Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ath napisał(a):

Jak to ? Przeciez od jakiegos czasu sa oficjalne stery pod serie audigy do visty - click .

Chodzi mi o tę informację załączoną do driverów pod Vistę:

This driver does not support the following:

* Decoding of Dolby® Digital and DTS™ signals

* DVD-Audio

* DirectSound®-based EAX games

* Gameports

* 6.1 speaker mode.

Ponadto to są same drivery, zdaje się że jest kłopot z oprogramowaniem. Specjalnie nie śledzę rozwoju programów pod Vistę, ale obiło mi się o uszy parę plotek:

- Creative zapowiedział, że zrobi Alchemy dla Audigy, prawdopodobnie nie będzie za darmo,

- istnieje hack do Alchemy dla X-Fi, który umożliwia współpracę biblioteki z Audigy.

Edytowane przez popej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath napisał(a):

Jak to ? Przeciez od jakiegos czasu sa oficjalne stery pod serie audigy do visty - click .

Na co komu stery bez sprzętowego wsparcia EAX'a? Przecież to prawie jak integra EAX 2 programowy ;) Co prawda do X-fi są alchemy'sty ale to nadal nie są pełnowartościowe sterowniki...

Popej mnie uprzedził i widzę, ze jest gorzej niż myślałem bo nawet DD i DTS nie ma ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES napisał(a):

Dodaj do tego zdania "dla mnie"

I dla mnie więc póki co 2:1 - przegrywasz :P

A tak na serio to różnica między integrą, a sb live 5.1 jest bardzo duża, na audigy 2 zs jeszcze większa.

Testowane zarówno na zestawie stereo (kolumny JBL + wzmak) jak i na obecnym zestawie 5.1

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popej napisał(a):

Chodzi mi o tę informację załączoną do driverów pod Vistę:

This driver does not support the following:

* Decoding of Dolby® Digital and DTS™ signals

* DVD-Audio

* DirectSound®-based EAX games

* Gameports

* 6.1 speaker mode.

Ponadto to są same drivery, zdaje się że jest kłopot z oprogramowaniem. Specjalnie nie śledzę rozwoju programów pod Vistę, ale obiło mi się o uszy parę plotek:

- Creative zapowiedział, że zrobi Alchemy dla Audigy, prawdopodobnie nie będzie za darmo,

- istnieje hack do Alchemy dla X-Fi, który umożliwia współpracę biblioteki z Audigy.

Same drivery mowisz ? Zajmuja tyle samo co paczka pod xp, wiec chyba nie do konca (aczkolwiek nie testowalem osobiscie, wiec nie daje glowy).

Co do game port, to chyba w ogole w viscie zrezygnowano z wsparcia dla niego (tak bylo jak w zeszlym roku testowalem bete visty z live! na pokladzie), w sumie mi to nie przeszkadza, bo to archaiczny port.

A co do eax'a i dd to dziwne bardzo, jesli to prawda to trzeba pokombinowac ze sterami, ale poki nie mam grafy z dx 10 to nie tykam visty, bo po co. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath napisał(a):

Same drivery mowisz ? Zajmuja tyle samo co paczka pod xp, wiec chyba nie do konca (aczkolwiek nie testowalem osobiscie, wiec nie daje glowy).

Co do game port, to chyba w ogole w viscie zrezygnowano z wsparcia dla niego (tak bylo jak w zeszlym roku testowalem bete visty z live! na pokladzie), w sumie mi to nie przeszkadza, bo to archaiczny port.

A co do eax'a i dd to dziwne bardzo, jesli to prawda to trzeba pokombinowac ze sterami, ale poki nie mam grafy z dx 10 to nie tykam visty, bo po co. :]

Po pierwsze stery Creativa, ze strony zawsze były bez oprogramowania, które znajdowało się tylko na płycie, a po drugie nic nie pokombinujesz, po prostu Creative nie dogadał się z M$ (czyt. pewnie nie zabulił) i nie ma wsparcia dla EAX dlatego też Creative kombinuje teraz ze sterami alchemy i jeśli to prawda, że za stery wspierające EAX dla Audigy trza będzie zapłacić to normalnie śmiech na sali :mur: Całe szczęście, ze już nie gram tak często jak kiedyś i nie nie prędko się przesiądę na Viste... ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath napisał(a):

game port to port MIDI - niektórzy podłączają do komputera keyboarda... x-fi nie ma nawet game portu w jego tradycyjnej formie. ma tylko i/o midi na panelu. tak więc nie pisz, że to jest archaiczny port. co prawda jest stary, ale tak jak d-sub ciągle używany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winuhux napisał(a):

game port to port MIDI - niektórzy podłączają do komputera keyboarda... x-fi nie ma nawet game portu w jego tradycyjnej formie. ma tylko i/o midi na panelu. tak więc nie pisz, że to jest archaiczny port. co prawda jest stary, ale tak jak d-sub ciągle używany.

Tylko, ze 9x % userow go nie uzywa... wiesz normalne, ze sa ludzie, co do dzisiaj uzywaja lpt i com, lecz w najnowszych plytach gl. juz coraz rzadziej wystepuja te porty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES napisał(a):

Witam!

Odświeżę troszkę temat. Mam pytanie jak wygląda sprawa sterowników pod Vistę dla Audigy2. Bo z tego co wiem to generalnie są, ale chodzi mi o obsługę gier tzn. czy sprzętowy EAX działa normalnie tak jak po XP, czy trzeba coś kombinować?

Chcę zakupić tą kartę i nie mieć później problemów z driverami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu napisał(a):

Trzeba kombinować, bo Vista to taki specyficzny system gdzie EAX nie będzie działać jako taki - trzeba emulować.

Do Audigy jest Alchemy za 10 baksów.

Poczytaj na strobie creativa itd.

Pozdr.

A wiesz może jak Alchemy wpływa na szybkość działania całości? Opłaca się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt nawet nie doczytałem Twojego poprzedniego posta.

Hehe czyli plotki jakoby Creative chciał kasę za Alchemy na Audigy okazały się prawdą :lol: Na szczęście mi na XP dobrze i sie nie przesiadam na Viste ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Creative kolejny raz robi w konia biednych ludzi kasując za stery do Audigy 10USD mimo iż praktycznie niczym sie nie różnią od sterów X-fi... Najlepsze jest to, że zmodowane są już dostępne prawie miesiąc, a swoje Creative wypuścił dopiero teraz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witek-pl napisał(a):

i ja się podepnę,,, czy lepiej kupić A2 ZS gold czy jakiegoś nowego nie kastrowanego X-FI (cena praktycznie ta sama)...

Na allegro pojawiły się (bynajmniej ja je zauważyłem) niedawno X-Fi Xtreme Music, same karty bez niczego za 250zeta, myślę że warto B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndiX napisał(a):

Na allegro pojawiły się (bynajmniej ja je zauważyłem) niedawno X-Fi Xtreme Music, same karty bez niczego za 250zeta, myślę że warto B-)

OEMy lub uzywki , gwara 2 tygodnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również mam pytanko, bo przymierzam się do jakiejś dźwiękówki... Mam kossy ur40, a za jakiś czas może jakiś zestaw stereo lub coś innego (wtedy dobrze by było puścić dźwięk cyfrowo) i integra to jakaś porażka :D Głównie słucham muzyki, czasami gram i oglądam filmy. Na początku myślałem na tym Audigy 2zs, a teraz to sam nie wiem :? Ktoś coś pisał o tym Live 24-bit dobre to to? A ten X-fi to ten http://cgi.ebay.co.uk/Creative-Sound-Blast...1QQcmdZViewItem czy może ten http://cgi.ebay.co.uk/Creative-SoundBlaste...1QQcmdZViewItem (chyba nie bardzo :? ). Wyszukałem też coś takiego http://cgi.ebay.co.uk/Sound-Blaster-X-Fi-M...1QQcmdZViewItem :wink: W sumie to nie wiem czy ten Live czy warto dorzucić do jakiegoś X-fi :? pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem, testowałem i sprzedałem. W porównaniu do starego Aureal Vortex 1 na słuchawkach PX100 wypada słabiutko. Nie chodzi o jakieś szumy ale o za bardzo przebasowiony dźwięk i gorsza (tak!) separację dźwieków poszczególnych instrumentów. Nie polecam, chyba że masz słuchawki bez basu to może wtedy ale głowy nie dam.

X-Fi jest na pewno lepsze od każdego live pod względem jakości dźwięku.

Słyszalnie lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w tym temacie mi szybciej odpowiecie :P

link

Czy to jest normalna wersja SB Audigy ZS Gold ? Ta wersja ma jakiś dziwny śledz (taki pokolorowany), zawsze widziałem wersje z całym pozłoconym sledziem... Opłaca sie to kupic, czy lepiej dołozyc 15zł do 'tego' ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popiół napisał(a):

Może w tym temacie mi szybciej odpowiecie :P

link

Czy to jest normalna wersja SB Audigy ZS Gold ? Ta wersja ma jakiś dziwny śledz (taki pokolorowany), zawsze widziałem wersje z całym pozłoconym sledziem... Opłaca sie to kupic, czy lepiej dołozyc 15zł do 'tego' ?

przyjrzyj się dokładniej tej karcie na pierwszej aukcji. ten śledź nie jest pokolorowany. to jest naklejka, notabene dostarczana wraz z kartą. chętni mogą sobie nakleić. widocznie właaściciel był chętny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi