Skocz do zawartości
Arczi

Wydajnosc Spada

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, mam ostatnio spory problem z kompem. A wlasciwie 2 problemy, ale moze opisze je tutaj, zeby nie zakladac dwoch tematow:

1. Problem z nagrywarka DVD - od pewnego czasu moja nagrywarka bardzo wolno nagrywa. Kiedy wypalam plytke, na ktorej max mozna nagrywac z predkoscia 16x, to w Nero 7 nagrywa z około 2x, co trwa około 20 minut, natomiast w Nero 6, gdy tez ustawie 16x, to niby pisze ze nagrywanie z predkoscia 16x, ale trwa to tez około 20 minut, wiec cos jest nie tak... A plytki to Verbatim / SONY.

2. Od pewnego czasu tez wydajnosc kompa spada. Z kazdym przeinstalowaniem windowsa jest coraz gorzej, dla przykladu od razu po formacie i reinstalce zainstaluje 3dmarka i mam np. 25k punktow, a za miesiac lub ciut wiecej gdy znowu robie formata i reinstalke, zainstaluje 3dmarka, to mam juz np. 23k punktow, wiec tez cos jest nie tak... Sterowniki mam wszystkie poinstalowane.

Bardzo prosze o porady, gdyz troche jestem zaniepokojony.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1) Masz najnowszy firmware dla swojej nagrywarki?

Ad.2) Masz najnowszy bios na plycie glownej oraz najnowsze sterowniki od wszystkich urzadzen (przede wszystkim grafy)? Jesli nie to wejdz na strony producentow i sciagnij sobie najnowsze. i nie wgrywaj juz sterownikow z oryginalnych plytek, tylko te, ktore sa aktualnie najnowse.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowsze nie zawsze znaczy lepsze. Najlepiej potestuj na różnych sterownikach. Ja bym zrobił tak:

1) instalka jakiegoś nowszego XP'ka(SP2 i reszta aktualizacji)

2) instalka przetestowanych sterowników

życzę powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arczimodo napisał(a):

sory za n00bowskie pytanie, ale gdzie to sprawdzic? :oops:

Witam.

Panel sterowania - system - sprzęt - menadżer urządzeń - kontrolery ide - podstawowy i pomocniczy kanał - ustawienia zawansowane

Powinieneś mieć udma, jeśli masz tryb pio odinstaluj lub usuń urządzenia z systemu.

Ponownie uruchom komputer, winda powinna znaleźć urządzenia i poprawnie je zainstalować.

Chyba, że winda pozwoli Ci zmienić tryb przez rozwinięcie zakładki. Mnie nie pozwoliła i robiłem tak jak napisałem.

Edytowane przez Gajowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czasami nie pomaga i wtedy się robi upgrade firmware/ lub - nie śmiać się!! - kupuje się zasilacz, który wydoli :P moja nagrywara wlazła w PIO i nic nie pomagało ... potem dysk wiechał w MultiWord DMA i po zmianie zasiłki pomogło bo samo dobrze powykrywało .... nie wiem jaki to mogło mieć wpływ ale uwazam, że miało ... po prostu lol.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w kontrolerach IDE nie mam zadnych pomocniczych itp, mam cos takiego:

Dołączona grafika

Aha i zapomnialem tez dopisac, ze ostatnio czasami jak wyłączam kompa, i w tym momencie kiedy pisze "Trwa zamykanie systemu windows" komp sie poprostu zawiesi i musze go wyłączać ręcznie, ale nie dzieje sie tak zawsze. Wie ktos tez czemu tak sie dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym mostkiem PCI juz wyjasniam. Otoz ja mam karte sieciową, ale internet mam na USB. I zainstalowalem wczesniej stery od karty sieciowej, i sie okazalo ze wlasnie ten mostek PCI to jest od tego, no ale ze jak juz mowilem neta mam na USB, to go wyłączyłem. Wiec gdzie moge sprawdzic w jakim trybie DVD i HDD pracuje...? Bo w tam gdzie pisaliscie to ja wogole czegos takiego nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

To, że wydajność spada wraz wprost proporcjonalnie do wieku widny

Tylko że on pisze że po każdym formacie ma coraz mniej pkt. :wink:

Cytat

dla przykladu od razu po formacie i reinstalce zainstaluje 3dmarka i mam np. 25k punktow, a za miesiac lub ciut wiecej gdy znowu robie formata i reinstalke, zainstaluje 3dmarka, to mam juz np. 23k punktow, wiec tez cos jest nie tak... Sterowniki mam wszystkie poinstalowane.

@Arczimodo zawsze instalujesz te same sterowniki i w tej samej kolejności??

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fredek napisał(a):

@Arczimodo zawsze instalujesz te same sterowniki i w tej samej kolejności??

Kolejnosc rozna, jak mi pasuje, a sterowniki staram sie instalowac najnowsze, z neta.

Edit:

Sprawdzilem w tym Everest, i tak jest przy DVD:

Dołączona grafika

A o dysku nic nie znalazlem czy pracuje w DMA czy PIO, bylo tylko ze jest jaka SATA :D

Edytowane przez Arczimodo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fredek napisał(a):

Najpierw spróbuj 91.47 a potem coś z serii 8x.xx ;]

A potem 93.81 Xtreme-G, a następnie coś z końca serii 8x.xx - zobacz test sterowników na egiełdzie ;)

Co do nagrywarki - próbowałeś zmieniać może kabel ? ;]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie taśmy mogą byc przyczyną wolnego nagrywania, bo przypomnialem sobie ze wlasnie od tego czasu cos wolno nagrywa, wiec dzieki - dzisiaj sprobuje przepiąć.

A jeszcze co do sterownikow, to dzisiaj będę windowsa zmienial, i do chipsetu jakie polecacie zainstalowac sterowniki? Najnowsze czyli 6.86 czy te, które były na płytce?

Aha i jak myslicie, FW 78.01 nadawałyby się do mojej grafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi