sebeusz Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Witam Poszukuję amplitunera stereo który można podłączyć cyfrowo do wyjścia SPDIF w Audigy 4. Używam dwóch głośników więc interesuje mnie tylko stereo. Budżet jaki dysponuje to 350zł. Czy w tej cenie można kupić coś rozsądnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Witam Poszukuję amplitunera stereo który można podłączyć cyfrowo do wyjścia SPDIF w Audigy 4. Używam dwóch głośników więc interesuje mnie tylko stereo. Budżet jaki dysponuje to 350zł. Czy w tej cenie można kupić coś rozsądnego? cyt:"... Amplituner Stereo Z Wyjściem Cyfrowym" Po pierwsze wejście SPDIF a nie wyjście :lol: Z wzmacniaczy to modele AKAI coś takiego mają i za 350 powinieneś wyrwać ( konwerter niestety tylko 48K ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 onkyo robi jeden model. w klasie ok. 1k pln. i jest stereo i moim zdaniem niezły za te pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 onkyo robi jeden model. w klasie ok. 1k pln. i jest stereo i moim zdaniem niezły za te pieniądze.Kolega ma 350 PLN ... więc Sony TA-FA1200ES też mu nie będę polecał ... na allegro jedynie te AKAI ( nie wszystkie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 A dlaczego chcesz użyć wyjścia cyfrowego do stereo? IMHO wyjście analogowe z Audigy4 nie jest gorsze od tego co znajdziesz w przeciętnym amplitunerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeusz Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Przy dobrych głośnikach wejście cyfrowe oferuję dużą lepszą dynamike i czystość dźwięku. Jak myslicie czy opłaca sie zmieniać NADA 3020 na właśnie ten amplituner z wejściem cyfrowym. Czy różnica bedzie odczuwalna??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Przy dobrych głośnikach wejście cyfrowe oferuję dużą lepszą dynamike i czystość dźwięku.Łudzisz się :-) Audigy na wyjściu analogowym ma ponad 100dB dynamiki, nie jesteś tego w stanie wykorzystać na żadnych głośnikach w mieszkaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeusz Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 A czy ktoś z was miał konkretne porównanie dźwięku analogowego i cyfrowego??? Z tego co wiem to każdy opisywał swoje odczucia jako wyraźnie odczuwalne na korzyść połączenia cyfrowego. Sam już nie wiem co robić czy warto zmieniać poczciwego NADA 3020 na amplituner z cyfrowym wejściem który w tej cenie może wogóle nie lepiej zagrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winuhux Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 ehe... a audiofile słyszą odczuwalną różnicę po zmianie kabla sieciowego i bezpiecznika we wzmacniaczu na 4audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeusz Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Czyli widzę, że nikt nie miał do czynienia z dźwiękiem cyfrowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Czyli widzę, że nikt nie miał do czynienia z dźwiękiem cyfrowym.Bardziej trafne było by pytanie : czy nikt nie porównywał dźwięku przy połączeniu cyfrowym względem połączenia analogowego ... Ja porównywałem na Yamaha RX V350 i na Edirol MA 20D - generalnie zawsze było tak że dźwięk przy połączeniu SPDIF był nieco ostrzejszy ( minus ) ale też bardziej klarowny ( plus ). Wyjątkiem jest Audigy 1 player przy 96k - karta ta nieprawidłowo obsługuje ten tryb przez co dźwięk był odfiltrowany z wysokich częstotliwości - przy 48k wszystko OK Testowane układy dźwiękowe: Audigy SB0230 Realtek 883 ( najlepsza bo obsługuje poprawnie 96khz ... ma też tryb 192k ) Realtek 658 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 (edytowane) Witam Poszukuję amplitunera stereo który można podłączyć cyfrowo do wyjścia SPDIF w Audigy 4. Używam dwóch głośników więc interesuje mnie tylko stereo. Budżet jaki dysponuje to 350zł. Czy w tej cenie można kupić coś rozsądnego? W tych najtańszych amplitunerach są stosowane niskiej klasy przetworniki i układy audio ,w magazynie ''AUDIO'' zawsze przypominają że jest stosowana przez producentów taka zasada która mówi że np w amplitunerze za 1500 zł przetworniki audio są znacznie gorsze niż w DVD w tej samej cenie tak też i w odtwarzaczu CD za 1500 będą lepsze przetworniki niż w DVD w tej samej cenie :) i zawsze polecają w ampli dla odsłuchu stereo w takim wypadku korzystać z połączenia analogowego a z połączenia cyfrowego korzystać tylko dla oglądania filmów w trybie wielokanałowym . Ampli za 350zł nie będzie z całą pewnością posiadał lepszego przetwornika niż twoja karta muzyczna a nawet wręcz gorszy.Cyfrowo łączymy tylko wtedy (oczywiście mowa jest o stereo) jeżeli zewnętrzne źródło będzie posiadać lepszego DA-CA (PRZETWORNIK) wtedy pierwszy przetwornik jest pomijany i wysyłany jest czysty strumień danych do tego drugiego lepszego ,i tedy ma to sens !. Z tego co się orientuję to w ampli nawet za 5 tysięcy i znacznie więcej, nie dostaniesz takich dobrych przetworników dla stereo jak np w karcie muzycznej E-MU 0404 lub E-MU 0404USB jak będziesz miał taką kartę to wtedy możesz spokojnie zapomnieć o zaletach cyfrowego połączenia komputera ze wzmacniaczem czy też amplitunerem. Oczywiście najlepiej byłoby mieć przetwornik we wzmaku ale straty z połączenia analogowego są naprawdę nieistotne w porównaniu z zaletami zastosowania przetwornika zewnętrznego Do @Kyle Sony TA-FA1200ES ma LINE SN 96dB i jak to się ma do parametrów i strat na połączeniu analogowym wzmacniacza z kartą E-MU SN 116 dB ;) ? Edytowane 18 Czerwca 2007 przez mpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Do @Kyle Sony TA-FA1200ES ma LINE SN 96dB i jak to się ma do parametrów i strat na połączeniu analogowym wzmacniacza z kartą E-MU SN 116 dB ;) ? A najciekawsze jest to że przetwornik w tej badziewnej Yamaha RX-V350 jest bardziej zaszumiony ( poł. cyfrowe ) niż wyjście Audigy 1 ( poł. analogowe ) - czyli sytuacja mogła by być podobna do Sony i E-MU ... ale ja wolę kontrolę praktyczną - taką jaką przeprowadziłem z Yamahą ... a jak jest na tym sony z e-mu to trzeba by osobiście skontrolować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeusz Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Dzięki wielkie za opodiwedzi potrzebowałem właśnie takich konkretnych odpowiedzi a nie gdybania. Chyba się właśnie skusze na ta kartę E-MU 0404 bo widzę że chodzi w cenie 350zł. Edytowane 19 Czerwca 2007 przez sebeusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Dzięki wielkie za opodiwedzi potrzebowałem właśnie takich konkretnych odpowiedzi a nie gdybania. Chyba się właśnie skusze na ta kartę E-MU 0404 bo widzę że chodzi w cenie 350zł. Tylko musisz się dokładnie dowiedzieć jak jest w E-MU 0404 z odtwarzaniem dźwięku Dolby Digital z płyt DVD ,bo może być problem :? Cytat z tąd Jak widać karta nie jest przeznaczona do gier lub odtwarzania płyt DVD. Jeżeli chodzi o odczyt płyty DVD to da się uzyskać zakodowany sygnał Dolby Surroud na wyjściu S/PDIF (i odkodować go na zewnętrznym urządzeniu), ale nie byliśmy w stanie uzyskać na wyjściu sygnału Dolby Digital. Edytowane 20 Czerwca 2007 przez mpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeusz Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Poczytałem sobie troche o dźwiękówkach i chyba jednak zdecyduje się na PCM2702. Z tego co wszyscy się wypowiadają zdjada ona wszystkie karty do 450zł. Zależy mi tylko na stereo więc jest ona dla mnie idealnym wyborem. Tylko gdzieś czytałem, że można ja połaczyć tylko cyfrowo :/ Więc nie wiem jak to z nią jest. Czy można ją podłączyć analogowo pod wzmacniacz? Bo jak nie to lipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Dopisze sie do tematu : co może mieć lepsze przetworniki Yamaha RXV 457 czy audigy 2 ZS :P ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Wykaz przetworników stosowanych w amplitunerach Yamaha tutaj format XLS Oraz kilka przykładów jak wyglądają sekcje cyfrowe w amplitunerach ,tak właśnie dokładnie powinny zawsze być pokazywane w testach amplitunery gdzie dokładnie widzimy jakie elementy zostały zastosowane ,i wtedy dopiero można by porównywać jakość rozwiązań dla przetwarzania dźwięku np z kartami muzycznymi B-) Yamaha RX-V540RDS Yamaha RX-V440RDS Rotel RSP-1098 Rotel RSX-1065 Rotel RSX-1055 NAD T-742 JVC RX-DP20V Edytowane 20 Czerwca 2007 przez mpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 No cóż wiele mi to nie mówi a do tego język nie ten :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Wykaz przetworników stosowanych w amplitunerach Yamaha tutaj format XLSOgólnie mówiąc dopiero model RV-1600 i wyższe mają przetworniki mogące konkurować z Audigy2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...