costi Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Witam! Takie pytanko: czym sklonowac partycje z dysku PATA na SATA tak, zeby nic sie nie pochrzanilo po drodze? Pytanie pomocnicze: czy jesli sklonuje partycje systemowa, to czy Windows normalnie sie potem odpali z nowego dysku (ze przy klonowaniu PATA->PATA zadziala, to wiem)? Zakladamy, ze odpowiednie sterowniki beda wczesniej w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Norton Ghost (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Acronis Recovery Manager Boot CD ;) Ladnie kopiuje cale dyski i normalnie powinno dzialac (chyba, ze w systemie nie ma sterownikow do kontrolera SATA, masz wlaczone AHCI itp.) Edytowane 21 Czerwca 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Ale Ghostem musze zrzucic gdzies obraz, po czym dac go na nowy dysk. Znajdz mi medium na partycje 250 GB ;) A ja chce sobie sklonowac partycje, czyli wrzucam partycje z jednego dysku bezposrednio na drugi (ktory, przy okazji, nie musi miec zalozonych zadnych partycji). Na pewno mozna to zrobic Partition Magic, ale mam dosc stara wersje (7 chyba, w dodatku bootowalna na dyskietkach) i nie jestem pewien, czy mi dysk SATA obsluzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 A po co od razu płatny program zajmujący Bóg wie ile. Tu masz coś darmowego i mało zajmującego. http://www.instalki.pl/programy/download/n...hp?file=xxclone Mi skolonował bez problemu z ATA na SATA. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Odpalasz nowego *nixa z CD (z zapisem na NTFS) i wciskasz F5 w Midnight Commander? Potem tylko fixboot, fixmbr i już ma chodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Yyyyy... a po polsku? ;) Zreszta na razie problem jest czysto akademicki, bo nowego dysku jeszcze nie mam (czekam na Matki Boskiej Pienieznej ;) ), ale i tak dzieki wszystkim za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 No więc bierzesz jakiegoś nowego Linuxa Live CD, który ma możliwość zapisu na partycje NTFS (w starszych był tylko odczyt). Uruchamiasz z CD/pendrive/whatever. Włączasz sobie Midnight Commander (coś jak Total Commander/Norton Commander) i kopiujesz normalnie dane wciskając F5 (kopiuj). Oczywiście wcześniej pasuje mieć założone partycje i pierwszą partycję aktywną (aby dało się bootować z niej). Potem uruchamiasz płytkę CD z instalką XP, włączasz konsolę odzyskiwania i klepiesz polecenia: fixbootfixmbr W przypadku braku MC w danej dystrybucji, pozostaje Ci (podchodzące pod masochizm) kopiowanie przy pomocy "okienek" - tak jak pod czystym Windowsem. :] PS. Nie wiem, jak radzi sobie Linux z włączoną kompresją danych na NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Ludzie dajcie sobie spokój z takimi instrukcjami "tasiemcami". PO jakiego grzyba się pytam? Podam adres jeszcze raz : http://www.instalki.pl/programy/download/n...hp?file=xxclone Zajmuje aż 1.1MB Gdy klonowałem zaznaczyłem chyba kwadracik fixmbr i fixboot. W 1 okienku wskazujemy partycję systemową, a w 2 partycję na którym ma sklonować. To wszystko. Niestety nie zarzucę obrazków, bo mam Vistę i nie mogę zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Za to ja wrzucę: http://www.instalki.pl/programy/download/n...owe/XXCLONE.php Niesamowicie Ci zależy na pomocy (i użyciu tego programu). ;) Lekki OT: Znasz podobny program, ale żeby zapisywał obrazy i przywracał z obrazu? Komercja (Ghost) mnie nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Nie. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Ludzie dajcie sobie spokój z takimi instrukcjami "tasiemcami". PO jakiego grzyba się pytam? Podam adres jeszcze raz : http://www.instalki.pl/programy/download/n...hp?file=xxclone Zajmuje aż 1.1MB Gdy klonowałem zaznaczyłem chyba kwadracik fixmbr i fixboot. W 1 okienku wskazujemy partycję systemową, a w 2 partycję na którym ma sklonować. To wszystko. Niestety nie zarzucę obrazków, bo mam Vistę i nie mogę zainstalować. To może ja odgrzeję temat, bo właśnie chciałbym coś takiego wykonać. Z dysku PATA->SATA. Założenia: Urządzenia które teraz są: HDD0 - partycje C i D (one będą klonowane), E i F (optyki - DVD), G - nowy dysk SATA na który chciałem sklonować dane (jedna partycja). Czy trzeba wcześniej podzielić na 2 partycje jak jest na "starym" dysku ? Możesz łaskawie powiedzieć, co po kolei wykonywać tym XXClone ? Klonuję osobno partycje C i osobno D, czy ma możliwość od razu cały dysk ? Teraz najważniejsze co "PO WSZYSTKIM". Chciałbym, żeby ew. numeracja dysków się zamieniła. Nowy dysk żeby miał przyporządkowane litery C i D, a stary zmienione na dalsze. Pytanie czy jak zmienię w biosie napęd z którego ma boot'ować system nie zgłupieje. Hmmmm nie wiem jak to opisać, w każdym razie jeżeli można to proszę o "łopatologiczną" pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...