Skocz do zawartości
zagubiony

Dziwny Problem Po Formacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam od okolo tygodnia bardzo dziwny problem, a mianowicie wydajnosc komputera,

Moj sprzet to

Płyta główna

Typ procesora Intel Pentium 4, 2400 MHz (18 x 133)

Nazwa płyty głównej Asus P4PE-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)

Karta wideo RADEON X1600 Series Secondary (512 MB)

Karta wideo RADEON X1600 Series (512 MB)

Akcelerator 3D ATI Radeon X1600 Pro (RV530)

Monitor Samsung SyncMaster 755DF [17" CRT] (HMAT506022)

A wiec, gdy zrobilem formata moje fpsy w grze spadly bardzo drastycznie, z 80-100 STALE do 20-80 skokowo z przewaga owych 20. W sterownikach raczej jest wszystko po staremu zainstalowalem inne co prawda ale to chyba nie tak duza roznica poniewaz probowalem 10 rodzajow i wkoncu bym trafil :angry: Gdy gralem przystawilem sobie wiatrak do komputera bo zobaczylem ze karta graficzna jest bardzo goraca i gdy sobie powial w komputer pare minut to fpsy mi podskoczyly okolo o 20 co jest dosyc duza roznica (co nie znaczy ze nie chce moich 80-100 tak jak przed formatem spowrotem :mur:) Sciagnalem everesta by zobaczyc temperatury i bylem zszokowany:

Majac cooler na procesorze temperatura jego wynosila okolo 90 stopni bez zadnej gry wlaczonej (to przecie zjuz sie moze spalic?)

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=228542 <--- takowy cooler posiadam czyscilem go ostatnio mial bardzo duzo kurzu piaskownice mozna by z tego zrobic bylo

Temperatura karty graficznej dochodzila do 70 stopni, nie sadze by mozna bylo zganiac wine na temperatue panujaca na dworze.

Przed formatem wszystko bylo ok, chyba nalezy dodac ze BIOS byl restartowany co moglo zaklucic jakos prace wiatraczkow? a moze cos sie zwalilo z zasilaczem i wiatraczki nie maja wystarczajacej mocy dostarczanej by osiagnac swoje maxymalne wyniki? Chcialbym uzyskac jakas pomoc...

Aha, moja temperatura z wiatraczkiem wiejacym w PC wynosi procesor okolo 70stopni karta graficzna 50

Licze na jakas szybka i fachowa pomoc, z gory dziekuje moje gg 9582888 jezeli ktos by mial troche czasu by mi poswiecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie to ---> 845PE Drivers :wink:

Być może zadam głupie pytanie ale czy nałożyłeś nową pastę na radiator gdy zdejmowałeś go z procka (jeżeli to zrobiłeś)?

Edytowane przez -brutal1ty-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki niby jakies instalowalem ale sprobuje podmienic, nie, nie nalozylem nowej pasty poniewaz zdejmowalem dzisiaj (niedziela) i musze kupic :angry: Co do sterownikow to mam taki windows XP ze nie mam menadzera urzadzen w moj komputer wlasciwosci itd mam tam tylko ogolne i Skrót co to w ogole jest ? :blink: jest jakas komenda na dotarcie do menadzera urzadzen albo cos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

jest jakas komenda na dotarcie do menadzera urzadzen albo cos ?

1. Prawy myszy na "Mój komputer"->Właściwości->Sprzęt->Menedżer urządzeń

2. Start->Ustawienia->Panel sterownia->System->Sprzęt->Menedżer urządzeń

3. Start->Uruchom:

devmgmt.msc[Enter]
I 2 jeszcze inne, ale podobne ;)

Co do tego skrótu, to wyłącz to śmieszne menu XP, wtedy będzie ok:

Prawy myszy ma [start]->Właściwości->Klasyczne menu start - pojawi się na pulpicie "Mój komputer" itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura proca chyba nie wymaga komentarza :huh:

Wydajność w 3d - mogły się poprzestawiać odczyt zapis pci agp - wejdź w sterach grafy w smartgart i zrób test całości - wtedy na pewno poustawia się dobrze (wymaga restartu) [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi