Salvo Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 (edytowane) Stosunkowo niedawno trafiłem na to forum, ale już wystarczająco dużo na kilka tematów poczytałem. Mojej uwadze nie umknął dział zasilaczy. Krótko, zwięźle i na temat - czy posiadając taki zasilacz mogę się obawiać o sprzęt (sygnaturka)? Coś mi się wydaje, że tak... Jeśli potrzeba więcej szczegółów, piszcie! Dzięki za pomoc. Co do napięć - muszę je pomierzyć miernikiem. W BIOSie MoBo wskazuje same "OK". Everest napięcie +5V (właśnie, od czego ta wartość jest, jaki podzespół: ktoś mi może wyjaśnić?) wyświetla jako... 4.3V! +12V jako ~ 11.8V. Inny program natomiast (od regulacji wiatraczków) zupełnie przeczy tym odczytom, mówiąc, że napięcie +5V to 5.11V. :| Zapomniałem dodać, że komputer chodzi bardzo stabilnie. Nie wiesza się. Składam go powolutku od 3 tygodni i wolę się, co do wszystkiego upewnić. :-) Edytowane 14 Czerwca 2007 przez Salvo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Currtis Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zmierz miernikiem. Zacznij sie niepokoić dopiero, jak tam zostaną wykazane złe napięcia. Programami diagnostycznymi się nie przejmuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 raczej nic złego dla szefa sie nie dzieje, jest średnio obciążony, napiecia z biosu i programów diagnostycznych są dobre jak aspirynka na sraczke, zmierz miernikiem i będziesz miał pewność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salvo Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 W takim razie poczytam na temat badania napięć miernikiem i zajmę się tym... Innego wyjścia nie ma. Sprawdziłem jeszcze programikiem Motherboard Monitor. Cuda na kiju: :) Vcore - 1,66V-1,67V +3,3V - 3,25V-3,25V +5V - 4.08V-4.08V (!!!) +12V - 11,13V-11,19V (!!!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) Sprawdziłem jeszcze programikiem Motherboard Monitor. Cuda na kiju: :)zaden program prawdy Ci nie powie... miernik w reke i do roboty :-P tak dla porównania ;) pomiary z kompa: i rzeczywistosc :) oczywiscie nowa zasilka juz w drodze :) Edytowane 15 Czerwca 2007 przez S1Sweet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 oczywiscie nowa zasilka juz w drodze :) No ja myślę że w drodze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 zaden program prawdy Ci nie powie... miernik w reke i do roboty :-P tak dla porównania ;) pomiary z kompa: i rzeczywistosc :) http://img167.imageshack.us/img167/3692/pctempbk0.th.jpg http://img505.imageshack.us/img505/7771/dsc05887jy5.th.jpg oczywiscie nowa zasilka juz w drodze :) Masz chyba miernik trochę skaszaniony albo się o kompa nie boisz bo 12V to raczej w normie nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Masz chyba miernik trochę skaszaniony albo się o kompa nie boisz bo 12V to raczej w normie nie jest.mam CODEGENA moge spac spokojnie :D miernik dobry, napiecie tez ale co mam zrobić... komp chodzi juz kilka lat tak i nic mu nie było :) tydzien temu zmierzylem napiecie miernikiem i było 13.08 potem 13.15... ale to tylko w stresie normalnie jest 12.50 jak sie nic nie robi, hehe :) jak zobaczylem ze tyle jest od razu zamowilem nowa zasilke... czekam na dostawe teraz bo sie zapasy pokonczyly tej co zamowilem :/ a przeciez nie wylacze konmpa i nie bede czekał na nowa :) jeszcze kilka dni ten tez pochodzi :) dzis przy 2800@3300 wyskoczyl bluescreen... ciekawe czy zasilacz czy plyta... :rolleyes: ?? jak rozkrecalem zasilacz to jest na obudowie od srodka taki czarny nie duzy nalocik jak by sie cos paliło.... jak rozkrecalem go juz z rok temu to juz byl ten czarny slad... moze codegeny musza sie zachartowac zeby dobrze dzialały... who knows ?? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salvo Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Jutro będę miał pożyczony, dobry miernik. :-) Tak z czystej ciekawości zapytam: http://www.allegro.pl/item203977435__raryt..._chiefteca.html Dlaczego nikt nie bierze tych zasilaczy? Sharkoony chyba są dosyć dobre przecież? Niby gwarancja krótka, no i używane, ale jednak pewnie z reguły sprawdzone. Albo się trafi na dobry model, albo jest problem - tak jak z dyskami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Currtis Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zasilacze Sharkoona są rzadko spotykane w Polsce-to jest ich główna wada. Podobno również jest dość duża rozbieżność jeżeli chodzi o głośność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Jeśli jest robiony na Enermaxie to można spokojnie brać, będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salvo Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Tym samym kupno zasilacza zostaje odłożone na przyszłe lata. :-) Sprawdziłem miernikiem: +5V - 5.1~5.2 +12V - 11.7~17.8 Czyli jest w normie. :-) Dzięki za radę, bym sprawdził miernikiem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Tym samym kupno zasilacza zostaje odłożone na przyszłe lata. :-) Sprawdziłem miernikiem: +5V - 5.1~5.2 +12V - 11.7~17.8 Czyli jest w normie. :-) Dzięki za radę, bym sprawdził miernikiem! chyba 11.7~11.8 bo 17.8 to w normie nie jest :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salvo Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Oj, czepiasz się. Oczywiście, że 11.8. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...