Skocz do zawartości
szpot

Pci Latency Tool Oraz Sterowniki Kx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kartę Soun Blaster live 24-bit. Gram na gitarze na kompie w programie guitar rig2. Mam znaczne opóźnienia :mur: :mur:

Pytanko1: Zalecono mi zainstalować sterowniki KX. czy mam je zainstalować na sterowniki z karty czy te z karty odinstalować zupełnie??

Pytanko2: Polecono mi także zainstalować PCI Latency Tool. Zainstalowałem i mam takie coś:

Dołączona grafika

Czy tą wartość latencji dla mojej karty (64) mam zwiększyć i o ile...czy zmniejszyć i o ile?? żeby mi to jakoś lepiej działało.

Aha i wiem - asio4all mam także zainstalowane.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Device Control

Wybacz ale gdzie mogę go znaleźć?? Bo wogóle to jak zainstalowałem sterowniki do tej mojej karty muzycznej to nie mam żadnego jakiegoś panela kontrolnego, nie mogę nic ustawić - żadnych jakiś duperelków, nic. Przy zintegrowanej AC97 to miałem pełno opcji a przy Creativie mam guzik...Jest gdzieś jakiś konfig tejże karty??

EDIT:

Przeglądałem necika i znalazłem wzmiankę o sterownikach YouP-PAX. Podobno są lepsze od zwykłych sterów creativa. Co o nich sądzicie??

Edytowane przez szpot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YouP-Pax tez nie pasuje do Live! 24.

Jak masz CD instalacyjne, to powinno Ci się zainstalować kilkadziesąt MB oprogramowania, mikser, efekty, ustawienie głośników itp.

Jeżeli ściągasz drivery ze strony Creative, to są 2 zbiory do pobrania, same drivery i dodatkowe aplikacje. Ten drugi ma tytuł: "Creative Basic Audio Suite for Creative Sound Blaster audio devices".

Device Control pozwala wybrać tryb pracy karty: 16-24/48-96. Być może któryś wariant będzie lepiej współpracować z asio4all.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień karte na inną, przeznaczoną do tego celu. Creative z serii SB to są zabawki do gier. Żeby to dobrze chodziło i brzmiało musisz wydać z 350-400 zł. No chyba że chcesz męczyć się z potężnymi opóźnieniami. Jeśli chodzi o X-Fi to będzie na pewno lepiej współpracować, oczywiście po odpowiednim ustawieniu w sterownikach w trybie creation mode (czy jakoś tak...) na Windows XP oczywiście :)

Polecane karty do domowego użytku to: EMU404, M-Audio Audiophile 2496 i ewentualnie Prodigy. Więcej dowiesz się na forum: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Forum i ewentualnie http://www.audiostereo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi