Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszukiwarka pokazuje, że to Twoje szóste takie pytanie. Co należy odpowiedzieć, żeby nie było kolejnego? ;-)

Kup cokolwiek. Wszystkie karty, które rozważasz są co najmniej o rząd wielkości lepsze niż głośniki, które wybrałaś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując:

Na tych głośnikach A2 ZS jak i zintegrowana karta na płycie dadzą dość podobne efekty dźwiękowe.

Jeśli nie zajmujesz sie obróbką dźwięku, kupowanie karty dźwiękowej to pomyłka. Zintegrowana 8-kanałowa karta na płycie spokojnie wystarczy do tego, co piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując:

Na tych głośnikach A2 ZS jak i zintegrowana karta na płycie dadzą dość podobne efekty dźwiękowe.

Jeśli nie zajmujesz sie obróbką dźwięku, kupowanie karty dźwiękowej to pomyłka. Zintegrowana 8-kanałowa karta na płycie spokojnie wystarczy do tego, co piszesz.

ULLISSES no teraz to mnie zagiales :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Może dlatego, że są dalej? ;)

2. Można to ustawić:

Start->Ustawienia->Panel sterowania->Dźwięk i urządzenia audio->Zaawansowane

Potem właściwości, zaznaczasz wszystkie potrzebne opcje, a potem je ustawiasz.

Upewnij się też, czy dobrze masz wybrane głośniki - drugi przycisk [Zaawansowane], w tym miejscu gdzie poprzedni, tylko niżej. ;)

CarsonPoland:

Rozwiń sens Twojej wypowiedzi lub zakończ ten dziwny OT. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze w grach nie bedzie eax 3.0, bo te zintegrowane wyczesy tego nie posiadaja, a brit wspomniala tez o uzywaniu karty do takich celow. :]

No i niektore integry pierdza same z siebie. Ja nigdy nie uzywalem tego typu kart, zawsze na pokladzie goscil jakis sb, od 16 poprzez live! konczac obecnie na audigy. :]

Co do doplacania do a2 zs to jako dla zwyklego czlowieka to sie nie oplaca.

Btw x-540 to 5.1 wiec spokojnie styknie audigy1 (tylko nie lykaj SE, bo to wersja software edition, bez firewire, czyli crap).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES jaki OT ? :D Zastanawia mnie dlaczego uwazasz ze karty dzwiekowe sa tylko dla ludzi zajmujacych sie obrobka dzwieku :huh: dla "sluchaczy" tylko integry ? :lol: nie no spoko, moze czegos nie zrozumialem w tej uwadze, niewazne

Ja nawet sluchajac muzy bawie sie surround mixerem, ustawiam jakies efekty itp. w pracy mam zintegrowana realteka i tamtejsze efekty sa po prostu zalosne, znieksztalcaja tylko dzwiek, basy tez pozostawiaja duzo dy zyczenia, wiec jesli ktos ma tak male wymagania to rzeczywiscie lepiej zostac przy integrze. O filmach dvd juz nie wspominam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EAX 3? Serio?

EAX 3 obsługuje tylko A2, więc 99% ludzi na świecie żyje nie wiedząc o istnieniu tego standardu i jakoś nie jest z tego powodu nieszczęśliwa.

Kati napisała "czasem jakieś gry".

CarsonPoland:

Bo 99% ludzi nie jest audiofilami i nie odczuje różnicy, szczególnie słuchając pobranych z sieci mp3, których jakość jest daleka od tego, co potrafią te karty.

Kati:

Jeśli czujesz, że potrzebujesz EAX3, to weź zwykłe A2. Jeśli natomiast nie jest Ci to do szczęścia potrzebne, to pozostań przy zintegrowanej, a kasę wydaj na coś innego. ;)

No chyba że przeszkadza Ci jakość dźwięku. :]

Edit:

Co do piszczenia zintegrowanych kart, to zdarza się. Przeważnie pomaga zmiana sterowników. Wyjątek stanowi integra na K7NF2 RAID, która "fabrycznie" piszczy prawie na w każdym egzemplarzu tej płyty.

Co do jakości dźwięku, to na początek należy odpowiednio ustawić kartę w systemie. Suwak "Wave" przesunięty na maks to najczęstszy powód słabej jakości dźwięku. Podobnie włączenie opcji sztucznego 3D lub bawienie się efektami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybierz SB live! 24 bit.

Ale na Viście mi nie zadziała , bo nie ma już do niej sterów :(

Chyba akurat jest odwrotnie. Do SB Live sterowniki są, bo Creative nadal sprzedaje ten sprzęt, tyle że pod nazwą X-Fi XtremeAudio. Natomiast żeby wykorzystać pod Vistą możliwości Audigy trzeba szukać hackowanych driverów.

Dobra, napiszę to jeszcze raz: na dzisiaj najbardziej opłacalnym wyborem karty klasy Audigy jest używana Audigy2 Value OEM SB0400, która chodzi na Allegro w okolicach 100zł. W dalszej kolejności szukałbym Audigy4 OEM SB0610, koszt rzędu 150zł. Audigy4 to praktycznie to samo co Audigy2 Value, tyle że ma inny identyfikator na szynie PCI i umożliwia zainstalowanie ostatniej wersji oprogramowania Creative bez żadnego hackowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując:

Głupoty piszesz, miedzy integrą, a 2 ZS jest ogromna różnica, sam przesiadłem się z realtek'a 880 "hajg dzefiniszion" na 2 ZS i nie ma porównania nawet na komputerowym zestawie 5.1...

P.S Tak gwoli ścisłości to A2 ZS i zwykłe A2 mają już EAX Advanced HD 4...

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie ma porównania nawet na komputerowym zestawie 5.1..

Dodaj do tego zdania "dla mnie" i jeszcze powiedz, na czym testowałeś. Jeśli mp3<256kbps, to sorry. ;)

Tak gwoli ścisłości (..)

Dzięki za info - tego nie było w Wikipedii. ;)

Myślę, że chyba wszystko jasne. :]

Edit:

KAX: Powiedzmy, że wierzę na słowo (z wyjątkiem radia 96k). Co do sprawdzenia, to taka wersja wydarzeń odpada. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowsze stery Creativa albo paxy ale w wersji 3.4 (tak nadal się będę upierał, że na paxach 3.4 jest lepsza jakość ;] )

EDIT: ULLISSES na wszystkim, począwszy od internetowego radia 96kbps kończąc na flac'u i CD-audio, nie wierzysz zapraszam do mnie to sobie posłuchasz ALC 880 HD i A2 ZS, i nie napisze "dla mnie" bo różnice usłyszy każdy kto nie jest głuchy...

EDIT 2: Z internetu? :lol: Trochę samodzielności strona creativa i google sie kłaniają... Mała podpowiedz nazwa tych drugich to youp-pax ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EAX 3? Serio?

EAX 3 obsługuje tylko A2, więc 99% ludzi na świecie żyje nie wiedząc o istnieniu tego standardu i jakoś nie jest z tego powodu nieszczęśliwa.

Kati napisała "czasem jakieś gry".

CarsonPoland:

Bo 99% ludzi nie jest audiofilami i nie odczuje różnicy, szczególnie słuchając pobranych z sieci mp3, których jakość jest daleka od tego, co potrafią te karty.

Kati:

Jeśli czujesz, że potrzebujesz EAX3, to weź zwykłe A2. Jeśli natomiast nie jest Ci to do szczęścia potrzebne, to pozostań przy zintegrowanej, a kasę wydaj na coś innego. ;)

No chyba że przeszkadza Ci jakość dźwięku. :]

Edit:

Co do piszczenia zintegrowanych kart, to zdarza się. Przeważnie pomaga zmiana sterowników. Wyjątek stanowi integra na K7NF2 RAID, która "fabrycznie" piszczy prawie na w każdym egzemplarzu tej płyty.

Co do jakości dźwięku, to na początek należy odpowiednio ustawić kartę w systemie. Suwak "Wave" przesunięty na maks to najczęstszy powód słabej jakości dźwięku. Podobnie włączenie opcji sztucznego 3D lub bawienie się efektami.

Audigy1 bylo pierwsza karta obsl. eax 3.0, czyli wax hd. Gdy wyszlo audigy 2 po jakims czasie wyszedl update do eax 4.0.

Zdziwisz sie, bo nawet a1 obsluguje eax 4.0. :]

Ostatnio sie pytalem w jakims temacie o audigy i tak stwierdzil popej, wydaje mi sie, ze ma on jakies tam pojecie o dziwekowkach.

Poza tym niektore gry juz sie tak wycwanily, ze jesli nie masz audigy a np. tylko live! to nie odpalisz juz w ogole eax'a... marketing robi swoje.

CarsonPoland ja tez dawno temu mialem nieprzyjemnosc uzywania integry z plyty Abita KV7 i MSI delta-l + najnowsze stery ze strony producenta i tragedia, na abicie wystepowaly co jakis czas 1 sekundowe freezy (poz wymianie na live! ustapily, stad wiem, ze to wina karty) a na msi dzwiek byl nie czysty.

Obecnie byle live! kupi sie na allegro za 30zl, wiec co to za wydatek a jakos z integra nieporownywalna. :]

Wracajac do tematu to ja na miejscu britfanki bym nie bral niczego innego jak audigy1/audigy2, ta pierwsza mozesz wyrwac za ~70zl na allegro.

---

Chyba akurat jest odwrotnie. Do SB Live sterowniki są, bo Creative nadal sprzedaje ten sprzęt, tyle że pod nazwą X-Fi XtremeAudio. Natomiast żeby wykorzystać pod Vistą możliwości Audigy trzeba szukać hackowanych driverów.

Dobra, napiszę to jeszcze raz: na dzisiaj najbardziej opłacalnym wyborem karty klasy Audigy jest używana Audigy2 Value OEM SB0400, która chodzi na Allegro w okolicach 100zł. W dalszej kolejności szukałbym Audigy4 OEM SB0610, koszt rzędu 150zł. Audigy4 to praktycznie to samo co Audigy2 Value, tyle że ma inny identyfikator na szynie PCI i umożliwia zainstalowanie ostatniej wersji oprogramowania Creative bez żadnego hackowania.

Jak to ? Przeciez od jakiegos czasu sa oficjalne stery pod serie audigy do visty - click .

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi