Skocz do zawartości
gruber666

Jak Wzmocnic Sygnal Wifi?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem: wprowadzilem sie wlasnie do nowego mieszkanka i okazalo sie ze moj lapek lapie kilka sieci bezprzewodowych w tym jedna niezabezpieczona. Mam wbudowana karte, a sygnal niestety jest slaby, net dziala tylko przy oknie, nie jest to za wygodne, szczegolnie ze okno jest wysoko. Zastanawiam sie jakbym mogl wzmocnic sygnal mojego wifi. Acha mam do dyspozycji router, cos slyszalem ze to moze pomoc, ale sam sie nie znam. Model routera to D-Link DI-524. Prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podłączasz ruter skrętką do kompa, wystawiasz go na okno, ustawiasz w tryb Client (o ile obsługuje) - działa

2. Kupujesz karte na pcmci z wyjściem na antene, kupujesz antene, wystawiasz za okno (lub gdzieś na chacie) - działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie popieram :D ale skoro już jest - co zrobic. Poza tym podejrzewam ze to z pobliskiego centrum handlowego, gdzie jest po prostu za darmo. Dzieki za porady, ale jestem laikiem i nie wszystko rozumiem:

1. Podłączasz ruter skrętką do kompa, wystawiasz go na okno, ustawiasz w tryb Client (o ile obsługuje) - działa

jak sprawdzic czy router ma opcje client, w ustawieniach nie moge za bardzo znalezc.

AP w trybie repeater'a stawiasz przy oknie

- co to za tryb i jaki dokladnie ap.

dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty potrzebujesz AP, a nie router'a (ewentualnie router z AP). Tryby pracy AP sprawdzasz w ustawieniach AP - Wireless Mode.

AP pracujący w trybie repeater'a odbiera sygnał drogą radiową i równocześnie przesyła go dalej, dzięki czemu zwiększa się zasięg sieci. Kiedyś ten tryb nie był, że tak powiem za bardzo dopracowany, co przekładało się na słabą wydajność sieci itd. W tej chwili można go stosować bez obaw.

Polecam tego Ovislinka

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten D-Link DI-524 na funkcję AP mode

heh, każdy ma ap mode :) w końcu to ap

Czy masz jakąs konkretną karte z anteną na myśli też by mi się taka przydała

musisz poszukać, najlepiej na chipsecie atheros, zazwyczaj dobre karty.

http://www.google.pl/search?hl=pl&sa=X...ros&spell=1

www.wififorum.pl

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam problem, bo nie wspominałem, że obecnie jestem w Anglii, tu nie ma czegoś takiego jak OvisLink. Brat miał mi przywieźć, ale nikt nie miał tych urządzeń na stanie, bo wszyscy czekali na tą samą dostawę, no i kapa! Napiszcie mi nazwy odpowiedników tego urządzenia innych firm plizzz

Edytowane przez gruber666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi