Heniu Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Problem juz dosc szeroko znany "w swiecie" Wiekszosc modeli myszek logitecha wydaje wysoki, irytujacy dla niektorych pisk. Szczegoly tutaj http://jdc.parodius.com/logitech/ Pisk wydaje dioda IR, ktora odpowiada za obsluge rolki. Chcialem ta diode wymienic- przelutowac na taka co nie piszczy, ale nie wiem jaka diode kupic zeby dzialala. Zapewne diody maja pare roznych parametrow ktore sie musza zgadzac z odbiornikiem. Tutaj fotka tego ukladu z myszki http://jdc.parodius.com/logitech/mx500_mini_pcb.jpg Ewentualnie jeszcze myslalem, czy byloby mozliwe wymienienie jednoczesnie diody i odbiornika ? Ktos sie na tym zna i moze pomoc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Naprawde dziwne nie bardzo rozumie jak dioda moze piszczec no chyba ze drzy. No ale to pozostaje klej jesli real chcesz wymieniac to nie powinno byc problemu bo iry sa w miare takie same ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Dla mnie też jest niezrozumiałe, jak IR LED może piszczeć. Ja bym prędzej obstawiał jakieś elementy zasilające/przetwornice. Fakt: W G7 i MX700 coś tam piszczy delikatnie, ale jest to słyszalne tylko po przystawieniu myszki do ucha. W G7 częstotliwość delikatnie się zmienia jak pracuje układ optyczny (ruszanie kursora) - czyli prawie cała elektronika myszki. Inna dioda IR może zmienić niektóre parametry elektroniczne elementów na tej małej płytce, dlatego myszka przestaje piszczeć. Ja polecałbym otworzenie myszki i podociskanie po kolei wszystkich elementów. Jeśli przestanie piszczeć - to nasz winowajca. Jeśli będzie tak jak piszę, to najpierw spróbowałbym użyć kleju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 diody same z siebie nie mogą piszczeć... bo są zalane i unieruchomione... Chyba że wada kontrukcyjna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...