Skocz do zawartości
Heniu

Wymiana Diody Ir

Rekomendowane odpowiedzi

Problem juz dosc szeroko znany "w swiecie"

Wiekszosc modeli myszek logitecha wydaje wysoki, irytujacy dla niektorych pisk.

Szczegoly tutaj http://jdc.parodius.com/logitech/

Pisk wydaje dioda IR, ktora odpowiada za obsluge rolki.

Chcialem ta diode wymienic- przelutowac na taka co nie piszczy, ale nie wiem jaka diode kupic zeby dzialala. Zapewne diody maja pare roznych parametrow ktore sie musza zgadzac z odbiornikiem.

Tutaj fotka tego ukladu z myszki http://jdc.parodius.com/logitech/mx500_mini_pcb.jpg

Ewentualnie jeszcze myslalem, czy byloby mozliwe wymienienie jednoczesnie diody i odbiornika ?

Ktos sie na tym zna i moze pomoc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też jest niezrozumiałe, jak IR LED może piszczeć. Ja bym prędzej obstawiał jakieś elementy zasilające/przetwornice.

Fakt: W G7 i MX700 coś tam piszczy delikatnie, ale jest to słyszalne tylko po przystawieniu myszki do ucha.

W G7 częstotliwość delikatnie się zmienia jak pracuje układ optyczny (ruszanie kursora) - czyli prawie cała elektronika myszki.

Inna dioda IR może zmienić niektóre parametry elektroniczne elementów na tej małej płytce, dlatego myszka przestaje piszczeć. Ja polecałbym otworzenie myszki i podociskanie po kolei wszystkich elementów. Jeśli przestanie piszczeć - to nasz winowajca.

Jeśli będzie tak jak piszę, to najpierw spróbowałbym użyć kleju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi