Arczi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Czesc, mam ostatnio spory problem z kompem. A wlasciwie 2 problemy, ale moze opisze je tutaj, zeby nie zakladac dwoch tematow: 1. Problem z nagrywarka DVD - od pewnego czasu moja nagrywarka bardzo wolno nagrywa. Kiedy wypalam plytke, na ktorej max mozna nagrywac z predkoscia 16x, to w Nero 7 nagrywa z około 2x, co trwa około 20 minut, natomiast w Nero 6, gdy tez ustawie 16x, to niby pisze ze nagrywanie z predkoscia 16x, ale trwa to tez około 20 minut, wiec cos jest nie tak... A plytki to Verbatim / SONY. 2. Od pewnego czasu tez wydajnosc kompa spada. Z kazdym przeinstalowaniem windowsa jest coraz gorzej, dla przykladu od razu po formacie i reinstalce zainstaluje 3dmarka i mam np. 25k punktow, a za miesiac lub ciut wiecej gdy znowu robie formata i reinstalke, zainstaluje 3dmarka, to mam juz np. 23k punktow, wiec tez cos jest nie tak... Sterowniki mam wszystkie poinstalowane. Bardzo prosze o porady, gdyz troche jestem zaniepokojony. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) To, że wydajność spada wraz wprost proporcjonalnie do wieku widny to powszechnie znana rzecz [; Testuj w jakimś nowszym marku - np. 05. Nagrywarka pewnie padła [; Edytowane 19 Czerwca 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper86 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ad.1) Masz najnowszy firmware dla swojej nagrywarki? Ad.2) Masz najnowszy bios na plycie glownej oraz najnowsze sterowniki od wszystkich urzadzen (przede wszystkim grafy)? Jesli nie to wejdz na strony producentow i sciagnij sobie najnowsze. i nie wgrywaj juz sterownikow z oryginalnych plytek, tylko te, ktore sa aktualnie najnowse. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 a po co mu najnowsze stery do dziadka 66gt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Nowsze nie zawsze znaczy lepsze. Najlepiej potestuj na różnych sterownikach. Ja bym zrobił tak: 1) instalka jakiegoś nowszego XP'ka(SP2 i reszta aktualizacji) 2) instalka przetestowanych sterowników życzę powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Sprawdź czy dysk i nagrywarką pracują w trybie DMA a nie PIO ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper86 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 greg505 napisał(a): a po co mu najnowsze stery do dziadka 66gt?poniewaz nie wiadomo jak stare sterowniki sa na dolaczonej plycie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Grzechu_1990 napisał(a): Sprawdź czy dysk i nagrywarką pracują w trybie DMA a nie PIO ;) sory za n00bowskie pytanie, ale gdzie to sprawdzic? :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Arczimodo napisał(a): sory za n00bowskie pytanie, ale gdzie to sprawdzic? :oops: Witam. Panel sterowania - system - sprzęt - menadżer urządzeń - kontrolery ide - podstawowy i pomocniczy kanał - ustawienia zawansowane Powinieneś mieć udma, jeśli masz tryb pio odinstaluj lub usuń urządzenia z systemu. Ponownie uruchom komputer, winda powinna znaleźć urządzenia i poprawnie je zainstalować. Chyba, że winda pozwoli Ci zmienić tryb przez rozwinięcie zakładki. Mnie nie pozwoliła i robiłem tak jak napisałem. Edytowane 19 Czerwca 2007 przez Gajowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) a czasami nie pomaga i wtedy się robi upgrade firmware/ lub - nie śmiać się!! - kupuje się zasilacz, który wydoli :P moja nagrywara wlazła w PIO i nic nie pomagało ... potem dysk wiechał w MultiWord DMA i po zmianie zasiłki pomogło bo samo dobrze powykrywało .... nie wiem jaki to mogło mieć wpływ ale uwazam, że miało ... po prostu lol. Pozdrawiam. Edytowane 19 Czerwca 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ja w kontrolerach IDE nie mam zadnych pomocniczych itp, mam cos takiego: Aha i zapomnialem tez dopisac, ze ostatnio czasami jak wyłączam kompa, i w tym momencie kiedy pisze "Trwa zamykanie systemu windows" komp sie poprostu zawiesi i musze go wyłączać ręcznie, ale nie dzieje sie tak zawsze. Wie ktos tez czemu tak sie dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Może i głupie ale zainstalowałeś stery do chipsetu i innych rzeczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 No troche głupie :D Oczywiscie, wszystko mam poinstalowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 w parel ata controler masz te ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 A ja mam trochę głupsze: co to za mostek i dlaczego nie jest zainstalowany? Włącz Everest (lub coś na ten styl), odczytaj opis urządzenia i znajdź sterowniki w google/na cd do mobo/gdziekolwiek. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Z tym mostkiem PCI juz wyjasniam. Otoz ja mam karte sieciową, ale internet mam na USB. I zainstalowalem wczesniej stery od karty sieciowej, i sie okazalo ze wlasnie ten mostek PCI to jest od tego, no ale ze jak juz mowilem neta mam na USB, to go wyłączyłem. Wiec gdzie moge sprawdzic w jakim trybie DVD i HDD pracuje...? Bo w tam gdzie pisaliscie to ja wogole czegos takiego nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 tryb sobie sprawdz np w everescie, wczesniej juz wpomnianym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Cytat To, że wydajność spada wraz wprost proporcjonalnie do wieku widny Tylko że on pisze że po każdym formacie ma coraz mniej pkt. :wink: Cytat dla przykladu od razu po formacie i reinstalce zainstaluje 3dmarka i mam np. 25k punktow, a za miesiac lub ciut wiecej gdy znowu robie formata i reinstalke, zainstaluje 3dmarka, to mam juz np. 23k punktow, wiec tez cos jest nie tak... Sterowniki mam wszystkie poinstalowane. @Arczimodo zawsze instalujesz te same sterowniki i w tej samej kolejności?? Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Fredek napisał(a): @Arczimodo zawsze instalujesz te same sterowniki i w tej samej kolejności?? Kolejnosc rozna, jak mi pasuje, a sterowniki staram sie instalowac najnowsze, z neta. Edit: Sprawdzilem w tym Everest, i tak jest przy DVD: A o dysku nic nie znalazlem czy pracuje w DMA czy PIO, bylo tylko ze jest jaka SATA :D Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Arczimodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 czyli sprawa slabszych wynikow w markach rozwiazana... piszesz ze starasz sie instalowac najnowsze sterowniki... te najnowsze poprawiaja wydajnosc na nowych ukladach w starszych moze byc odwrotnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Cytat Kolejnosc rozna, jak mi pasuje, a sterowniki staram sie instalowac najnowsze, z neta. Heh noto dziwisz sie że wynik w 3d marku spada.....proponuje żebyś jechał na max. FW 91.47 na tej karcie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 To jaką wersje proponujecie do mojej karty? :) A apropo dysku, to wszystko gra ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Najpierw spróbuj 91.47 a potem coś z serii 8x.xx ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) I tylko to ma byc przyczyną spadku wydajności ? P.S. A co z nagrywarką? Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Arczimodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Fredek napisał(a): Najpierw spróbuj 91.47 a potem coś z serii 8x.xx ;]A potem 93.81 Xtreme-G, a następnie coś z końca serii 8x.xx - zobacz test sterowników na egiełdzie ;) Co do nagrywarki - próbowałeś zmieniać może kabel ? ;] Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 No faktycznie taśmy mogą byc przyczyną wolnego nagrywania, bo przypomnialem sobie ze wlasnie od tego czasu cos wolno nagrywa, wiec dzieki - dzisiaj sprobuje przepiąć. A jeszcze co do sterownikow, to dzisiaj będę windowsa zmienial, i do chipsetu jakie polecacie zainstalowac sterowniki? Najnowsze czyli 6.86 czy te, które były na płytce? Aha i jak myslicie, FW 78.01 nadawałyby się do mojej grafy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...