Skocz do zawartości
costi

Klonowanie Partycji Pata->sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Takie pytanko: czym sklonowac partycje z dysku PATA na SATA tak, zeby nic sie nie pochrzanilo po drodze?

Pytanie pomocnicze: czy jesli sklonuje partycje systemowa, to czy Windows normalnie sie potem odpali z nowego dysku (ze przy klonowaniu PATA->PATA zadziala, to wiem)? Zakladamy, ze odpowiednie sterowniki beda wczesniej w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Ghostem musze zrzucic gdzies obraz, po czym dac go na nowy dysk. Znajdz mi medium na partycje 250 GB ;)

A ja chce sobie sklonowac partycje, czyli wrzucam partycje z jednego dysku bezposrednio na drugi (ktory, przy okazji, nie musi miec zalozonych zadnych partycji). Na pewno mozna to zrobic Partition Magic, ale mam dosc stara wersje (7 chyba, w dodatku bootowalna na dyskietkach) i nie jestem pewien, czy mi dysk SATA obsluzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc bierzesz jakiegoś nowego Linuxa Live CD, który ma możliwość zapisu na partycje NTFS (w starszych był tylko odczyt). Uruchamiasz z CD/pendrive/whatever. Włączasz sobie Midnight Commander (coś jak Total Commander/Norton Commander) i kopiujesz normalnie dane wciskając F5 (kopiuj).

Oczywiście wcześniej pasuje mieć założone partycje i pierwszą partycję aktywną (aby dało się bootować z niej).

Potem uruchamiasz płytkę CD z instalką XP, włączasz konsolę odzyskiwania i klepiesz polecenia:

fixbootfixmbr

W przypadku braku MC w danej dystrybucji, pozostaje Ci (podchodzące pod masochizm) kopiowanie przy pomocy "okienek" - tak jak pod czystym Windowsem. :]

PS. Nie wiem, jak radzi sobie Linux z włączoną kompresją danych na NTFS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie dajcie sobie spokój z takimi instrukcjami "tasiemcami". PO jakiego grzyba się pytam?

Podam adres jeszcze raz : http://www.instalki.pl/programy/download/n...hp?file=xxclone

Zajmuje aż 1.1MB

Gdy klonowałem zaznaczyłem chyba kwadracik fixmbr i fixboot.

W 1 okienku wskazujemy partycję systemową, a w 2 partycję na którym ma sklonować.

To wszystko.

Niestety nie zarzucę obrazków, bo mam Vistę i nie mogę zainstalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to ja wrzucę:

http://www.instalki.pl/programy/download/n...owe/XXCLONE.php

Niesamowicie Ci zależy na pomocy (i użyciu tego programu). ;)

Lekki OT:

Znasz podobny program, ale żeby zapisywał obrazy i przywracał z obrazu? Komercja (Ghost) mnie nie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie dajcie sobie spokój z takimi instrukcjami "tasiemcami". PO jakiego grzyba się pytam?

Podam adres jeszcze raz : http://www.instalki.pl/programy/download/n...hp?file=xxclone

Zajmuje aż 1.1MB

Gdy klonowałem zaznaczyłem chyba kwadracik fixmbr i fixboot.

W 1 okienku wskazujemy partycję systemową, a w 2 partycję na którym ma sklonować.

To wszystko.

Niestety nie zarzucę obrazków, bo mam Vistę i nie mogę zainstalować.

To może ja odgrzeję temat, bo właśnie chciałbym coś takiego wykonać. Z dysku PATA->SATA.

Założenia:

Urządzenia które teraz są:

HDD0 - partycje C i D (one będą klonowane), E i F (optyki - DVD), G - nowy dysk SATA na który chciałem sklonować dane (jedna partycja). Czy trzeba wcześniej podzielić na 2 partycje jak jest na "starym" dysku ?

Możesz łaskawie powiedzieć, co po kolei wykonywać tym XXClone ? Klonuję osobno partycje C i osobno D, czy ma możliwość od razu cały dysk ?

Teraz najważniejsze co "PO WSZYSTKIM". Chciałbym, żeby ew. numeracja dysków się zamieniła. Nowy dysk żeby miał przyporządkowane litery C i D, a stary zmienione na dalsze. Pytanie czy jak zmienię w biosie napęd z którego ma boot'ować system nie zgłupieje. Hmmmm nie wiem jak to opisać, w każdym razie jeżeli można to proszę o "łopatologiczną" pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi