Dzidaziom Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Wybrałem firmę, wybrałem pojemność, ale cały czas nie mogę wybrać modelu dysku jaki mam kupić. Konkretnie: ST3250410AS ST3250620AS Co powiecie na ten temat? Jakie są różnice pomiędzy tymi dyskami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Wagą :) na powaznie jeden jest zauwazalnie ciezszy i wysokoscia tak z 5mm - moje przypuszczenie byc moze w jednym sa dwa talerze a w drugim trzy ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Wagą :) na powaznie jeden jest zauwazalnie ciezszy i wysokoscia tak z 5mm - moje przypuszczenie byc moze w jednym sa dwa talerze a w drugim trzy ??? Ten z dwoma talerzami jest w teorii szybszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Ja tylko tak strzelam , nie bedzie szybszy - na pewno - wydajnosc identyczna. Jesli mam racje to roznica bedzie tylko w generowanym halasie ST3250410AS to ten lzejszy model ps. poczekaj moze ktos sie jeszcze wypowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 (edytowane) BIERZ ST3250410AS!!!!! Będzie o wiele szybszy. Ma tylko jeden talerz i 2 głowie vs 2 talerze i trzy głowice. Będzie tak samo jak z wersją jednotalerzową 160GB, która była bardzo popularna i polecana. Sam ma 2 tą cienką wersję i grubą :-P Tu masz parametry tych obu dysków, w transferach widoczne różnice: Wersja cieńsza jest szybsza, ale głośniejsza. Widzę, że na forum jest wielu tzw "nabijaczy postów" Zero pojęcia, ale co tam, napisze. IM mniej TALERZY tym DYSK jest SZYBSZY. BO? Bo jest większe upakowanie danych. Przy tej samej prędkości wirowania talerzy głowica jest w stanie odczytać więcej danych. P.S. Ciekawe jak to będzie z nowymi dyskami Samsunga, który po raz 1 chyba zaskoczył Seagate'a rozmiarem talerza - 334GB. Ciekawe jak producent sobie poradził z szybkością pozycjonowania głowicy na tak "upakowanym terenie". Czas pokaże co z tego wyjdzie. Gdyby nie moje uprzedzenie do firmy Samsung, pewnie skusiłbym się na tą jednotalerzową 334GB :D, jeśli takowa będzie. Edytowane 17 Czerwca 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Dzięki chłopie, należy Ci się duużo dobrego zimnego piwka!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 juz od kilkunastu dni jest dostepna baracuda 7200.11 ale tylko jak narazie model 1TB a dostepne maja byc jeszcze 750GB , 500GB i wlasnie 250GB - wszystkie maja miec juz talerze o pojemnosci 250 GB. Napewno powinne byc szybsze od serii 7200.10 ( wiecej danych na talerzu) ale jakz glosnoscia to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Seagate chyba sam do końca nie wiedział, jak co chce ochrzcić. 7200.11 były zapowiaane już od dawna ale ostatno było o nich głucho. Seagate wypuścił te swoje nowe talerze 250GB i wprowadził do sprzedaży HDD 250GB z tymi talerzami, ale je wrzucił do serii 7200.10 i mają symbol ST3250410AS. A HDD od 500-1000GB wrzucił do 7200.11. Wszystko to pewnie marketing i pewnie te 250 niczym się od 500 i większych nie róznią poza pojemnością, ale może coś jeszcze dodali do 7200.11. Pewnie z czasem to wszystko wyjdzie. Ale 250 już są od jakiegoś czasu na naszym rynku a wyższych nie widziałem. Poza tym ceny HDD 250 i 320 są najbardziej opłacalne w przeliczaniu cena za GB. Dlatego jeszcze przez jakiś czas właśnie te 250 będą się najlepiej sprzedawały. Do tego widać w specyfikacji, że 500 są cichsze od 750 i 1000, które różnią się ilością talerzy. Także mozna jeszcze gdybać, że 250 z tylko jednym talerzem będzie najcichsza w tym całym towarzystwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Seagate chyba sam do końca nie wiedział, jak co chce ochrzcić. 7200.11 były zapowiaane już od dawna ale ostatno było o nich głucho. Seagate wypuścił te swoje nowe talerze 250GB i wprowadził do sprzedaży HDD 250GB z tymi talerzami, ale je wrzucił do serii 7200.10 i mają symbol ST3250410AS. A HDD od 500-1000GB wrzucił do 7200.11. Wszystko to pewnie marketing i pewnie te 250 niczym się od 500 i większych nie róznią poza pojemnością, ale może coś jeszcze dodali do 7200.11. Pewnie z czasem to wszystko wyjdzie. Ale 250 już są od jakiegoś czasu na naszym rynku a wyższych nie widziałem. Poza tym ceny HDD 250 i 320 są najbardziej opłacalne w przeliczaniu cena za GB. Dlatego jeszcze przez jakiś czas właśnie te 250 będą się najlepiej sprzedawały. Do tego widać w specyfikacji, że 500 są cichsze od 750 i 1000, które różnią się ilością talerzy. Także mozna jeszcze gdybać, że 250 z tylko jednym talerzem będzie najcichsza w tym całym towarzystwie. czy moze gdzies widziales jakies testy wydajnosci , glosnosci tych nowych 250GB dyskow z talerzami 250 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Jarek_135 podał w innym topicu ten link do wersji z buforem 8MB. Transferki jak najbardziej pozytywne w porównaniu do serii z talerzami 160GB. Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) benchamarki Test z tego źaden ale myślę, że Ciebie usatysfakcjonuje. Porównując do testów HDD z talerzami 160GB po prostu zabija. Ale to tylko benche a jestem ciekaw czy w realnym użytkowaniu będzie spora różnica. Niedługo wejdą Samsungi 334GB na talerze, chociaż tej marki dysków nie preferuję... Ale szybkie będą na pewno. I to właśnie tej marki hdd jako pierwsze zobaczymy 320GB HDD jednotalerzowe, przez co moją bardzo duże szanse na "hit"... ed: Kolega mnie ubiegł, ale dokąłdnie... Myślę, że na google tego jeszcze więcej znaleśc można, to był pierwszy link, który znalazłem ;) Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 benchamarki Test z tego źaden ale myślę, że Ciebie usatysfakcjonuje. Porównując do testów HDD z talerzami 160GB po prostu zabija. Ale to tylko benche a jestem ciekaw czy w realnym użytkowaniu będzie spora różnica. Niedługo wejdą Samsungi 334GB na talerze, chociaż tej marki dysków nie preferuję... Ale szybkie będą na pewno. I to właśnie tej marki hdd jako pierwsze zobaczymy 320GB HDD jednotalerzowe, przez co moją bardzo duże szanse na "hit"... ed: Kolega mnie ubiegł, ale dokąłdnie... Myślę, że na google tego jeszcze więcej znaleśc można, to był pierwszy link, który znalazłem ;) orientujesz sie moze kiedy te samsungi trafia do sprzedazy - moja baracuda (ta co w podpisie) powolisie zapelnia i tez chce zakupic jakis dysk, 250 lub 320 GB chociaz wolalbym 320Gb. Oprocz szybkosci zalezy mi takze na ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Tutaj macie wykresy wersji ST3250410AS 16MB HDTune 1 dysk HDTach 1 dysk Z tego, co można zauważyć, Seagate chyba wziął sobie do serca narzekanie na głośne wyszukiwanie głowic i teraz czas dostępu wynosi koło 15ms. Powinno być ciszej. Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Tutaj macie wykresy wersji ST3250410AS 16MB HDTune 1 dysk HDTach 1 dysk Z tego, co można zauważyć, Seagate chyba wziął sobie do serca narzekanie na głośne wyszukiwanie głowic i teraz czas dostępu wynosi koło 15ms. Powinno być ciszej. no bardzo ladne predkosci 100MB/s na poczatku :) ciekawie ile samsunfi beda mialy Co go glosnosci to na przykladzie mojej baracudy to glowice sa ciche gorzej z przenoszeniem wibracji obrazajacych sie talerzy na obudowe i te niski ton :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) A kto to wie. Na stronie producenta nic nie znalazłem. Było tak, że każdy serwis podał info o Seagate z 250GB talerzami i następnego dnia było juz info o Samsungach 334Gb na talerz. Myślę, że Samsung zrobił to umyslnie, że jeszcze za wczasu pokazał, że już niebawem on będzie "liderem"... Czysty marketing. Seagatey się pojawiły a Samsungów nie ma. Tak czy owak najpierw się pojawią w innych częsciach świata, jak to zwykle ma miejsce w świecie komputerów ( Polska na końcu, sic! ). Na newegg też tych hdd nie ma, także myślę, że jeszcze jakieś dwa tygodnie do miesiąca na nie poczekamy. Ale to tylko gdybanie :wink: No włąsnie zawsze coś... Te 15ms czasu dostępu to znowusz fatalny wynik. Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 No włąsnie zawsze coś... Te 15ms czasu dostępu to znowusz fatalny wynik.Bez przesady. No ale w sumie fajnie by było, gdyby Seagate przywrócił w swoich dyskach AAM, każdy by sobie ustawił ile chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
relik7 Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Czy w serii 7200.11 będą dyski ATA-100 czy tylko SATA ? Chodzi mi o najbliższy miesiąc ,bo nie wiem czy już kupywać czy zaczekać ,a jedynie mogę mieć na ATA-100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...