Mibars Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Witam! Składam sobie nowy komputer i chyba wyląduje w nim wspomniany w temacie Radek. Planuje schłodzić komputer wodą - jestem maniakiem ciszy, poza tym daje mi to pewne możliwości podkręcania. I tu pojawia się pytanie - Jak schłodzić wodą tego Radeona? Czy trzeba intensywnie chłodzić coś, poza samym procesorem graficznym? Czy radiatorki na pamięci wystarczą? Jakim tanim bloczkiem odprowadzić 200W (sic!) ciepła? -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=-=-=- A teraz pytanie z innej beczki - w komputerze najprawdopodobniej zagoszczą aż 2 nagrzewnice samochodowe. Jak podłączyć układ? czy: Pompka - CPU - GPU - (chipset?) - chłodnica1 - chłodnica2 czy też Pompka - CPU - chłodnica1 - GPU - (chipset?) - chłodnica2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 szczerze to, pomimo całej mojej sympatii do firmy ATI (AMD), nie wsadziłbym do kompa karty zżerającej tyle prądu. Co do pytań, to o ile radiatory na pamięciach powinny wystarczyć (wskazany jednak byłby jakis nadmuch) to układom zasilania może być bardzo ciepło. Na dość energooszczędnej w porównaniu z tym potworem 7900GT regulatory napięcia potrafiły się bardzo mocno rozgrzać. Myślę, że tu bedzie sporo gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 ja czekam na jakiś sensowny fullcover i reszta gotowa tzn. pompka>cpu>chłodnica>GPU(na razie brak)>rez>chłodnica>pompka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Chyba koledzy zapomnieli o ramce do okoła samego rdzenia, trzeba na to zwrócić uwage, np. Swiftech MCW60 pasuje z tego względu iż posiada wypuklenie na spodzie. Inne bloki bez tego wybrzuszenia nie będą sie stykać z rdzeniem ;) A najlepszym rozwiązaniem będzie blok fullcover np. od EK Water Blocks :) Edytowane 19 Czerwca 2007 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 frost gpu też ma coś takiego ale o radiatorkach można zapomnieć chyba że by dać top od frosta NB i złączki kątowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 A skąd wiesz że F2G będzie pasował ? MCW60 na XS sprawdzali ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Co do fullcovera to jasne, że to najlepsze rozwiązanie, tylko czy karta w obecnej formie (pcb) przetrwa zmniejszenie procesu technologicznego. Jakoś ten radek średnio wyszedł AMD i boje się, że na poprawione (przyszłe) wersje ten FC może nie pasować. A to nie wydatek 100zł :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) frost gpu też ma coś takiego ale o radiatorkach można zapomnieć chyba że by dać top od frosta NB i złączki kątowe Hmmm oj widac ze nie mialem nigdy grafy ATI i F2G :P Moj 2gi juz rade jest chlodzony F2G i oba maja radiatorki. I nic nie przeszkadza :D Kwestai jest tylko odpowiedniego przyklejenia radiatorkow i oczywiscie ich odpowiednie dobor. Mam radiatorki Nighthawka za okolo 37 pln. Sa naprawde skuteczne :D X1800GTO@xl/xt X1950@stock Bardziej bym sie obawial o sama powierzchnie rdzenia :/ Srednica tej wypuklosci na F2g nie jest jakos super wielka, to jest okolo 33-35mm srednicy., a wydaje mi sie rdzen R600 jest wiekszy. Edytowane 20 Czerwca 2007 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Bloki full cover sa fajne tylko maja jeden minus, jak zmienimy karte to musimy zmienic tez i bloczek...dlatego zdecydowalem sie na MCW60. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 No to czekam na opis i zdjęcia po montażu ;) Też o tym myśle tylko martwią mnie mosfety. W x1900xtx sam radiator nie dawał rady bez nawiewu. Ciekawe jak tutaj. Dawałem już ten wątek w temacie o 2900xt ale jeszcze raz podam tutaj. Cekawy przegląd wszystkiego co do tej pory pasuje na 2900xt. http://forum.effizienzgurus.de/f23/ati-r60...read-t2182.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 ziku wrzucaj blok i zdawaj relacje - jak oc po wodowaniu itd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Blok juz dawno zalozony, ale kompletny brak czasu...wiadomo :sad: . Na razie bawilem sie troche w wolnych chwilach tylko cpu. Moze w weekend cos podzialam i jakies foty porobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 To ostatnie zdjęcie jądra to najnowszy Radeon? Jeśli tak - to jest duuże - czy ten bloczek z Realitynet przylgnie do całej powierzchni jądra? A jeśli nie - to czy da się zastosować jakiś trik - np 1-2mm blaszka między blokiem, a jądrem? (oczywiście między blokiem, a płytką też by była pasta) Ma ktoś może fotkę spodu bloczka na GPU z Realitynet? (najlepiej z miarką na wierzchu)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 To ostatnie zdjęcie jądra to najnowszy Radeon? Jeśli tak - to jest duuże - czy ten bloczek z Realitynet przylgnie do całej powierzchni jądra? A jeśli nie - to czy da się zastosować jakiś trik - np 1-2mm blaszka między blokiem, a jądrem? (oczywiście między blokiem, a płytką też by była pasta) Ma ktoś może fotkę spodu bloczka na GPU z Realitynet? (najlepiej z miarką na wierzchu)? najlepiej napisz do realitynet załącz fotke napewno ktoś Ci odpowie na to pytanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...