Defox Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 (edytowane) Witam. Ostatnio dręczą mnie problemy z dyskiem. Podczas normalnej pracy, komputer zwalnia (najczęściej dzieje się to przy słuchaniu muzyki w winampie), potem sam się restartuje. Po restarcie, gdy wykrywane są urządzenia i gdy wykryty zostaje dvd rom i przychodzi czas na dysk, jest kilku sekundowa przerwa, a następnie słychać włączający?, rozpędzający się dysk. Jest to charakterystyczny dźwięk z takim pyknięciem. Później jest boot screen, który trwa niezmiernie długo. Czasami po boot screenie pokazuje się BSOD który trwa ułamek sekundy i restart. Czasami włącza się CHKDSK. Nawet po sprawdzeniu dysku przez chkdsk nie dochodzi do uruchomienia się systemu. Ostatnio chkdsk musiał skanować dysk 3x zanim uruchomił się system. Gdy już się uruchomił zaplanowałem w cmd skanowanie dysku z parametrem /r. Tylko to skanowanie staje na 20% na 4 poziomie (dane pliku). To nie wina zasilacza, bo nie dawno zmieniałem. Konfig: Mobo: Asrock NF4G Athlon 64 3500+ AM2 1Gb Ram GeForce 7900GS Zasilacz: Chieftec GPS-101A 400W Dysk: Samsung HD160JJ - 160gb Chciałem zrobić format, ale gdy wkładam CD z Windowsem XP, po pojawieniu się komunikatu "Instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera" zamiast niebieskiego ekranu, pojawia się czarny. Wtedy nic nie da się zrobić. Po chwili następuje restart. Próbowałem z różnymi wersjami Xp, dalej to samo, więc to nie wina płytki. Kiedyś tak miałem, spróbowałem zainstalować Viste - o dziwo zainstalowała się. Aby zadziałał Xp musiałem podczas wyboru dysku na który ma być zainstalowana Vista usunąc partycję C - systemową. Teraz mogę zrobić tak samo, ale myślę, że takie rozwiązywanie problemu jest bez sensu. Załączam jeszcze S.M.A.R.T: Proszę o rady. Z góry thx Pozdrawiam Edit: w HD Tach mam tylko 4,5 MB/s!!! Edytowane 18 Czerwca 2007 przez Defox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 - BIOS: spróbuj przełączyć go na SATA1 i/lub wyłączyć NCQ, jeśli masz taką opcję - wymień kabel sata, zmień port do którego jest podłączony - poruszaj wtyczką zasilania, żeby sprawdzić czy nie przerywa - jeśli masz wersję z dwoma gniazdami zasilania, podłącz zasilanie pod molexa (lub odwrotnie) SMART pokazuje trochę błędów, ale to jeszcze o niczym nie przesądza. Btw, sprawdź temperaturę dysku organoleptycznie, bo albo masz zwalony czujnik, albo dysk jest b. ciepły. I jeszcze pytanko: dawno go kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Ok, zrobię to jak będę miał czas... we wrześniu będzie rok jak go kupiłem. EDIT: Zrobiłem jak mówiłeś i jedyna zmiana to zdecydowany szybszy start systemu tzn. boot screen nie trwał tak długo. Ale nadal jest problem z XP. Po komunikacie Instalator sprawdza konfiguracje sprzętową komputera, pojawia się czarny ekran, a po około 2-3minutach następuje restart. Pozdro EDIT2: Wzrosła także prędkość z 4MB/s do 207MB/s Poniżej wyjres: Edytowane 19 Czerwca 2007 przez Defox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Taki wykres, jeśli jest powtarzalny, świadczy o uszkodzeniu dysku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) @Defox: Tak samo poleciłbym zmianę kabelka, chociaż pod SATA ciężko uszkodzić kabelek. Dysku jeszcze nie spisuj na straty :D Polecam wymuszenie pracy dysku na SATA1 poprzez ustawienie zworki. Takich opcji w BIOSIE, jak pisze Tomazzi zazwyczaj nie ma, przynajmniej ja na 3 płytach nie miałem. Tu masz rysuneczek, co i gdzie masz zezworkować. Na obudowie dysku też powinno to być narysowane: http://www.samsung.com/Products/HardDiskDr...ctionjumper.jpg Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Taki wykres, jeśli jest powtarzalny, świadczy o uszkodzeniu dysku... Taki wykres jest gdy użyje "Long bench 32mb" W przypadku "Quick bench 8mb" wykres wygląda następująco: @Elektronek Kabelek wymienię, ale dopiero jutro... Niestety tej zworki nie mam w ogóle... Można kupić takie zworki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Tzn zworki, takiej malutkiej nie masz, czy miejsca w dysku żeby ją wsadzić? Zworkę możesz kupić tutaj: LOL http://www.allegro.pl/search.php?string=zw...=Mozilla-search Zworkę znajdziesz prawie w każdym sprzęcie komputerowym. Idź do jakiegoś sklepu, wątpię żeby sprzedawca poskąpił zworką :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Nie mam zworki, tej malutkiej :D Jutro będę miał to sprawdzę czy to coś da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 'Quick bench' nie czyta całego dysku - jest szybki, ale niedokładny. Oby zworka Ci pomogła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 'Quick bench' nie czyta całego dysku - jest szybki, ale niedokładny. Oby zworka Ci pomogła... a skanował kolega HDTune'm ? HDtach to raczej bench niż test na błędy (i powinno się HDTacha puszczać z wyłączoną siecią - bez komunikatorów, antywirów itd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 ...dlatego napisałem "jeśli wykres jest powtarzalny", wiadomo że działające w tle programy mogą zakłócić pomiar, ale raczej nigdy w ten sam sposób. Co do HD_Tune, itp.: test powierzchni niekoniecznie musi pokazać błędy: - po pierwsze firmware dysku "maskuje" uszkodzone sektory/bloki (a w tym przypadku SMART takich nie zarejestrował), po drugie błędy odczytu są korygowane dzięki ECC, co ujawnia się właśnie jako gwałtowne spadki wydajnośći na wykresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...