Skocz do zawartości
DiJo

Czym Czyścić Blok Silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka :)

jakiś czas temu wygrzebałem z garażu motorower i chciałem go troche odnowić :] Stał tam ok. 15 lat i dość dużo jest przy nim do zrobienia. Chciałem wyczyścić cylinder(te radatorki na zewnątrz), bo są obrośnięte czarną smołą/sadzą/czymś ;) Czym można to zczyścić? Jak przetre papierem ściernym, to nic się nie stanie, nie będzie później rdzewiało? Próbowałem zdrapywać to śrubokrętem, ale ciężko idzie :] a na googlach nic chyba o tym nie pisza ;) Silnik jest z komara (2-sów)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nawet papierem ściernym ciężko schodzi :] a z tym piaskiem, to jak? do piaskownicy wrzucić i przesuwać po piasku? Nie mam żadnych narzędzi typu katcher, jedynie opryskiwacz do drzewek :P ale raczej nim nie da rady. Jak mówicie, że nie rdzewieje, to bede próbować jakąś szczotką drucianą z grubsza, a później papierem :) Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nawet papierem ściernym ciężko schodzi :] a z tym piaskiem, to jak? do piaskownicy wrzucić i przesuwać po piasku? Nie mam żadnych narzędzi typu katcher, jedynie opryskiwacz do drzewek :P ale raczej nim nie da rady. Jak mówicie, że nie rdzewieje, to bede próbować jakąś szczotką drucianą z grubsza, a później papierem :) Dzieki za pomoc

To było mocne :lol:

Popytaj znajomych o karchera. Ktoś na pewno będzie miał. BTW. Jaki to motorower? Ciekawy jestem... :P

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całą noc wymoczyło się w mleczku CIF'a i zaczyna powoli schodzić :) tzn już widać metal :D :D :D Jak to nie da rady, to spróbuje rope albo resztke rozpuszczalnika, który mam :] A co to 'kaczera' to niewiem czy dałby rade, jak śrubokrętem ciężko to zdrapać... Jak skończe to wrzuce fotki jak było przed i jak bedzie po :)

A co do motorowerka to to jest chyba komar z 1971 :) Niestety chyba cały bedzie wymagał takiego czyszczenia, bo przez 10-15 lat stał w garażu przygnieciony jakimiś rupieciami, cały obsmarowany czymś i miejscami pokryty pleśnią (nawet w gaźniku była...). Pozatym z bak u zrobiło sie sitko :( Niewiem czy łatać, bo jak zaczne czyścić to nic z niego już nie zostanie :P

Edytowane przez DiJo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całą noc wymoczyło się w mleczku CIF'a i zaczyna powoli schodzić tzn już widać metal Jak to nie da rady, to spróbuje rope albo resztke rozpuszczalnika, który mam :] Jak skończe to wrzuce fotki jak było przed i jak bedzie po A co do motorowerka to to jest chyba komar z 1971 Niestety chyba cały bedzie wymagał takiego czyszczenia, bo przez 10-15 lat stał w garażu przygnieciony jakimiś rupieciami, cały obsmarowany czymś i miejscami pokryty pleśnią (nawet w gaźniku była...). Pozatym z bak u zrobiło sie sitko Niewiem czy łatać, bo jak zaczne czyścić to nic z niego już nie zostanie

OMG masz pomysły, już lepszy chyba byłby piasek podawany opryskiwaczem do drzewek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahhahah ale topic o nie mogę, teksty zabijają ależ się uśmiałem :lol:

ale do rzeczy jak juz chcesz moczyć to w ropie a nie w Cifie hehehe a najlepiej to kup środek do czyszczenia silników.... tylko, że taki środek warta wiecej niż ten komar zapewne hehehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silnik jest z komara (2-sów)

Sprzedaj to czym prędzej, chyba że chcesz 50% czasu spędzić w garażu, a pozostałe 50% człapiąc się 40KM/h

:wink:

W simsonach to fajne 4-biegówki były (nie pamiętam jaki to model) .

Co do czyszczenia żeberek cylindra i głowicy, to odpal go i się przejedź. Może pod wpływem temperatury odpadnie i zostanie wydmuchnięte. Zależy od syfu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaj to czym prędzej, chyba że chcesz 50% czasu spędzić w garażu, a pozostałe 50% człapiąc się 40KM/h

:wink:

W simsonach to fajne 4-biegówki były (nie pamiętam jaki to model) .

Co do czyszczenia żeberek cylindra i głowicy, to odpal go i się przejedź. Może pod wpływem temperatury odpadnie i zostanie wydmuchnięte. Zależy od syfu :wink:

Co do sprzedazy, to nie zgadzam sie, ładnie odrestaurować (a koszty niewielkie, częsci masa i tanie, mechanika jak w rowerze), ładnie pomalować, spędzić przy tym zimę i bedzie cacy sprzęt na wyjazd na ryby, na dzialke, etc.

Jak bedzie mi sie chcialo skaner podłaczyc, to dam Wam zdjęcie mojego Ogara 200, ktorego juz sprzedałem, ale był doprowadzony do stanu idealnego! Dłubałem przy nim dwa miesiace, rozebrany na czesci, zrobiony kompletny remont - doslownie wszystko.

W kwestii odpadania brudu po przejażdzce to dawno nie slyszalem wiekszej bzdury :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii odpadania brudu po przejażdzce to dawno nie slyszalem wiekszej bzdury :lol:

Zależy o jakim brudzie mówimy...

Co do ogarów, to zacytuję znajomego mechanika: " :lol: :lol: :lol: "

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piaskowanie to ostateczność, bo powierzchnia potem jest bardzo chropowata nie mówiąc już o tym, że wszędzie jest pełno drobnego piasku, który włazi wszędzie. Wiem, bo piaskowałem wankla do pracy dyplomowej :) . Spróbuj 10% lub mocniejszy roztwór sody kaustycznej, albo niech poleży w najlepszym odrdzewiaczu i wyżeraczu - coca coli - ta substancja potrafi zdziałać cuda :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi