Daamain Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Postanowilem sobie ze w tym roku na pewno zmienie kompa. Poczatkowo myslalem by zrobic to pod koniec wakacji, lecz zmienilem zdanie po przeczytaniu tego newsa. Podejrzewam ze pod koniec wakacji nie bedzie tez raczej dolow cen na inne podzespoly, ze wzgledu na kupno nowych komputerow przed rokiem szkolnym. W takim wypadku czekac trzeba byloby az do drugiej polowy pazdziernika... Wiec pomyslalem czy nie lepiej byloby kupic kompa teraz. Jestem cierpliwy, ale mam dosc aktualnego komputera (potwornie glosny i przy tych upalach przegrzewa sie) i we wrzesniu ide do nowej szkoly, bede mial znacznie mniej czasu na zabawe z kompem. Myslalem o takim zestawie: -Core 2 Duo E4300 - 415 zl -Abit AB9 - 389 zl lub Evga nForce 650i Ultra - 341 zl -2GB Goodram Pro 800 CL 5 - 248 zl, o ile to nie pomylka. Jesli tak to np. to czy cokolwiek tam innego uda sie znalezc w okolicach 250 zl. Ram juz poszedl w gore... -Geforce 8800 GTS 320 MB - 1020 zl -Corsair HX 520 W - 399 zl -Antec Solo - 389 zl -Scythe Quiet Drive - 119 zl -2x Fander 120 - 80 zl -Thermalright Ultra 120 - 199 zl Zestaw ma byc wydajny i cichy. Ze starego kompa zostaje monitor, dysk twardy i DVD. Reszta na sprzedaz, spodziewam sie okolo 500 zl na allegro. Pytanie - kupic teraz, czy czekac? Czy beda jakies realne korzysci z czekania do pazdziernika? Na kiedy zapowiedziane sa nowe generacje kart graficznych? Wtedy 8800 GTS 320 MB moglby spasc do ceny okolo 700 zl. Z tego co slyszalem, Intel zamierza zakonczyc produkcje aktualnych C2D pod koniec roku i zastapic je Penrynami, jaki moze miec to wplyw na ceny? Milo byloby tez miec plyte glowna obslugujaca Penryna. W tej chwili sa nieco drogie. AB9 i Evga 650i to dobre plyty, ale moga pojawic sie lepsze... Wiem ze nikt cen nie przewidzi, ale jednak mniej wiecej chyba wiadomo co w branzy bedzie sie dziac... Jestem cierpliwy, moglbym czekac, ale jesli nie da to naprawde duzych korzysci, wolalbym kupic teraz. Komp ma byc na pare lat, wiec 3 miesiace mnie nie zbawi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drizit Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Więc tak: po pierwsze jak chcesz kupować kompa w październiku to ceny będą... bardzo wysokie. kupuj w wakacje lipiec-sierpien albo dopiero po nowym roku. Przed Gwiazdką ceny szaleją a wraz z nimi Sprzedawcy (ze szczęscia)ze mają takich naiwnych klientów jak Ty. Co do konfigu to ok. Obstaję za tym Abitem. Rozumiem ze będziesz bawił się w OC skoro bierzesz E4300. Obudowa: baaaardzo krótka 43,7cm - wątpię czy wpakujesz tam tego monstera 8800GTS. Za prawie 400zł masz dużo większe obudowy. Większa obudowa = lepsze chłodzenie, przewiew. Nie zapomnij o wentylach. Jak chcesz sie bawić w przepowiadanie to polecam wróżenie z fusów. Dzięki temu zdałem studia. ps. co to znaczy komp na parę lat? aż tyle nie będziesz nic przy nim zmieniał? dla mnie bzdura. Frajdą jest coś od czasu do czasu zmodyfikowac. nie kupisz kompa dzis który za przykładowo 3-4 lata będzie jeszcze modny. no chyba, że masz wujka jako Głównego Inżyniera w Intelu albo AMD ;) Ja składałem s.939 w zeszłe lato i co..? stary socket, nikt go juz nie poleca (nie twierdzę ze z kompem jest coś ten tego..). Więc bierz to co dzis jest akurat modne i wydajne, albo czekaj na procki 4 rdzeniowe i DDR3. Edytowane 21 Czerwca 2007 przez drizit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Więc tak: po pierwsze jak chcesz kupować kompa w październiku to ceny będą... bardzo wysokie. kupuj w wakacje lipiec-sierpien albo dopiero po nowym roku. Przed Gwiazdką ceny szaleją a wraz z nimi Sprzedawcy (ze szczęscia)ze mają takich naiwnych klientów jak Ty. Khem, khem, wypraszam sobie. Wiem dobrze o szalejacych cenach przed gwiazdka i maja one to do siebie, ze szaleja wlasnie przed gwiazdka - pazdziernik to nieco za wczesnie, choc roznie bywa :P Obudowa: baaaardzo krótka 43,7cm - wątpię czy wpakujesz tam tego monstera 8800GTS. Za prawie 400zł masz dużo większe obudowy. Większa obudowa = lepsze chłodzenie, przewiew. Nie zapomnij o wentylach. 8800 GTS sie miesci spokojnie, GTX nie wchodzi. Wieksze nie znaczy lepsze. Za 400 zl nie ma cichszej obudowy, za wiecej z reszta tez (choc P180 ma szanse). Polecam poczytac SPCR. ps. co to znaczy komp na parę lat? aż tyle nie będziesz nic przy nim zmieniał? dla mnie bzdura. Frajdą jest coś od czasu do czasu zmodyfikowac. nie kupisz kompa dzis który za przykładowo 3-4 lata będzie jeszcze modny. no chyba, że masz wujka jako Głównego Inżyniera w Intelu albo AMD icon_wink2.gif Ja składałem s.939 w zeszłe lato i co..? stary socket, nikt go juz nie poleca (nie twierdzę ze z kompem jest coś ten tego..). Oczywiscie ze bede zmienial, chodzi mi o sama podstawe, nie chce co ma 2 lata zmieniac wszystkiego, a jedynie ulepszac w miare mozliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Oczywiscie ze bede zmienial, chodzi mi o sama podstawe, nie chce co ma 2 lata zmieniac wszystkiego, a jedynie ulepszac w miare mozliwosci.i tak będziesz musiał ją zmienić bo albo nowy socet, albo inaczej rozplanowane zasilanie procków, pci-ex 2.0 i inne [ciach!]ły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 (edytowane) i tak będziesz musiał ją zmienić bo albo nowy socet, albo inaczej rozplanowane zasilanie procków, pci-ex 2.0 i inne [ciach!]łyAch, dobrze wiem ze w koncu ja zmienie. Chodzi mi o to ze za 2 lata raczej nie bede mial jeszcze na to dosc kasy, ze wzgledu na to ze poki co nie zarabiam, tylko sie ucze - raczej za 3-4. Do tego czasu bede tylko ulepszal. Ale mniejsza o to. Pytanie brzmi, czy oplaca sie nieco poczekac z kupnem sprzetu? Ktos zaraz odpowie "czekac mozna w nieskonczonosc", ale czasem naprawde warto chwile poczekac jesli cos ma sie w branzy wydarzyc :P Edytowane 22 Czerwca 2007 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drizit Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Ja bym składał teraz w wakacje jak pisałem wyżej. Twoja wola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 DDR2 już podskoczyły w cenie o ok 40% ( w ciagu tygodnia), chyba przeczekałaes najlepszy moment Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszex Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Ja kupuje kompa na początku sierpnia, bo niby c2d maja staniec. Myslicie ze bedzie to najlepszy okres na zakup?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drizit Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Dobry okres na zakup kompa. A jeśli jeszcze C2D mają stanieć to będzie rewelacja wręcz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whiz Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Q6600 ma stanieć o dość poważną sumkę, więc jeśli kręcą kogoś 4 rdzenie to lepiej poczekać do lipca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drizit Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Heh. Nawet jak stanieje to niezłą sumkę będzie kosztował. Teraz w Znaku chcą za niego prawie 2100zł. No ale co cztery rdzenie to nie dwa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 (edytowane) DDR2 już podskoczyły w cenie o ok 40% ( w ciagu tygodnia), chyba przeczekałaes najlepszy moment Dzisiaj zamowilem 2 GB Goodram 667 za 236 zl :wink: A wiec zalapalem sie jeszcze na niskie ceny ramu, a reszte kupie prawdopodobnie po 22 lipca. Wtedy wlasnie staniec maja C2D. Raczej zostane przy E4300... Z tego co widzialem 4 rdzenie nie daja realnego zysku w wydajnosci, ale jesli ktos pokaze testy mowiace inaczej to jeszcze sie zastanowie :) Edit Heh. Nawet jak stanieje to niezłą sumkę będzie kosztował. Teraz w Znaku chcą za niego prawie 2100zł. No ale co cztery rdzenie to nie dwa... Bedzie kosztowal 266 dolarów - czyli okolo 800-900 zl u nas, z poczatku moze troche wiecej. Edytowane 22 Czerwca 2007 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...