sarmat Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 http://img525.imageshack.us/img525/8296/c0...6055b744xh4.jpg Pozwoliłem sobie zapożyczyć schemat z innego, podobnego tematu i go lekko zmodyfikować. :) Czy dobrze rozwiązałem obieg powietrza w obudowie? Co poprawić? I główne pytanie - jak ustawić wentylator nad radiatorem procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Wentylator boczny zdemontuj - niepotrzebnie robi zamieszanie. Poza tym część powietrza przez niego zasysanego do wewnątrz ląduje zaraz za Freezerem, przez co dwie 80'tki pracują wyciągając dopiero co zassane, chłodne powietrze, a wentylator Freezera niepotrzebnie zmaga się z nadciśnieniem za radiatorem. A tak to jest całkiem dobrze. Choć wygląda na to, że cicho to nie jest u Ciebie :) 1x120mm @ 1800rpm i 2x80mm @ 2800rpm. Ostro wietrzysz ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 jesli z przodu dmucha 120mm to nawiew boczny nie jest potrzebny bo zaburza cyrkulację...ale o nadcisnieniach nie ma raczej mowy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zasadnicze pytanie - czemu nie mozesz eksperymentowac? :wink: Zostaw na noc jako wyciag z zapuszczonym 3dmarkiem w petli albo jakas animacja 3d do tego log temperatury ze speedfana/softu od plyty [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 (edytowane) jesli z przodu dmucha 120mm to nawiew boczny nie jest potrzebny bo zaburza cyrkulację...ale o nadcisnieniach nie ma raczej mowy:)Przy takiej szczelności układu to raczej w ogóle nie ma mowy o nad i podciśnieniu. Posługuję się tymi określeniami, co by łatwiej było zrozumieć gdzie ląduje za dużo/za mało powietrza i tylko to :rolleyes: Pozdrawiam Edytowane 17 Czerwca 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Przy takiej szczelności układu to raczej w ogóle nie ma mowy o nad i podciśnieniu.Najpierw piszesz rozsądnie, a potem się wycofujesz? ;) Sczelność nic tu nie ma do rzeczy, każdy wiatrak wytwarza różnicę ciśnień (wystarczy zajrzeć do danych technicznych - jak ktoś nie wierzy). W obudowie będzie nadciśnienie jeśli np. wiatrak "wyciągający" ma mniejszą wydajność niż "wciągający" - fizyka. Oczywiście są to ciśnienia mierzone w mBar'ach - łba nie urwie, ale na wydajność wpływa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 (edytowane) Ok, przetestowałem uklad zarówno z wentylatorem bocznym wyciągającym powietrze jak i bez niego. Wydaje się, że z tymże wentylatorem temperatura procesora jest mniejsza w stressie o 1*C (może to błąd pomiarowy), ale nie ma to negatywnego wplywu na chłodzenie, więc postanowiłem go zostawić. Edytowane 18 Czerwca 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reborn_p Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 To ja bym go w takim razie raczej wyjął. Pewnie Ci tylko niepotrzebnie kurz do budy wciąga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 (edytowane) Najpierw piszesz rozsądnie, a potem się wycofujesz? ;) Sczelność nic tu nie ma do rzeczy, każdy wiatrak wytwarza różnicę ciśnień (wystarczy zajrzeć do danych technicznych - jak ktoś nie wierzy). W obudowie będzie nadciśnienie jeśli np. wiatrak "wyciągający" ma mniejszą wydajność niż "wciągający" - fizyka. Oczywiście są to ciśnienia mierzone w mBar'ach - łba nie urwie, ale na wydajność wpływa. :oops: Dobrze przeczytać coś bardziej fachowego - dzięki :) To ja bym go w takim razie raczej wyjął. Pewnie Ci tylko niepotrzebnie kurz do budy wciąga.I być może inne podzespoły są przez to cieplejsze :unsure: Pozdrawiam Edytowane 18 Czerwca 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 http://img525.imageshack.us/img525/8296/c0...6055b744xh4.jpg Pozwoliłem sobie zapożyczyć schemat z innego, podobnego tematu i go lekko zmodyfikować. :) Czy dobrze rozwiązałem obieg powietrza w obudowie? Co poprawić? I główne pytanie - jak ustawić wentylator nad radiatorem procesora? Czas poświęcony na pisanie tych postów mogłeś poświęcić na przetestowanie kilku ustawień samemu, przekładanie wentylatorów to naprawdę minimalny wysiłek. W chłodzeniu obudowy zbyt wiele czynników wpływa na temperaturę podzespołów - ustawienie obudowy w pokoju, rodzaj płyty / grafiki / dysków / zasilacza / obudowy, obroty wentylatorów, itp. Już dawno przekonałem się, że wszelkie rozważania teoretyków (zwłaszcza przytaczanie wszelkich praw fizyki - bezcenne) można o kant d#py potłuc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Już dawno przekonałem się, że wszelkie rozważania teoretyków (zwłaszcza przytaczanie wszelkich praw fizyki - bezcenne) można o kant d#py potłuc.[ot] Rozważania teoretyków i prawa fizyki doprowadziły do tego że mogłeś napisać ten post, zamiast wysyłać list za pomocą gołębi :lol2: ...ale poza tym zgadzam się, że czynników jest wiele...[/ot] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Przy takiej szczelności układu to raczej w ogóle nie ma mowy o nad i podciśnieniu. Posługuję się tymi określeniami, co by łatwiej było zrozumieć gdzie ląduje za dużo/za mało powietrza i tylko to :rolleyes: Pozdrawiam mi np. po zamontowaniu mocnych wentylatorów delta sie wybrzuszają boki obudowy jak jest nadciśnienie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...