DiJo Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Siemka :) jakiś czas temu wygrzebałem z garażu motorower i chciałem go troche odnowić :] Stał tam ok. 15 lat i dość dużo jest przy nim do zrobienia. Chciałem wyczyścić cylinder(te radatorki na zewnątrz), bo są obrośnięte czarną smołą/sadzą/czymś ;) Czym można to zczyścić? Jak przetre papierem ściernym, to nic się nie stanie, nie będzie później rdzewiało? Próbowałem zdrapywać to śrubokrętem, ale ciężko idzie :] a na googlach nic chyba o tym nie pisza ;) Silnik jest z komara (2-sów) pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Wypiaskować dziada! Karcherem go! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 A zanim uzyjesz karchera kup srodek do mycia silnikow (co skolo 12zl) spryskaj zostaw na 10min i wtedy jazda. Jezeli to jest naprawde ciezki syf do usuniecia to jak napisal hinco DO PIACHU Z NIM ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Cylinder nie zardzewieje, mozesz go męczyć papierem sciernym. Blok silnika wypoleruj na lusterko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 K2 ARVA jest dość dobry do czyszczenia, nawet plamy oleju z kostki brukowej schodzą ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 to nawet papierem ściernym ciężko schodzi :] a z tym piaskiem, to jak? do piaskownicy wrzucić i przesuwać po piasku? Nie mam żadnych narzędzi typu katcher, jedynie opryskiwacz do drzewek :P ale raczej nim nie da rady. Jak mówicie, że nie rdzewieje, to bede próbować jakąś szczotką drucianą z grubsza, a później papierem :) Dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Wymocz w ropie, potem sie za czyszczenie bierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) to nawet papierem ściernym ciężko schodzi :] a z tym piaskiem, to jak? do piaskownicy wrzucić i przesuwać po piasku? Nie mam żadnych narzędzi typu katcher, jedynie opryskiwacz do drzewek :P ale raczej nim nie da rady. Jak mówicie, że nie rdzewieje, to bede próbować jakąś szczotką drucianą z grubsza, a później papierem :) Dzieki za pomocTo było mocne :lol: Popytaj znajomych o karchera. Ktoś na pewno będzie miał. BTW. Jaki to motorower? Ciekawy jestem... :P Edytowane 15 Czerwca 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Silnik jest z komara (2-sów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 potwierdzam ,stary dobry sprawdzony sposob, wymoczyc w ropie to i nawet twardym pedzlem moze zejdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 a z tym piaskiem, to jak? do piaskownicy wrzucić i przesuwać po piasku?Leże Piaskowanie, czyli czyszczenie za pomocą piasku podawanego pod ciśnieniem (z dużą prędkością) na materiał czyszczony.. Tak wszystko zejdzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Podjedz z nim na jakas myjnie, tam przewaznie maja karcher. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) całą noc wymoczyło się w mleczku CIF'a i zaczyna powoli schodzić :) tzn już widać metal :D :D :D Jak to nie da rady, to spróbuje rope albo resztke rozpuszczalnika, który mam :] A co to 'kaczera' to niewiem czy dałby rade, jak śrubokrętem ciężko to zdrapać... Jak skończe to wrzuce fotki jak było przed i jak bedzie po :) A co do motorowerka to to jest chyba komar z 1971 :) Niestety chyba cały bedzie wymagał takiego czyszczenia, bo przez 10-15 lat stał w garażu przygnieciony jakimiś rupieciami, cały obsmarowany czymś i miejscami pokryty pleśnią (nawet w gaźniku była...). Pozatym z bak u zrobiło sie sitko :( Niewiem czy łatać, bo jak zaczne czyścić to nic z niego już nie zostanie :P Edytowane 16 Czerwca 2007 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 całą noc wymoczyło się w mleczku CIF'a i zaczyna powoli schodzić tzn już widać metal Jak to nie da rady, to spróbuje rope albo resztke rozpuszczalnika, który mam :] Jak skończe to wrzuce fotki jak było przed i jak bedzie po A co do motorowerka to to jest chyba komar z 1971 Niestety chyba cały bedzie wymagał takiego czyszczenia, bo przez 10-15 lat stał w garażu przygnieciony jakimiś rupieciami, cały obsmarowany czymś i miejscami pokryty pleśnią (nawet w gaźniku była...). Pozatym z bak u zrobiło sie sitko Niewiem czy łatać, bo jak zaczne czyścić to nic z niego już nie zostanieOMG masz pomysły, już lepszy chyba byłby piasek podawany opryskiwaczem do drzewek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 OMG masz pomysły, już lepszy chyba byłby piasek podawany opryskiwaczem do drzewek no tak, ale teraz jestem w domu i mam tylko to :] a piasek, rozpuszczalnik etc. mam na wsi, opryskiwacz też ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 OMG masz pomysły, już lepszy chyba byłby piasek podawany opryskiwaczem do drzewekdobre dobre :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 hahhahah ale topic o nie mogę, teksty zabijają ależ się uśmiałem :lol: ale do rzeczy jak juz chcesz moczyć to w ropie a nie w Cifie hehehe a najlepiej to kup środek do czyszczenia silników.... tylko, że taki środek warta wiecej niż ten komar zapewne hehehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) Ehh nie lepiej wydac 12 zł na środek do czyszczenia silnika ? Wspomniany k2, czy nawet "motorynka", dają radę nawet najbardziej usyfionym maszynom. Edytowane 16 Czerwca 2007 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 dopuki nie przyjdą uszczelki do silnika, to bede czyścić tym co mam w domu ;) Zobacze co wyjdzie. Później sie pomysli nad czymś mocniejszym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Silnik jest z komara (2-sów) Sprzedaj to czym prędzej, chyba że chcesz 50% czasu spędzić w garażu, a pozostałe 50% człapiąc się 40KM/h :wink: W simsonach to fajne 4-biegówki były (nie pamiętam jaki to model) . Co do czyszczenia żeberek cylindra i głowicy, to odpal go i się przejedź. Może pod wpływem temperatury odpadnie i zostanie wydmuchnięte. Zależy od syfu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Sprzedaj to czym prędzej, chyba że chcesz 50% czasu spędzić w garażu, a pozostałe 50% człapiąc się 40KM/h :wink: ee tam nei sprzedam :P lubie majsterkować.. takie małe oderwanie się od kompa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Sprzedaj to czym prędzej, chyba że chcesz 50% czasu spędzić w garażu, a pozostałe 50% człapiąc się 40KM/h :wink: W simsonach to fajne 4-biegówki były (nie pamiętam jaki to model) . Co do czyszczenia żeberek cylindra i głowicy, to odpal go i się przejedź. Może pod wpływem temperatury odpadnie i zostanie wydmuchnięte. Zależy od syfu :wink: Co do sprzedazy, to nie zgadzam sie, ładnie odrestaurować (a koszty niewielkie, częsci masa i tanie, mechanika jak w rowerze), ładnie pomalować, spędzić przy tym zimę i bedzie cacy sprzęt na wyjazd na ryby, na dzialke, etc. Jak bedzie mi sie chcialo skaner podłaczyc, to dam Wam zdjęcie mojego Ogara 200, ktorego juz sprzedałem, ale był doprowadzony do stanu idealnego! Dłubałem przy nim dwa miesiace, rozebrany na czesci, zrobiony kompletny remont - doslownie wszystko. W kwestii odpadania brudu po przejażdzce to dawno nie slyszalem wiekszej bzdury :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) W kwestii odpadania brudu po przejażdzce to dawno nie slyszalem wiekszej bzdury :lol: Zależy o jakim brudzie mówimy... Co do ogarów, to zacytuję znajomego mechanika: " :lol: :lol: :lol: " Edytowane 16 Czerwca 2007 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 było tak: http://mars.iti.pk.edu.pl/~dijo/komar/IMG_7661.JPG jest tak: http://mars.iti.pk.edu.pl/~dijo/komar/IMG_7686.JPG i wiecej mi sie skrobać nie chce :? ropa dość dużo pomogła ;) dzieki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zdjęcia nie dzialaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 chyba serwerek na uczelni padł :( może bedzie jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 http://imageshack.us/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Piaskowanie to ostateczność, bo powierzchnia potem jest bardzo chropowata nie mówiąc już o tym, że wszędzie jest pełno drobnego piasku, który włazi wszędzie. Wiem, bo piaskowałem wankla do pracy dyplomowej :) . Spróbuj 10% lub mocniejszy roztwór sody kaustycznej, albo niech poleży w najlepszym odrdzewiaczu i wyżeraczu - coca coli - ta substancja potrafi zdziałać cuda :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 (edytowane) a tak swoją drogą, to tuleja w której pracuje tłok troche rdzewieje po umyciu wodą :P Edytowane 22 Czerwca 2007 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Masz, patrz i podziwiaj - zdjecie Twojego brudnego cylindra pobudzilo moja skromność ;] Romet Ogar 200 Jakosc slaba, bo skanowane zdjecie bylo kiepskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...