konowal Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Na dniach bedę kupował komputer i zastanawiam się własnie nad tymi dwoma płytami. Przeczytałem około 5 recenzji Gigabyte i wszystkie były bardzo pozytywne, natomiast recenzje Asusa znalazłem tylko jedną. Pisali cos tam o małych problemach, ale generalnie równiez dobrze została oceniona. Od razu mówie, ze szukałem recenzji tych konkretnych płyt, a nie ich bardziej wypasionych braci vide Deluxe. Zalety Gigabyte w stosunku do Asusa, które zdołałem znaleźć to sześciofazowe zasilanie proca i lepsze rozmieszczenie elementów. Wady natomiast to kiepskie oc menu oraz brak czujników napięc. Co do Asusa, podoba mi się w przejrzyste oc menu oraz "renoma" producenta. Z wad mogę wymienic trójfazowe zasilanie proca. Właściwie to niewiele o nim mozna znaleźć. Gdzie w nim w ogóle jest zworka do resetu CMOSa? Chciałbym, abyście pomogli mi w wyborze płyty uzasadniając swoją decyzje. Nie interesują mnie posty zawierające tylko nazwę płyty, bez uzasadnienia. Nie wiem tez dokładnie czy 6-fazowe zasilanie proca jest mi potrzebne, ale czytałem, że im więcej tym lepiej. Jak to sie przekłada na wydajność/niezawodność? Edytowane 20 Czerwca 2007 przez konowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 P5K - choćby dlatego że na tej mobo padło parę rekordów w OC ... GB ds3r powyżej fsb 416 ma wolny strap (siada przepustowość ramu) Ilość faz w zasilaniu ma znaczenie przy OC ekstremalnym - w normalnym użytkowaniu raczej bez znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konowal Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 No tak, tylko że mnie nie interesuje bicie rekordów w OC, ale podkrecenie takiego E4300 do 3GHz, co, jak wiemy, wymaga tylko 333 MHz na szynie. W przyszłości mam zamiar przesiaść się na jakiegos Penryna, moze to tez ma jakieś znaczenie przy wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 No tak, tylko że mnie nie interesuje bicie rekordów w OC, ale podkrecenie takiego E4300 do 3GHz, co, jak wiemy, wymaga tylko 333 MHz na szynie. W przyszłości mam zamiar przesiaść się na jakiegos Penryna, moze to tez ma jakieś znaczenie przy wyborze. nie ma znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Też zastanawiam się nad p5k.. Czy takie trójfazowe zasilanie podoła na codzień e6420 na np 3.8GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 u mnie nie pociągnęło - mimo moda procek nie był stabilny na 3,8G/1.65V dla porównania na quadzie 3.8G/1.6 bez problemu robił :( czekam na nowego quada i tyle :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Hmm.. JEste mlekko rozczarowany. Jaka będzie cena nowego quada i kiedy ma się pojawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konowal Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Przepraszam Was za bycie takim niecierpliwym, ale musze podjąc decyzję co do wyboru płyty do jutra rana wiec proszę o wiecej rekomendacji. Na razie Asus wygrywa, ale może ktoś mnie przekona do Gigabyte'a. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Ale po co Cie przekonywac do Gigabyta? Asus ma wszystko co potrzeba (nawet Cross Fire ;p ) i do tego ladne chlodzenie chipsetow i MOS-ów. Poza tym z tego co widze jest nieco tanszy. A jeszcze lepiej brac http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Abi...pelny,id,42250/ :] tylko nie w komputronie. Jak juz to pcprojekt.pl Edytowane 21 Czerwca 2007 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiaczekm Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 (edytowane) Ale po co Cie przekonywac do Gigabyta? Asus ma wszystko co potrzeba (nawet Cross Fire ;p ) i do tego ladne chlodzenie chipsetow i MOS-ów. Poza tym z tego co widze jest nieco tanszy.te chłodzenie to za przeproszeniem [gluteus maximus]!! Mam P5K-E i płyta grzeje się do ponad 55 st, a Cross Ati jak nie ma jeszcze kart DirectX10 to nieporozumienie!! PS. E6420 nie przeszedł szyny 375 Edytowane 22 Czerwca 2007 przez misiaczekm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whiz Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 wejdz na forum xtremesystems.org jest obszerny test asusa i wychodzi na to że jedna opcja w biosie zmniejsza o 75 procent wahania napięcia co poprawia oc. Miałem kasę na każda płytę a wybrałem asusa i nie żałuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 tylko że ta opcja przy p5k tak sobie działa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 tylko że ta opcja przy p5k tak sobie działa :( Heh , w sumie Panowie , wydaje mi sie ze jesli producent cos fizycznie pocial to nie ma mozliwosci aby programowo to wyregulowac. Soreks , ale zasilanie jest zasilaniem a Asus ostatnio ma dziwne akcje , mobasy dorgie a wygladaja jak wybrakowane. Co z tego , ze na forach padaja WR jak w domu jest co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...