mari0o Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) Wkrótce testy ;] Pisać swoje odczucia.. B-) Na pierwszy rzut oka: Rozmieszczenie elementów jest całkiem poprawne. Odstęp między slotem pcie x16 a zwykłymi PCI wystarczający by włożyć 'największe' karty (niespotykane ostatnio). Chłodzenie chipsetu może być głośne (niski, szybko wirujący wentylatorek). Złącze ATX24 umieścił bym gdzieś z boku laminatu żeby nie ciągnąć tego sztywnego kabla.. Dodatkowo pamięci wydają się być zbyt blisko procka... może to celowe żeby miały lekki nawiew ? szkoda że Dual jest w slotach obok siebie.. Układ zasilania tradycyjny, jeden kontroler LAN...szkoda [570U obsługuje 2x 1Gbit] Supports AMD Athlon 64 X2/64/FX/Sempron Processors Hyper Transport Technology up to 2G Supports AMD Cool'nQuiet Technology Chipset: NVIDIA nForce 570 Ultra BIO-TEX PRODUCT HIGHLIGHTS MAIN SPECIAL FEATURES MEMORY # Support Dual DDR2 667/800 MHz # 4 x DDR2 DIMM Memory Slot # Max. Supports up to 4GB Memory EXPANSION SLOT # 3 x PCI Slots # 3 x PCI-E x1 Slots # 1 x PCI-E x16 Slots I/O # 1 x PS/2 mouse # 1 x PS/2 keyboard # 6 x USB 2.0 Ports # 2 x USB 2.0 Headers # 1 x Serial Port # 2 x LAN Port # 6 x Audio Port # 1 x FireWire IEEE 1394a Ports # 6 x SATA2 3Gb/s Connector # 1 x E-SATA2 3Gb/s Connector # 1 x Floppy Connector # 1 x IDE Connectors # 1 x Front Audio Header # 1 x CD-IN Header # 1 x S/PDIF-OUT Header # 1 x CPU FAN Header # 1 x System FAN Header INTEGRATED AUDIO # Realtek ALC888 8+2-Channel HD Audio GbELAN # Marrvell 88E1116 - Integrated 10/100/1000 Transceiver HARDWARE MONITOR FUNCTION # CPU Voltage # CPU Fan Speed # DIMM Voltage # CPU Temperature ACCESSORIES # 1 x IDE Cable # 1 x FDD Cable # 1 x SATA Cable # 4 x SATA Power Cable # 1 x S/PDIF Cable # 1 x Real I/O Panel # 1 x Ear Phone # 1 x USB Charge Set # 1 x Fully Setup Driver # 1 x User Manual # 1 x Package Bag OS SUPPORT # Support Windows 2000 / WinXP / WinXP 64 SIZE # ATX Form Factor Dimension: 24.4 cm x 30.5 cm ( W x L ) z boku... Kontroler Ethernet Marvell 88E1116 HD Audio Realtek ALC888 Widok na tył.. .jakoś pusto.. nie ma S/PDIF czy tez starego poczciwego LPT A tu niespodzianka.. przycisk reset i power wlutowany w płytę.. szkoda że nie zrobili takiego do resetowania CMOS! Fotki wyszperałem gdzieś na google, opis ze strony Biostara http://www.biostar.com.tw oczekuje OC na poziomie przynajmniej ABITA KN9 ;) Edytowane 15 Czerwca 2007 przez mari0o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Nono, szybki jesteś, płyta jest w sprzedaży tylko od roku ;) - a Abit na pierwszych BIOSach nie dorastał jej do pięt. Post niżej masz temat o całej serii TForce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari0o Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) wiem wiem, widziałem ten post niżej.. jako że ciężko znaleźć info o tej płycie [konkretnie TForce 570U] zdecydowałem się napisać taki oto temat ;) chyba nikomu to nie przeszkadza ;) płytę dostane w poniedziałek, ewentualnie we wtorek Edytowane 15 Czerwca 2007 przez mari0o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Ja już jestem zaprawiony w bojach z TForce :lol2: Dała mi popalić :wink: Tyle, że 550... Jak osiągniesz z Biosu >320HTT, to będzie spoko <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari0o Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Witam, Płytę dostałem dziś koło 19 (kurier nie pofatygował się żeby zadzwonić do mnie, musiałem sam go ścigać :\) Płyta gabarytowo jest nico większa od innych płyt pod AM2. Interesujące może się okazać złącze ATX 8 pin. Z początku trochę się przestraszyłem ze zasilacz do wymiany, ale po szczegółowym przejrzeniu instrukcji okazało się że 4 pin jest 12V a reszta to GND. Pierwszy bot, wszystko wystartowało, ukazał mi się piękny, kolorowy boot screen i dalej start systemu. Przed ładowaniem windowsa wyskakuje jeszcze tabelka z temperaturami, obrotami wiatraków i napięciami (coś jak epox) Po przestawieniu kilku opcji w biosie zabrałem się za instalowanie systemu. Wszystko odbyło się gładko, bez problemów. Następnie zainstalowałem sterowniki do chipsetu, grafiki, dźwięku [A2ZS] i odpaliłem z ciekawości super PI. Przy teście 1M robi 41s na moim X2 3800+ Następnie zabrałem się za podkręcanie... Napięcie na 1,300V, pamięci lock na 667 i HT x4, htt 230 i wystartował bez zająknięcia. Następnym krokiem było osiągnięcie 240HTT. Do tego musiałem podnieść lekko napięcie na rdzeniu do 1,350 i obniżyć CMD Rate pamięci z 1T na 2T. Komputer wystartował i pracuje do teraz ;o) Jutro jak znajdę chwilę czasu postaram się sprawdzić maksymalne htt oraz maksymalne oc. Edytowane 19 Czerwca 2007 przez mari0o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Pokaż nam jakieś konkrety :P. Mnożnik na 4x i jedź w górę z HTT (w BIOS) - ciekawe, przy ile max będzie botować? Tabelkę przy starcie systemu to wyświetla każdy BIOSTAR na K8 :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari0o Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 o tej tabelce to nie wiedziałem [nigdy biostara nie miałem, nawet w serwisie się nie spotkałem :) ) Co do max htt Jako że nie bardzo dysponowałem czasem wczoraj, postanowiłem od razu polecieć z grubej rury i przestawiłem na 310. Niestety płyta nie wstała, po obniżeniu do 300, 290 to samo. Podejrzewam że może to być spowodowane nie przestawieniem którejś opcji (jest tam ich od groma w zakładce overcloacking) zmieniłem HT x1 Mnożnik na X4 pamięci limit na 400 <-- i tu może być problem bo niskie opóźnienia im się ustawiły, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 HT na 3x Timingi z palucha: CAS/TRCD/TRP: 5 TRAS: 15 TRCD: 20 TRRD: 5 Command Rate: 2T TRFC for DIMM: 127 lub 195ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...