Duncan Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Zacznijmy od początku... Kumpel zakupił wspaniałego Epox'a (8RDA+) i mamy taki problem. Płyta załącza na moment (kilka sekund) i od razu się wyłącza !! Została sprawdzona z dwoma prockami (oba 1600+, oba odblokowane- może mieć to znaczenie ??), dwiema kartami grafiki (R9000Pro i GF3Ti500) oraz z trzema zasilaczami (250W, 300W - Codegen i 520 W - TSP). Sprawdzaliśmy tez dwie kości pamięci( TwinMos 333 i Corsair 3200), wszystko na nic. Próbowaliśmy wszystkich kombinacji ze zworkami (reset, rózne wybory szyny default), był wykonywany reset Biosu klkanaście razy, zarówno zworką jak i poprzez wyjęcie bateryjki - N I C. Teraz najlepsze !! Płyta została wysłana z powrotem do sklepu i tam serwisant odpalił ją z nowym prockiem na jądrze Tbred i podobno wszystko działało OK !! Płyta wróciła dzisiaj i nadal zachowuje sie tak samo !!! Chłodzenie to SK6 + Delta na 7k obr (założony poprawnie !) Pytania: 1. Czy to możliwe, że mobo to nie lubi się z prockami Palomino i może na nich nie startować?? 2. Może ten Epox to przereklamowany shit ?? 3. Czy to może być wina, z powodu obblokowania procków ?? 4. Sklep nas robi w ch.. ?? Dodam, że wszystkie komponenty, które podłączaliśmy z kumplem są w w 100% sprawne. Czekam na propozycje rozwiązania problemu od speców. Prosze tylko o jedno, zastanówcie się zanim coś tu napiszecie !! Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 moze to mało prawdopodobne ale podobną sutuacje miał mój kumpel-winny był zalman-rozgałeznik na 2x7v i 2x12v-powodował przepiecia i mobo nie wstawało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 moze to mało prawdopodobne ale podobną sutuacje miał mój kumpel-winny był zalman-rozgałeznik na 2x7v i 2x12v-powodował przepiecia i mobo nie wstawałoCiekawe, To był rozgałęźnik do wentyli, podłączony bezpośrednio do zasiłki ?? Kumpel ma FanMate, ale chyba go nie podłączał :? Dzięki za zainteresowanie, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 To był rozgałęźnik do wentyli, podłączony bezpośrednio do zasiłki ?? dokładnie bezposrednio do zasilacza-wtyk hdd z jednej-4 wyjscia z drugiej niech kumpel podepnie tylko hdd,ram,grafe-zadnych dodatków-no musi ruszyc choc dla swietego spokoju skombinujcie t-breda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 choc dla swietego spokoju skombinujcie t-bredaTa, jutro idziemy do znajomego sklepu i tam sprawdzimy z Tbred'em. Wyciągnięcie mojego to kiepski pomysł niestety ;) Myślałem jednak, że ktos mógł miec podobny problem albo coś w tym mobo przeoczyliśmy. Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Może wentyl podłączony do złych pinów i płyta wyłącza sie, bo nie "widzi" wentyla ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Może wentyl podłączony do złych pinów i płyta wyłącza sie, bo nie "widzi" wentyla ??Na 99% to sprawdziliśmy... Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Pociesz się tym że nie tylko ty maż takie problemy.Znajomy kupił w ubiegłą niedzielę tę samą płytę i ma podobne problemy.Parę razy udało mu się zobaczyć windę ale tylko na kilka minut.A tak niebieskie ekrany restarty albo komp wogóle nie chce ruszyć.Były zmieniane pamięci na różne marki bez rezultatu.Pracuje na Tbredzie.W niedziele jedzie ją wymienić.Zobacz co sugerują posty na Płycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 to obstawiam kosc biosu-nie wiem czemu ale na poczatku produkcji dosyc czesto padały-tyle wiem od kumpla z pronoxu zostaje ja przeprogramowac bądż wymienic sporawdz jeszcze czy mobo jest made in china czy taiwan pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 OT: Duncan jak sie spisuje Prometeia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 No to tak: Płyta jest OK i ze zwykłymi Palomino działa. Problem tkwił w odblokowanym mnożniku !! Płyta nie była w stanie poradzic sobie z diagnozą co to za procek. Znajomy w serwisie sprawdził moje połączenia mostków i stwierdził, że maja nieco za duży opór w stosunku do specyfikacji AMD. Podejrzewam jednak, że mobo nie ruszy w ogóle z prockiem Palomino oblokowanym we własnym zakresie !! Co do Prometeii to sprawuje się bez zastrzeżeń. Zabezpieczenie przeciwko kondensacji jest super! Początkowo miałem wysokie temperatury na 1600+ ale było to spowodowane kiepską pastą (najprawdopodobniej). Teraz różnica temperatur między odczytem z parownika i odczytem z diody to 10-12 stopni i 15 stopni przy full load (po kilku godzinach Prime95). Generalnie miód, względna cisza i gwarancja pracy 24/7 :D Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Hehe a kumpel chciał kupić tego EPOXA :) Ciekaw jestem, czy po zobaczeniu tego topica dalej będzie mu sie chciało :) Ja na swojego Gigabyta nienarzekam i jak dla mnie jest ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...