mynka Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Witam jakie jest Def V-core zalecane przez Intela dla tego procesora? Wiem że aby obnizyć temperaturę na procesorze należałoby zacząć od prób obniżenia Def V-core . Pytanie może się wydać idiotyczne ale niestety jestem laikiem :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) dla każdej rewizji a nawet partii procesorów producent ustala indywidualne domyślne napięcie, zapisane jako parametr VID minimalne dopuszczalne napięcie możesz ustalić jedynie eksperymentalne, zakres przyjęty przez producenta to 1.225V-1.325V ale niektóre egzemplarze mogą zejść niżej Wiem że aby obnizyć temperaturę na procesorze należałoby zacząć od prób obniżenia Def V-core . nie, od zamontowania wydajniejszego chodzenia i zorganizowania przewiewu w obudowie Edytowane 16 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopper Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 (edytowane) dla każdej rewizji a nawet partii procesorów producent ustala indywidualne domyślne napięcie, zapisane jako parametr VID minimalne dopuszczalne napięcie możesz ustalić jedynie eksperymentalne, zakres przyjęty przez producenta to 1.225V-1.325V ale niektóre egzemplarze mogą zejść niżej nie, od zamontowania wydajniejszego chodzenia i zorganizowania przewiewu w obudowie Im mniejsze napięci, tym mniejsza temperatura, wiec Mynka ma racje. Maximum na prcku to 1,4V a minimum nie mam pojecia :) Edytowane 28 Czerwca 2007 przez Knopper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Im mniejsze napięci, tym mniejsza temperatura, wiec Mynka ma racje. Maximum na prcku to 1,4V a minimum nie mam pojecia :)nie zaczyna się redukcji temperatury, od grzebaniu przy napięciu ale od CHŁODZENIA i wentylacji obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 (edytowane) nie zaczyna się redukcji temperatury, od grzebaniu przy napięciu ale od CHŁODZENIA i wentylacji obudowychyba odwrotnie :huh: po co zmienia chłodzenie jak wystarczy zmniejszy napiecie Edytowane 28 Czerwca 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 chyba odwrotnie :huh: po co zmienia chłodzenie jak wystarczy zmniejszy napiecie No racja. A co do minimalnego napięcia, stresujesz procka jakimś benchmarkiem np. ORTHOS. i co np. pół godziny zmniejszasz napięcie o kroczek aż benchmark zacznie pluć errorami albo system się zawiesi albo nie wystartuje. Jak znajdziesz graniczną wartość dla której procesor pracuje to stresujesz go na nim przez kilka godzin, jeśli wszystko będzie ok to masz minimalne napięcie :) Powodzonka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) nie wiem skąd się wzięła tak bzdurna teoria żeby najpierw obniżać napięcie, w celu obniżenia temperatury ale jeszcze raz powtarzam jest to bzdura, jest możliwe ale bez sensu, łatwiej i bezpieczniej jest kupić porządzę chłodzenia a jak kogoś nie stać, to niech kupi sobie maszyna do pisania i za pomni o komputerach :mur: napięcie jest nie bez powodu ustawione tak a nie inaczej, zwłaszcza ze dla każdego procesora napięcie jest ustalane indywidualnie skoro indywidualnie to również adekwatnie chyba odwrotnie :huh: po co zmienia chłodzenie jak wystarczy zmniejszy napiecie nie, jak GPU się grzeje to co robisz moda żeby obniżyć napięcie, jak chipset się grzeje to co tez obniżasz napięcie, jak pamięć się grzeją to również najpierw obniżasz napięcie ? no chyba nie, kupujesz nowe wydajniejsze chłodzenie procesorom C2D temperatury do 60C nie stanowią zagrozenia, a jeżeli na oryginalnym chłodzeniu procesor rozgrzewa się bardziej to juz nie wina procesora, napięcia ani nawet chłodzenia (przy oryginalnym traktowaniu) ale idioty który nie potrafi zapewnić wentylacji w obudowie, lub nie potrafi założyć chłodzenia lub z innych przyczyn zawinionych przez osobę składającą zestaw Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 nie wiem skąd się wzięła tak bzdurna teoria żeby najpierw obniżać napięcie, w celu obniżenia temperatury ale jeszcze raz powtarzam jest to bzdura, jest możliwe ale bez sensu, łatwiej i bezpieczniej jest kupić porządzę chłodzenia a jak kogoś nie stać, to niech kupi sobie maszyna do pisania i za pomni o komputerach :mur: Zawadaki prosze uspokoj sie troche zamiast rzucac ikonkami :mur: z tonem choleryka. Sam swiety nie jestem ale troche przeginasz. Bzdura nie jest - C2D na def v-core swietnie daje sobie rade z OC na poziomie 50%. Czemu nie wykorzystac tego w druga strone? Pozatym ten procesor wg. samego Intela potrzebuje min 0.85V... Moj slaby egzemplaz potrzebuje 1.16v dla 2,4GHz. A to juz jest 33% wiecej MHz. Przy tym temperatura w stresie ( glownie zalezna od napiecia ) jest o wiele nizsza :| To jakbys chcial poprawic osiagi samochodu pchajac sie tylko w wiecej mocy zamiast pomyslec nad odchudzeniem o zbedne kilogramy bez wiekszej utraty komfortu jazdy. Jeszcze raz apeluje o spokoj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Dlaczego obniżanie vcore to bzdura w celu zmniejszenia temperatury? Weźmy za przykład takie x2 Toledo które ma def vcore 1.35v na 2000 Mhz, 2600 Mhz robi przy 1.26v - a 2200 przy 1.2v i spadek temperatrut przy OC i zmniejszeniu vcore jest spory bo wynosi dobre kilka stopni. Więc czemu to jest bez sensu? Bo nie kumam :| Oczywiste ze mnejsze napięcie = mniej ciepła, czyz nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) To jakbys chcial poprawic osiagi samochodu pchajac sie tylko w wiecej mocy zamiast pomyslec nad odchudzeniem o zbedne kilogramy bez wiekszej utraty komfortu jazdy. Jeszcze raz apeluje o spokoj. ciekawe porównanie, można tez obciążyć dodatkową sprężarką i intercoolerem i mamy znacznie większy komfort i bezpieczeństwo bez odchudzania :D domyślne napięcie gwarantuje stabilności w prawie każdych warunkach a kombinowanie przy napięciu zwłaszcza przez nowicjuszy może skończyć, powrotem na forum z pytanie a dlaczego wyskakują mi BSOD-y itd... po co poświecąc stabilności tylko po to żeby zyskać kilka stopni, lepiej chyba kupić chłodzenie jeżeli ktoś juz bardzo chce korzystać z tej absurdalnej metody niech na ostateczny test stabilności poświęci nie kilka ale kilkanaście godzin obniżanie napięcia daje spadek temperatury ale nie tędy droga, to jest bzdura żeby taką metodą obniżać temperaturę Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) nie wiem skąd się wzięła tak bzdurna teoria żeby najpierw obniżać napięcie, w celu obniżenia temperatury ale jeszcze raz powtarzam jest to bzdura, jest możliwe ale bez sensu, łatwiej i bezpieczniej jest kupić porządzę chłodzenia a jak kogoś nie stać, to niech kupi sobie maszyna do pisania i za pomni o komputerach :mur: Bzdury piszesz (jak dla mnie). ;) Popatrz na PM z mojego podpisu. Wentyl w notku wlacza sie baaaaardzo rzadko, a procek chodzi bez problemu na takim napieciu. Przetestowane dokladnie - wiadomo, ze nigdy 100% pewnosci nie ma, ale jak do tej pory kilka miesiecy i 0 problemu. Ze stacjonarnym tez ma to sens, czemu nie? Obizysz temp. (mozesz puscic wentyl na nizszych obrotach - kolejny +), a do tego zawsze troche mniej pradu ciagnie. Oczywiscie, jesli ktos jest 0 w sprawach komputerowych, nie powinien sie tym zajmowac - i tu sie z toba zgodze. Jesli jednak ktos ma jakies pojecie i odpowiednie IQ - moze sie pobawic :) ps. Napiecie standardowe jest utalane dla prockow z marginesem, duzym marginesem. ;) Edytowane 29 Czerwca 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Bzdury piszesz (jak dla mnie). ;) Popatrz na PM z mojego podpisu. Wentyl w notku wlacza sie baaaaardzo rzadko, a procek chodzi bez problemu na takim napieciu. Przetestowane dokladnie - wiadomo, ze nigdy 100% pewnosci nie ma, ale jak do tej pory kilka miesiecy i 0 problemu. Ze stacjonarnym tez ma to sens, czemu nie? Obizysz temp. (mozesz puscic wentyl na nizszych obrotach - kolejny +), a do tego zawsze troche mniej pradu ciagnie. Oczywiscie, jesli ktos jest 0 w sprawach komputerowych, nie powinien sie tym zajmowac - i tu sie z toba zgodze. Jesli jednak ktos ma jakies pojecie i odpowiednie IQ - moze sie pobawic :)no widzisz, ja zastosowałem bardziej cywilizowaną metode i kupiłem nowe chłodzenie i co mam, wentylator 12cm kreci się z prędkością od 600-900RPM (max dla wentylatora to 900RPM) jest przy tym nie słyszalny a mimo to nawet w największe upały temperatura procesora pod obciążeniem nie przekracza 50C Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Rozumiem że cooler i 120mm wentyl dostałes za darmo? :> Ludzie patrzą na takie sprawy pod różnymi kryteriami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Ludzie patrzą na takie sprawy pod różnymi kryteriami.Dokładnie tak. Dla mnie również nie ma sensu taka kolej rzeczy - najpierw zmiana chłodzenia, a pozniej dopiero zabawa z vcore - bzdura Obniżanie Vcore jest za darmo, nowy cooler czy nawet jeden jeden wentylator do obudowy juz nie, więc wniosek z tego jednoznaczny dla mnie i pewnie dla większości osób. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Dokładnie tak. Dla mnie również nie ma sensu taka kolej rzeczy - najpierw zmiana chłodzenia, a pozniej dopiero zabawa z vcore - bzdura Obniżanie Vcore jest za darmo, nowy cooler czy nawet jeden jeden wentylator do obudowy juz nie, więc wniosek z tego jednoznaczny dla mnie i pewnie dla większości osób. Pozdr. nie rozumiesz, nie ma żadnego potem jest tylko zmiana chłodzenia Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 O co tu się spierać? Autor tematu chciał obniżyć temperaturę, nic nie napisał o kręceniu. Obniżanie Vcore przykładowo na takim box da dużo, choćby mniejsze obroty wentyla i to za darmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Hyh widać, że to Ty nie rozumiesz. Więc dam przykład z życia wzięty :] Jest sobie Grzesiu z procesorem C2D6400 i boxowym chłodzeniem. Bez obciążenia procesor Grzesia nagrzewa się do 60C w wentylowanej obudowie - również Grzesia Więc wchodzi Grześ do biosu i obniża napięcie z 1.35V na 1.25, testuje w orthosie i nie tylko. Temperatura w idle jakieś 10C mniejsza - jaki z tego morał Panie Zawadaki? - pyta Grześ :lol: :lol: i no offence Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 nie rozumiesz, nie ma żadnego potem jest tylko zmiana chłodzenia zmiana napięcia tylko w górę w celu ustabilizowania procesora po przepakowaniu Dlaczego uważasz że napięcie należy tylko zwiększać? Mój antek chodzi w pełni stabilnie przy 2.7GHz z obniżonym napięciem na 1.325, temperatura nie przekracza 38*C w stresie Jak ustawie domyślne v-core 1.4v to teperatura w stresie wzrasta do 43*C w stresie. Mam zatem 5*C za darmo. Dlaczego mam nie obniżać v-core żeby zejść z temperatury? Jasne można kupić wydajniejszy cooler, ale jak go kupie to i tak obniże napięcie żeby mieć jeszcze niższą temp, więc sam widzisz że najwydajniej jest kombinować w obie strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Hyh widać, że to Ty nie rozumiesz. Więc dam przykład z życia wzięty :] Jest sobie Grzesiu z procesorem C2D6400 i boxowym chłodzeniem. Bez obciążenia procesor Grzesia nagrzewa się do 60C w wentylowanej obudowie - również Grzesia Więc wchodzi Grześ do biosu i obniża napięcie z 1.35V na 1.25, testuje w orthosie i nie tylko. Temperatura w idle jakieś 10C mniejsza - jaki z tego morał Panie Zawadaki? - pyta Grześ :lol: :lol: i no offence nadal nie rozumiesz, nie zaprzeczam ze tak można obniżyć temperaturę ale, ze taka metoda walki z temperaturą jest śmieszna bez sensu co wszystkich tak podnieca to "za darmo" nic nie ma za darmo, są tylko zamaskowanie koszty, np: utrata danych w skutek BSOD-a Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Chyba tylko Ty jeden uważasz, że jest śmieszna i bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) OMG temperatura obniżona? obniżona więc o CO CI CHODZI? Nik tu nie pisze o O/C (dobrym o/c gdzie zwiększa się z reguły Vcore) bo wtedy walka z temperaturą rzeczywiście zaczyna sie od wymiany chłodzenia. Temat tyczy się standardowych taktowan proca, więc powtórze zmiana Vcore na niższe jest darmowa a efekty są. Pozdr, EDIT: jak tak koszty obniżania temperatury Cie nie obchodzą to autor tematu na pewno się ucieszy z paczki od Ciebie z coolerem Thermalright Ultra-120 :P i wtedy będzie można zakonczyc ten temat. Pozdro raz jeszcze Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Chyba tylko Ty jeden uważasz, że jest śmieszna i bez sensu.albo tylko ja mam odwagę o tym napisać nie jestem świętym mikołajem, gwiazdorem... organizacją charytatywną tez temat można zamknąć juz teraz, bo jedyne słuszne wniosku zostały zaprezentowane w mojej pierwszej wypowiedzi, każdy zrobi jak uważa Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 albo tylko ja mam odwagę o tym napisać :lol2: :blink: No prosze cię ... Mój bohaterze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 nadal nie rozumiesz, nie zaprzeczam ze tak można obniżyć temperaturę ale, ze taka metoda walki z temperaturą jest śmieszna bez sensu co wszystkich tak podnieca to "za darmo" nic nie ma za darmo, są tylko zamaskowanie koszty, np: utrata danych w skutek BSOD-a Ale jakiego BSOD-a? Przecież napięcie sie obniża tak żeby proc był stabilny i nie było BSOD-ów. I co jest śmieszne wg. Ciebie? przecież liczą sie efekty, a tutaj są i to niezłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 zwróć uwage że praktyka, a teoria to co innego @Zawadaki jak czytam to co piszesz mam uczucie jak bym słyszał gościa z hipermarketu który zachwala komputer dla gracza z kartą zintegrowaną na pokładzie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Ale się uśmiałem czytając te 25 postów, a zwlaszcza te autorstwa Zawadaki'ego. Zmniejszanie Vcore jest wskazane z dwóch powodów: 1. Zmniejszenie temperatury 2. Zmniejszenie zuzycia energii. Mój procuś na default chodzi sobie na najniższym możliwym ustawieniu w biosie, czyli 1,1v. Wszystko jest rock stable, więc po kiego grzyba, mam mu dawać 1.35v? Żeby nabijać kiesę troli z elektrowni? Edytowane 29 Czerwca 2007 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) zwróć uwage że praktyka, a teoria to co innegoA ty co taki mądry, naucz się czegoś skończ studia wtedy pogadamy, narznie nie reprezentujesz żadnego poziomu @Zawadaki jak czytam to co piszesz mam uczucie jak bym słyszał gościa z hipermarketu który zachwala komputer dla gracza z kartą zintegrowaną na pokładzie :lol:jakiś uraz do sprzedawców z hiperkarketu jakiś nabił ciebie w butelkę :lol2: tylko nie mów ze jako jedyny słuchasz ich bredni, brawo :blink: Ale się uśmiałem czytając te 25 postów, a zwlaszcza te autorstwa Zawadaki'ego. Zmniejszanie Vcore jest wskazane z dwóch powodów: 1. Zmniejszenie temperatury 2. Zmniejszenie zuzycia energii. Mój procuś na default chodzi sobie na najniższym możliwym ustawieniu w biosie, czyli 1,1v. Wszystko jest rock stable, więc po kiego grzyba, mam mu dawać 1.35v? Żeby nabijać kiesę troli z elektrowni? słyszałeś o czymś takim jak SpeedStep kiedy się włącza bez żadnych zabiegów napięcie spada do ~1V Włączenie SpeedStep jest wskazane z dwóch powodów: 1. Zmniejszenie temperatury 2. Zmniejszenie zuzycia energii. Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Skonczyłes juz z tymi bredniami? procesorom C2D temperatury do 60C nie stanowią zagrozenia, a jeżeli na oryginalnym chłodzeniu procesor rozgrzewa się bardziej to juz nie wina procesora, napięcia ani nawet chłodzenia (przy oryginalnym traktowaniu) ale idioty który nie potrafi zapewnić wentylacji w obudowie, lub nie potrafi założyć chłodzenia lub z innych przyczyn zawinionych przez osobę składającą zestaw Ta, to teraz odniesmy tą wpaniałą mysl do historii. Więc to ze kiedys intel dawał w boxach coolery które nie radziły sobie z chłodzeniem p4 to wina uzytkowników... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Jezeli chodzi o pytanie autora, to ustawiamy vcore z przedzialu jaki zostal juz tu podany, robimy orthosa i jedziemy w dol do miejsca przy ktorym zacznie sie sypac (trzymajac takty ktore chcemy osiagnac, wcale nie musza byc def). Druga sprawa to ze do e6600 warto kupic cos lepszego niz box to tez w sumie racja. Jak sie jest taki oszczedny to sie kupuje cos w stylu e4300 i wtedy cena chlodzenia juz stanowi spora czesc ceny procesora. A trzecia rzecz, to ze obnizanie vcore fajny sport calkiem imo nawet rownie fajny co podkrecanie :) Downcloacking daje nam podwojna przyjemnosc, kiedy juz osiagniemy max procesora i nie ma o co walczyc :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) Skonczyłes juz z tymi bredniami? Ta, to teraz odniesmy tą wpaniałą mysl do historii. Więc to ze kiedys intel dawał w boxach coolery które nie radziły sobie z chłodzeniem p4 to wina uzytkowników... ale to nie jest wykład z historii kiedyś to dinozaury biegały po świecie, Pantarej itd... problem przeszacowania możliwości odprowadzania ciepła przez BOX radiator dotyczył tylko najszybszych i znacznie wysilonych modeli żeby chłodzenie mogło spełniać swoje zadanie temperatura otaczającego powietrza nie może być z byt wysoka a często w kiepsko wentylowanach obudowach tak jest, wtedy żadne nawet najwydajniesze chłodzenia nie ma szans, w specyfikacji Intel podaje ze taką graniczną temperaturą jest 38*C, zdarzały się tez wpadki w postaci piecyka P4 3,8GHz któremu BOX chłodzenie nie dawało rady nawet utrzymać temperaturę bezpiecznej wartości w sprzyjających warunkach ale to była ślepa uliczka ewolucji pozostaje jeszcze problem czy temperatura rzędu 70*C zagrażała procesorom P4, z całą pewnością w okresie życia przeciętnego zestawu nie, tak samo z C2D dla których temperatura 60*C nie jest zagrozeniem, dla przypomnienia zjawisko dyfuzji termicznej ma miejsce nawet w temperaturze 40*C i każdy półprzewodnik krzemowy zostanie przez to zjawisko kiedyś zniszczony Edytowane 30 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...