Skocz do zawartości
Dzidaziom

Który Dysk Seagate Kupić...?

Rekomendowane odpowiedzi

BIERZ ST3250410AS!!!!!

Będzie o wiele szybszy. Ma tylko jeden talerz i 2 głowie vs 2 talerze i trzy głowice.

Będzie tak samo jak z wersją jednotalerzową 160GB, która była bardzo popularna i polecana.

Sam ma 2 tą cienką wersję i grubą :-P

Tu masz parametry tych obu dysków, w transferach widoczne różnice:

post-20519-1182079238_thumb.jpg

Wersja cieńsza jest szybsza, ale głośniejsza.

post-20519-1182079134_thumb.jpg

Widzę, że na forum jest wielu tzw "nabijaczy postów" Zero pojęcia, ale co tam, napisze.

IM mniej TALERZY tym DYSK jest SZYBSZY. BO? Bo jest większe upakowanie danych. Przy tej samej prędkości wirowania talerzy głowica jest w stanie odczytać więcej danych.

P.S. Ciekawe jak to będzie z nowymi dyskami Samsunga, który po raz 1 chyba zaskoczył Seagate'a rozmiarem talerza - 334GB. Ciekawe jak producent sobie poradził z szybkością pozycjonowania głowicy na tak "upakowanym terenie". Czas pokaże co z tego wyjdzie. Gdyby nie moje uprzedzenie do firmy Samsung, pewnie skusiłbym się na tą jednotalerzową 334GB :D, jeśli takowa będzie.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz od kilkunastu dni jest dostepna baracuda 7200.11 ale tylko jak narazie model 1TB a dostepne maja byc jeszcze 750GB , 500GB i wlasnie 250GB - wszystkie maja miec juz talerze o pojemnosci 250 GB. Napewno powinne byc szybsze od serii 7200.10 ( wiecej danych na talerzu) ale jakz glosnoscia to nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate chyba sam do końca nie wiedział, jak co chce ochrzcić. 7200.11 były zapowiaane już od dawna ale ostatno było o nich głucho. Seagate wypuścił te swoje nowe talerze 250GB i wprowadził do sprzedaży HDD 250GB z tymi talerzami, ale je wrzucił do serii 7200.10 i mają symbol ST3250410AS. A HDD od 500-1000GB wrzucił do 7200.11. Wszystko to pewnie marketing i pewnie te 250 niczym się od 500 i większych nie róznią poza pojemnością, ale może coś jeszcze dodali do 7200.11. Pewnie z czasem to wszystko wyjdzie. Ale 250 już są od jakiegoś czasu na naszym rynku a wyższych nie widziałem. Poza tym ceny HDD 250 i 320 są najbardziej opłacalne w przeliczaniu cena za GB. Dlatego jeszcze przez jakiś czas właśnie te 250 będą się najlepiej sprzedawały. Do tego widać w specyfikacji, że 500 są cichsze od 750 i 1000, które różnią się ilością talerzy. Także mozna jeszcze gdybać, że 250 z tylko jednym talerzem będzie najcichsza w tym całym towarzystwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate chyba sam do końca nie wiedział, jak co chce ochrzcić. 7200.11 były zapowiaane już od dawna ale ostatno było o nich głucho. Seagate wypuścił te swoje nowe talerze 250GB i wprowadził do sprzedaży HDD 250GB z tymi talerzami, ale je wrzucił do serii 7200.10 i mają symbol ST3250410AS. A HDD od 500-1000GB wrzucił do 7200.11. Wszystko to pewnie marketing i pewnie te 250 niczym się od 500 i większych nie róznią poza pojemnością, ale może coś jeszcze dodali do 7200.11. Pewnie z czasem to wszystko wyjdzie. Ale 250 już są od jakiegoś czasu na naszym rynku a wyższych nie widziałem. Poza tym ceny HDD 250 i 320 są najbardziej opłacalne w przeliczaniu cena za GB. Dlatego jeszcze przez jakiś czas właśnie te 250 będą się najlepiej sprzedawały. Do tego widać w specyfikacji, że 500 są cichsze od 750 i 1000, które różnią się ilością talerzy. Także mozna jeszcze gdybać, że 250 z tylko jednym talerzem będzie najcichsza w tym całym towarzystwie.

czy moze gdzies widziales jakies testy wydajnosci , glosnosci tych nowych 250GB dyskow z talerzami 250 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benchamarki

Test z tego źaden ale myślę, że Ciebie usatysfakcjonuje. Porównując do testów HDD z talerzami 160GB po prostu zabija. Ale to tylko benche a jestem ciekaw czy w realnym użytkowaniu będzie spora różnica. Niedługo wejdą Samsungi 334GB na talerze, chociaż tej marki dysków nie preferuję... Ale szybkie będą na pewno. I to właśnie tej marki hdd jako pierwsze zobaczymy 320GB HDD jednotalerzowe, przez co moją bardzo duże szanse na "hit"...

ed:

Kolega mnie ubiegł, ale dokąłdnie... Myślę, że na google tego jeszcze więcej znaleśc można, to był pierwszy link, który znalazłem ;)

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benchamarki

Test z tego źaden ale myślę, że Ciebie usatysfakcjonuje. Porównując do testów HDD z talerzami 160GB po prostu zabija. Ale to tylko benche a jestem ciekaw czy w realnym użytkowaniu będzie spora różnica. Niedługo wejdą Samsungi 334GB na talerze, chociaż tej marki dysków nie preferuję... Ale szybkie będą na pewno. I to właśnie tej marki hdd jako pierwsze zobaczymy 320GB HDD jednotalerzowe, przez co moją bardzo duże szanse na "hit"...

ed:

Kolega mnie ubiegł, ale dokąłdnie... Myślę, że na google tego jeszcze więcej znaleśc można, to był pierwszy link, który znalazłem ;)

orientujesz sie moze kiedy te samsungi trafia do sprzedazy - moja baracuda (ta co w podpisie) powolisie zapelnia i tez chce zakupic jakis dysk, 250 lub 320 GB chociaz wolalbym 320Gb. Oprocz szybkosci zalezy mi takze na ciszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj macie wykresy wersji ST3250410AS 16MB

HDTune 1 dysk

HDTach 1 dysk

Z tego, co można zauważyć, Seagate chyba wziął sobie do serca narzekanie na głośne wyszukiwanie głowic i teraz czas dostępu wynosi koło 15ms. Powinno być ciszej.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj macie wykresy wersji ST3250410AS 16MB

HDTune 1 dysk

HDTach 1 dysk

Z tego, co można zauważyć, Seagate chyba wziął sobie do serca narzekanie na głośne wyszukiwanie głowic i teraz czas dostępu wynosi koło 15ms. Powinno być ciszej.

no bardzo ladne predkosci 100MB/s na poczatku :) ciekawie ile samsunfi beda mialy

Co go glosnosci to na przykladzie mojej baracudy to glowice sa ciche gorzej z przenoszeniem wibracji obrazajacych sie talerzy na obudowe i te niski ton :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto to wie. Na stronie producenta nic nie znalazłem. Było tak, że każdy serwis podał info o Seagate z 250GB talerzami i następnego dnia było juz info o Samsungach 334Gb na talerz. Myślę, że Samsung zrobił to umyslnie, że jeszcze za wczasu pokazał, że już niebawem on będzie "liderem"... Czysty marketing. Seagatey się pojawiły a Samsungów nie ma. Tak czy owak najpierw się pojawią w innych częsciach świata, jak to zwykle ma miejsce w świecie komputerów ( Polska na końcu, sic! ). Na newegg też tych hdd nie ma, także myślę, że jeszcze jakieś dwa tygodnie do miesiąca na nie poczekamy. Ale to tylko gdybanie :wink:

No włąsnie zawsze coś... Te 15ms czasu dostępu to znowusz fatalny wynik.

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi