Skocz do zawartości
Krydor

Tworzenie Gier-trudne Czy Nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moze z innej beczki ale tez dotyczy programowania jakis bardziej zaawansowanych programow a niechce tworzyc specjalnie nowego tematu.

Od pazdziernika chce zaczac studia informatyczne. Obecnie posiadam jakies podstawy podstaw typu petle, wskazniki, klasy itp.

Ale za bardzo nie wiem jak sie wziac za jakies wieksze projekty typu taki odtwarzacz filmow jak allplayer czy cos do muzyki.

CO byscie mi poradzili ?

Co do gier to tez bym chcial jakas napisac(ale na pewno nie takie kozaki jak autor tematu), ale wychodze z zalozenia ze najpierw sie naucze lepiej programowac na wlasnie takich programach jak odtwarzacz filmow, muzyki potem jesczz pare innych wiekszych programow jakie mi przyjda do glowy i dopiero moze pomysle o braniu sie za gry.

Pisanie odtwarzaczy filmów, muzyki itd odradziałbym, gdyż niczego tak naprawę to nie nauczy. Do tego napisanie czegoś takiego nie jest takie proste, no chyba że mówimy o C# i przeciągnięciu odpowiedniego COMa MediaPlayera i po 10 minutach mamy "własny" odtwarzacz filmów/muzyki.

Jak chcesz jakieś bardziej zaawansowane programy to spróbuj coś modelować np. zrób symulator ruchu ulicznego z siecią dróg i poruszającymi się samochodami (charakteryzującymi się różnymi parametrami) no i do tego odpowiednią wizualizacji. Inną rzeczą będzie pobawienie się strukturami i napisanie jakiegoś prostego programu do obsługi magazynu/sklepu z GUI, wyszukiwaniem, składowaniem danych itd, możliwości jest wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale za bardzo nie wiem jak sie wziac za jakies wieksze projekty typu taki odtwarzacz filmow jak allplayer czy cos do muzyki.

CO byscie mi poradzili ?

Co do gier to tez bym chcial jakas napisac(ale na pewno nie takie kozaki jak autor tematu), ale wychodze z zalozenia ze najpierw sie naucze lepiej programowac na wlasnie takich programach jak odtwarzacz filmow, muzyki potem jesczz pare innych wiekszych programow jakie mi przyjda do glowy i dopiero moze pomysle o braniu sie za gry.

Jak mówi Ragnor pisanie odtwarzaczy videło nie jest zbyt rozwijające, sprowadza się to do wywołania odpowiednich metod komponentu COMowego. Podobnie w internecie można znaleźć artykuł typu "przeglądarka internetowa w 60 sekund"... Chwila pracy i mamy internet explorer powered przeglądarkę.

Dotyczy to nie tylko C#, bo z COMów można korzystać i w C++ i w VB.

Pisanie takich programów na pewno nie pomoże Ci w pisaniu gier, bo programy takie mają zupełnie inną zasadę działania, są powiedziałbym statyczne.

Dobrym pomysłem są samochodziki o których pisał Ragnor i to bezpośrednio da Ci możliwość otarcia się o problemy występujące w grach (jak np sterowanie kilkunastoma obiektami w jednym czasie :) ), interakcja między nimi, wyświetlanie grafiki w czasie rzeczywistym, nawet proste elementy AI jak poruszanie się po ścieżkach.

Tak, ze radziłbym w tą stronę raczej iść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi