Skocz do zawartości
sanCH0

Karta Graficzna Pod Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar lekko odświeżyć mojego blaszaka a elementem który chcę wymienić to grafika. Obecnie mam Gigabyte FX5700 128MB. Kwota jaką mogę przeznaczyć na kartę to 300zł.

Mój konfig:

CPU: P4 2,66GHz @ 3,2GHz

Mobo: ABIT IS7-E2

RAM: 2 x 1GB PC-3200 GoodRAM

HDD: WD 160GB SATA

Interesuje mnie tylko karta z dosyć cichym chłodzeniem. Odpadają wszystkie z małymi wyjącymi wiatrakami.

P.S

Właśnie znalazłem Gigabyte GF 7600GS z pasywnym chłodzeniem za 250zł:

http://allegro.pl/item206507185_okazja_agp...ata_0db_ss.html

Chyba się skusze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzac na opis aukcji

"Typ pamięci DDR II

Szerokość magistrali pamięci 128 bit"

cos mi sie nie zgadza? Bo raczej nie ma czegos takiego ddr2 i 128bit jakby grafa miala ddr3 to bylby wypas

poza tym na twoim miejscu lepiej sie przesiasc na inny socket

a odnosnie grafy to np http://allegro.pl/item206049741_palit_gefo...it_agp_box.html tylko jest na niej chlodzenie aktywne ale raczej pod 2d jest bardzo ciche i regulacja wiatraka dziala w RT (mam 7600gs pod pci-e wiec raczej jest podobnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź lepiej GF 7600gs, ale od palita, a najlepiej Galaxy z coolerem Zalman.

Gigabyte pasywny będzie utrzyywał wysokie temperatury (podgrzewał wnętrze budy), miał małe możliwości OC, w dodatku ma DDR2 ( co go zupełnie dyskryminuje).

Ta powinna być OK http://allegro.pl/item206071253_galaxy_760...4ns_zalman.html

Jak za droga, to poszukać używek, lub kupić 7300gt ( ale 300zł + forsa za sprzedaż 5700 powinna spoko wystarczyć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za fachowe rady ;) Będę się rozglądał za czymś na DDR3. Jaka będzie różnica między 7300GT a 7600GS?

kokott z Zalmanem by mi pasowała tylko, że ta ma 128MB a mi by się przydała grafa z 256MB ponieważ komp pracuje pod Win Vista.

Jak macie jeszcze jakieś propozycje co do konkretnych modeli to będę wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kokott z Zalmanem by mi pasowała tylko, że ta ma 128MB a mi by się przydała grafa z 256MB ponieważ komp pracuje pod Win Vista.

Sorry, rzeczywiście przeoczyłem ilośc pamięci.

Wobec tego mój glos idzie na palita .

Co do OC 7600gs, to mój Galaxy osiągnąl na ołówku 4k pkt w smarku 2k6, to prawie tyle ile gf7900 :blink: .

Oczywiście kręcąc 7300gt mozna uzyskać wyniki 7600gs, z tym że ta druga ma jeszcze większy potencjał.

Edit: znlazlem ciekawą aukcje która może cie zainteresuje. Kończy sie za pare godzin, póki co cena atrakcyjna. Jedyne zastrzeżenie, to że to fabryczne chłdzonko Galaxy na pewno nie jest ciche ( mam nie polecam). Ja ten problem rozwiązuję przesiadając sie wkrótce na bloczek, ty będziesz musiał dokupić inny cooler( choćby ten od gościa sprzedającego kartę. Poszperaj na alledrogo i giełdzie PurePC, używek jest jak GeForce'ów po deszczu.

P. S. nie reklamuje w/w aukcji, dlatego nie chcę Drogi Moderatorze otrzymać %. Dziękuję.

Edytowane przez kokott

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z chłodzeniem tego palita? Czy bardzo hałasuje? Są jakieś dedykowane nie za drogie coolery do niego?

Trochę się spóźniłem i nie zalicytowałem tego GF Galaxy.

EDIT:

A co myślicie o 6800XT Zalman? Ma tylko 128MB ale jak narazie cena jest niska.

Edytowane przez sanCH0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o chłodzenie tego palita to dla mnie wydaje się głośne.Ale w trybie 2d mam go skręconego w rivatuner do 25% i jest praktycznie nie słyszalny.W 3d przy 100% niezle szumi. :angry:

Rozejrzyj sie za radkiem x1650xt ja swojego wyrwałem za 350 zł używke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi