Skocz do zawartości
Benek88

Składanie Kompa- Nie Wiem W Czym Tkwi Problem ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra panowie chyba potrzebuję waszej pomocy, mianowicie: złożyłem wszystko do kupy(płyta msi p6n sli-fi, grafa galaxy 7900gs, 2x1GB Goodram, procesor e4300, nagrywarka dvd benq), komp się odpala ale monitor w ogóle się nie włącza, tak jakby miał brak sygnału, dysk podłączony pod sata "chodzi" bo czuję to w rękach ale nagrywarka podłączona pod ata w ogóle nie chce się wysunąć, nie reaguje, tylko jak odłączę taśmę z płyty głównej to wtedy dopiero się wysuwa. Jak jest podłączony sam dysk to monitor też się nie włącza. nie wiem co źle zrobiłem, może jakiegoś zasilania nie podłączyłem pod płytę główną, nie wiem, sam nie wiem, grafika startuje, przynajmniej wiatrak na niej. poradźcie coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mówienie że się nie wysiliłem jest kpiną w tej chwili."

Z instrukcji do podobnej płyty Msi

ATX 12V Power Connector: JPW1

This power connector is used to provide power to the CPU.

Masz instrukcje i się męczysz, masz napisane wszystko! Jak nie ma takiej wtyczki w zasiłce to chyba jasne o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam ten sam problem! Tylko ze ja posiadam plyte MSI P6N SLI-FI V2. Komputer w ogole nie reaguje. Naciskam power i nic... na obrazku pokazane jest co podlaczylem.

Dołączona grafika

Dodam ze na plycie pali sie jedna dioda... W instrukcji opisana jest jako "Lights when 5V Stand By power is functional." wiec chyba powinna sie palic.. Ehhhh juz sam nie wiem :mur: POMOZCIE! Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze spróbuj bez moleksa, bo nie jest on niezbędny. Oprócz tego sprawdź, czy owa zwozka clear cmos jest we właściwej pozycji, Jeśli jest w pozycji na czyszczenie, wtedy nawet wiatraki nie ruszą.

Również sprawdź, czy masz wentylator podpięty do odpowiedniego gniazda koło procka- jeśli do innego, wówczas może działać zabezpieczenie. Sprawdź również, czy nie ma zwarcia od spodu płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Jeszcze spróbuj bez moleksa, bo nie jest on niezbędny. Oprócz tego sprawdź, czy owa zwozka clear cmos jest we właściwej pozycji, Jeśli jest w pozycji na czyszczenie, wtedy nawet wiatraki nie ruszą.

Również sprawdź, czy masz wentylator podpięty do odpowiedniego gniazda koło procka- jeśli do innego, wówczas może działać zabezpieczenie. Sprawdź również, czy nie ma zwarcia od spodu płyty.

Bez moleksa juz probowalem... A gdzie jest ta zworka clear cmos? Sorry za lamersie pytania ale to moj pierwszy komp ktorego skladam :P. Myslalem ze dam rade a tu lipa :(

EDIT: OK. Znalazlem. Zworka ustawiona jest na Keep Data. Wentylator podpiety jest prawidlowo. Nawet w instrkcji tak jest ;). I kolejne lamerskie pytanie: jak sprawdzić czy nie ma zwarcia od spodu plyty? :P

Edytowane przez Cinek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cinek91 napisał(a):

EDIT: OK. Znalazlem. Zworka ustawiona jest na Keep Data. Wentylator podpiety jest prawidlowo. Nawet w instrkcji tak jest ;). I kolejne lamerskie pytanie: jak sprawdzić czy nie ma zwarcia od spodu plyty? :P

Odpalając płytę poza obudową.

Jesteś pewny, że dobrze podłączyłeś przycisk Power?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Po poludniu sprobuje. Jak cos to bede pisal ;]

EDIT:Dalej nic... Wyjąłem płytę główną podłączyłem wszystko i się nie włącza. Więc albo źle coś robię albo jakaś część jest wadliwa :(

Edytowane przez Cinek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Pentagram SilentForce 460W. Wiatraki sie nie kreca. Zero reakcji na power. Po podłaczeniu zasilania zapala sie tylko jedna dioda na mobo.

Komp to:

C2D E6320

MSI P6N SLI-FI V2

2x 1GB Patriot

GeForce Galaxy 7900GS

Edytowane przez Cinek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz napisał(a):

Nawet wiatraki nie drgna? Wyciagnij pamiec i grafike... W sumie wyciagnalbys wszystko zeby poszlo najpierw napiecie na plyte i podlaczony byle jaki wentylator sie zaczal krecic...

Odłączyłem wszystko co mozliwe i zostawiłem tylko procka i chlodzenie. Nic nie dalo. Zero reakcji. Komp zachowuje sie tak, jakby zasilacz byl padniety jednak jakis prad dochodzi bo dioda na plycie sie swieci :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi