetu. no iwreszcie jakas waluta wpadła na ten cel pewne 600 złoty plus ewentualne 200 (50/50 ze beda). kokosow sie nie spodziewam, ale miłoby było gdyby troszke starsze gry chodziły przyzwoicie, najwiekszy nacisk kłade na płynnosc w wowie. jak w temacie totalna budzetowka pod AM2. no to lecimy z koksem:

proc: http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/25282

mobo: http://www.apollo.pl/store/show_detail/10/27084 ( jak by były te 200 wiecej, to KN9 + jakas grafa [tu prosze o jakies rady grafy do 200 zeta, nawet mniej]) nie ma takiej drugiej podobnej płyty pod AM2 z agp wiec stad ten wybor.

ram; http://www.apollo.pl/store/show_detail/9/22984

dysk: 80giga starczy, nawet 40 styknie. tylko pod SATA czy ATA. jak ATA to 40 (SATA nie ma 40) i tutaj ceny sie wachaja od 80 złoty za 40 ATA do 150 za 80 SATA. tu prose o rady ( głownie chodzi o kase)

zasilacz: oczywiscie delta albo fortron, bo sa tanie a słyszałem ze bardzo dobre. nie orientuje sie ktory wiec prosiłbym o wskazanie ktory.

razem: cos pod 600 złoty z dyskiem SATA nawet troszke ponad

wiekszosc czesci brałbym z apollo bo całkiem tanio maja (chyba :P) a i na wysyłce bym zaoszczedził ^^

pozniej zobacze jak w znaku maja, to moze sie skusze i w zanku zamowie i odbiore osobiscie w poznaniu

z gory dzieki za odp i rady, pozdro

Edytowane przez bielski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto moja propozycja(jesli te 600zł+200 za sprzedane części)

Pamięć DDR2 1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/1GB 109.00

Procesor AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX 65W Brisbane 245.00

[AMD][AM2] Płyta Abit KN9 238.00

[sATA2] Dysk Samsung 80GB 7200 8MB NCQ HD080HJ 138.00

Razem: 730.00

+ do tego jakas delta 400w (70-80 zł z przesyłka)

a jaka masz karte graficzna?

ps tylko w apollo nie maja abita kn9 wiec moze w www.esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w apollo maja KN9 po 238. ale ta konfiguracja odpada bo ja mam grafe po AGP. wiec musze ciac na procku i na dysku zeby grafe zakupic.

sempa chce tez <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> z tego wzgledu ze jak wyjda nowe phenom x2 to moze sie na własnei takiego skusze :]

Edytowane przez bielski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz konfig za 600pln:

1. Pamięć DDR2 1GB 667MHz Goodram GR667D264L5/1GB 109.00

2. [AM2] Procesor AMD Sempron 3000+ BOX 64-bit 104.00

3. [AMD][AM2] Płyta Abit KN9

Razem: 451 ,-

+ do tego jakiś gf 6600gt\7300gt uzywany z allegro.

I widzisz tak to bedziesz mial za 600zeta sprzet z pci-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit:

wsumie po zastanowieniu doszedłem do wniosku ze nie wpakuje kasy +600, tylko ma to byc najtanszy zestaw pod am2 biorac grafe agp czyli zestaw bez grafy !

podany wezej semp 3000+,asrock, 1gb goodramow, dysk 40 giga z allegro oraz zasilacz delta badz fortron

razem cos ponad 500 złoty

a dlaczego takie postanowienie ? sa wakacje trzeba sie bawic a nic za darmo nie daja :D

pozdro i dzieki za odp

update:

krotka piłka, ten zasilacz starczy http://www.allegro.pl/item202850394_zasila...w_fv_od_ss.html

???

Edytowane przez bielski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej kupić płytkę ze zintegrowaną grafą ? Sądzę że będzie miała podobną wydajność co 4200 a będziesz miał już pci-ex na przyszłość. Polecam Abita NF-M2S bardzo stabila i wydajna płytka, do tego Sempron 3000

i jakieś 1 GB pamięci ram i zasilacz delta 400W i dysk chcesz tylko 40GB ?

Licząc wyjdzie tak płyta 183 zł, procek to 115 zł w zależności w jakim sklepie, ta zasiłka to tylko allegro i jej cena to 59 zł i ten nieszczęsny dysk weź 80 GB za 92 zł

Jeszcze pamięć ram 1 GB Corsair za 110 zł

i wszystko razem daje 559 zł, a na pewno będzie lepsze niż ten twój konfig co proponujesz. A jak sprzedasz stare części będziesz miał jeszcze na te wakacje. Posłuchaj się bo na prawdę dobrze Ci radzę. Sam mam podobną konfigurację i jestem zadowolony. Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek lucek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli bedzie ta integra wydajniejsza badz porownywalna to sie bardziej opłaca brac tego abita nf-m2s. łatwiejsza opcja w pozniejszej rozbudowie .

tylko ten abit ma "PCI-E X 8 bandwidth", wiec moze sie okazac ze nie wszystkie karty beda dzialac.

imho lepszy biostar ta690g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę że ten biostar najlepszy bedzie :) Jeśli się nie mylę (jak coś to aldam popraw mnie) to jest tam pełny x700 z tą różnicą że zamiast 128bit szyny pamięci ma przepustowość jak ram w kompie :) ale i tak będzie sporo szybsza niż 4Ti a dodatkowo dochodzi obsługa DX9 :)

Zlookaj TU Na tym cudzie można pograć i w Doom3 iQ4 i nawet FarCry :) A na dodatek w DX9 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę że ten biostar najlepszy bedzie :) Jeśli się nie mylę (jak coś to aldam popraw mnie) to jest tam pełny x700 z tą różnicą że zamiast 128bit szyny pamięci ma przepustowość jak ram w kompie :) ale i tak będzie sporo szybsza niż 4Ti a dodatkowo dochodzi obsługa DX9 :)

Zlookaj TU Na tym cudzie można pograć i w Doom3 iQ4 i nawet FarCry :) A na dodatek w DX9 :)

Nie pamiętam dokładnie ale x700 miał chyba 8 potoków, ten ma 4 ale to i tak nieźle jak na integrę.

Widziałem gdzieś w sieci wynik 3dmark2005 - 1800 pkt :) Co prawda na x2 3.0ghz i pamięci 1000 cl4. Ale przecież nie podkręcić nawet takiego sempka na tej mobo to grzech :)

Dla porównania na socket A athlon 1.8 + 9600pro miałem 800pkt w 3dmark2005.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się pod ten temat bo też składam taniego kompa do 500-600zł, bo potrzebuje drugiego, narazie będzie głównie go netu i filmów, może starszych gierek.

Foxconn 6100M2MA-RS2H (koniecznie z grafą i 2 portami ATA133)

Sempron 64 3000+ Manila AM2 BOX

KingMax DDR2 512MB 800 (czy lepiej Kingston 512 667 ? )

DELTA 350w DPS-350AB

jakas obudowa

Samsung 80GB EIDE (juz mam)

DVD-RW LiteON (już mam)

w sumie to wychodzi 500 zl i raczej nie chciałbym więcej wydawać. Narazie 512 ramu, potem dokupie kolejną kostke, a grafe kupie jak pojawia sie budżetowe Geforcy z serii 8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten biostar na 690 troche drogi (w znaku okolo 260 jak mnei pamiec nei myli). a co z tanszymi płyrtami na 690 , gigabyte, msi ,asrock ? cos widziałem te płyty na allegro ale nie iwem jak sie maja do biostara i czy warto płacic te 50 zloty wiecej. powie mi ktos ^^ ? aa i mysle ze płyta na 690 bedzie najlepszym wyjsciem, z tego co widizałem jest lepsza od płyt z 6100 :] ameryki chyba nei odkryłem :P

albo płyty z chipem nvidi z gforcem 7050 ? co o tynm myslicie ? x1250 lepszy ?

Edytowane przez bielski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory za post pod posatem ale gdybym zrobil update do starego nikt by tego ne izauwazyl jak bylo wyzek :P

dobra, do rzeczy. w znaku nie maja tego biostara. wiec proponuja mi asusa na tym samym chipie. przejzalem test płyt z integra i najlepiej wypadł

http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...s2GigGAMA69GS3H

co o nim sadzicie ? mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> czy raczej z daleka ? prosze od szybka odp, bo moze jeszcze dzis bede po mobo jechal ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi