SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Pozakladalem caly uklad WC - na CPU mam blok zamocowany zrobiona samodzielnie zapinka na 4 sruby, dokrecilem na fulla :) Chyba za mocno (moze cos ukruszylem - jeszcze nie wiem - rozbiore dopiero sie okaze). Uklad jest calkowicie szczelny (nie ma nigdzie ani kropli wody), a komp juz sie nie podnosi. Nie pomoglo czyszczenie CMOSu (zrobilem to - bo mialem ustawiony autoshutdown gdyby wentyl na procka nie hulal) nic nie pomoglo. Mam pytanie czy mozliwe jest to, ze nadmiar pasty srebrnej (Arctic Silver II) zwarl jakies mostki na procku i proc sie nie podnosi? Juz nie wiem gdzie szukac byka, help me :) Objaw zasadniczy jest taki, ze plyta wstaje - diody na Mobo sie zapalaja (kontrolka od pamieci i od manualnego zmieniania mnoznika), dyski startuja, tyle, ze nie ma zadnego pisku, a ekran caly czas jest czarny (Dioda w monitorze miga sygnalizujac tryb Stand By). Wylacznikiem nie da sie wylaczyc. Jak dla mnie to proc, ale czekam na wasze opinie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Ja wojego durka kiedys ukruszyłem. :( RIP od tamtego czasu zawsze używam COOPER SHITA :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Ja wojego durka kiedys ukruszyłem. :( RIP od tamtego czasu zawsze używam COOPER SHITA :D Wlasnie caly pic polega na tym, ze mam TT Coppershim :) Wiec nie wiem co sie stalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 MOBO też kiedyś załatwiłem przy pomocy wkrętaczka :? MOBO do piachu :cry: 400 poszło się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 MOBO też kiedyś załatwiłem przy pomocy wkrętaczka :? MOBO do piachu :cry: 400 poszło się Amoniak- Ok wspolczuje, ale dalej nie wiem gdzie szukac byka. Moze jakis konstruktywny post? Co? :twisted: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Nie dociśnieta grafika, pamieci, kurz ??????????????? Może odepnij wszystko z PCI tasmy od HDD i spróbuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Nie dociśnieta grafika, pamieci, kurz ??????????????? Może odepnij wszystko z PCI tasmy od HDD i spróbuj.kurzu brak - plyta byla wyjeta z mobo i przedmuchana powietrzem sprezonym Grafa docisnieta - piszczaloby, gdyby bylo inaczej - a tu zero piskow... Dawajcie dalej inne opcje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Nie dociśnieta grafika, pamieci, kurz ??????????????? Może odepnij wszystko z PCI tasmy od HDD i spróbuj.kurzu brak - plyta byla wyjeta z mobo i przedmuchana powietrzem sprezonym Grafa docisnieta - piszczaloby, gdyby bylo inaczej - a tu zero piskow... Dawajcie dalej inne opcje... A jesteś pewien że nie poszło przebicie z pompki do układu? Vip podajrze tak miał i mu wtedy pomimo braku uszkodzenia fizyczneo prc padł (albo nawet 2 jak się nie mylę). No albo może przesadziłeś z tym dokręcaniem bloku? przecież cs może być minimalnie cieńszy od jądra i po prostu zgniotłeś jądro :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Objawy masz jak od proca - a próbowałeś przytrzymać przycisk 5 sekund - jeśli się wyłączy to nie płyta... to mogą być zwarte mostki tak jak sugerowałeś .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Nie dociśnieta grafika, pamieci, kurz ??????????????? Może odepnij wszystko z PCI tasmy od HDD i spróbuj.kurzu brak - plyta byla wyjeta z mobo i przedmuchana powietrzem sprezonym Grafa docisnieta - piszczaloby, gdyby bylo inaczej - a tu zero piskow... Dawajcie dalej inne opcje... A jesteś pewien że nie poszło przebicie z pompki do układu? Vip podajrze tak miał i mu wtedy pomimo braku uszkodzenia fizyczneo prc padł (albo nawet 2 jak się nie mylę). No albo może przesadziłeś z tym dokręcaniem bloku? przecież cs może być minimalnie cieńszy od jądra i po prostu zgniotłeś jądro :?Wlasnie co do przebicia to jestem pewny, ze nic takiego nie mialo miejsca. Sprawdzalem przy wlanczaniu pompki miernikiem napiecie na bloku (nie smiac sie - zadnych skokow nie stwierdzilem :)), co do coppershima najprawdopodobniej moze to byc problemem, a uwierzcie mi, naprawde mozco dokrecilem zapinke - do oporu, wiec pewnie go zgniotlem fest. Jutro bede mial jakiegos Durnia to sprawdze co jest, bede delikatniejszy. Jeszcze nie daje mi spokoju pasta, dalem jej chyba troche za duzo i przy dociskaniu bloku do CPU moglo sie upackac kilka mostkow, mozliwe jest zwarcie i nie wstaje. Dzisiaj sie dowiem co jest z prockiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Objawy masz jak od proca - a próbowałeś przytrzymać przycisk 5 sekund - jeśli się wyłączy to nie płyta... to mogą być zwarte mostki tak jak sugerowałeś ....Nie sprawdzalem - sugerujesz, ze MOBO jest dead? - musze to sprawdzic. Nie wiem jak mam twoja wypowiedz rozumiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 :arrow: SpiderMAN - wspolczucia. obserwowalem twoje poczynania z WC i mialo byc tak pieknie... moze faktycznie tej pasty bylo za duzo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 :arrow: SpiderMAN - wspolczucia. obserwowalem twoje poczynania z WC i mialo byc tak pieknie... moze faktycznie tej pasty bylo za duzo?Najgorsze jest to, ze nie mam kasy na procka, a gwarancja poszal sie walic razem z malowaniem mostkow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 pasta nic nie robi, przynajmneij duronom :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 wyglada jakby wina lezala po stronie proca, mialem podobne objawy przy zle odblokowanym durniu zobacz czy ci sie nie rozmazaly laczenia mostkow ustaw mnoznik na auto hmm ....... sam nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 wyglada jakby wina lezala po stronie proca, mialem podobne objawy przy zle odblokowanym durniu zobacz czy ci sie nie rozmazaly laczenia mostkow ustaw mnoznik na auto hmm ....... sam nie wiemUstawialem auto - nic nie dalo. Nie mogly sie rozmazac bo na mostkach pomalowanych lakierem jest naklejona tasma :) Juz powoli godze sie z mysla, ze proc jest juz dead calkowicie. teraz tylko zeby plyta byla OK, bo nie mam cashu na plyte i proca:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 pod wplywem silnego nacisku mimo tasmy mogly sie rozmazac ale najlepiej bedzie sprawdzic organoleptycznie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 :arrow: SpiderMAN - wspolczucia. obserwowalem twoje poczynania z WC i mialo byc tak pieknie... moze faktycznie tej pasty bylo za duzo?Najgorsze jest to, ze nie mam kasy na procka, a gwarancja poszal sie walic razem z malowaniem mostkow :) :arrow: no to pozostaje Ci narazie jakis Duronek. widze, ze juz znalazles sprzet do sprzedarzy, zeby miec kase na procka ;) zycze udanych tranzakcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 spider jak potrzebujesz niedrogo proca to mam antka 1600+ unlock do opchniecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 :arrow: SpiderMAN - wspolczucia. obserwowalem twoje poczynania z WC i mialo byc tak pieknie... moze faktycznie tej pasty bylo za duzo?Najgorsze jest to, ze nie mam kasy na procka, a gwarancja poszal sie walic razem z malowaniem mostkow :) :arrow: no to pozostaje Ci narazie jakis Duronek. widze, ze juz znalazles sprzet do sprzedarzy, zeby miec kase na procka ;) zycze udanych tranzakcji. No mam Duraka 650 MHz - sprawdze dzisiaj po pracy Mobo, ale przerobie zacisk - dam zamiast nakretek sprezynki, i te sprezynki beda dokrecone dopiero delikatnie. Jak procek bedzie caly to moze uda mi sie wcisnac go serwisowi. Tylko plomby jakies trzeba zalatwic na mostki L1 :P ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 SpiderMAN - ostatnio miałem coś identycznego jeśli chodzi o objawy, z tym że nie WC a AC - i to płyta (ECS K7S5AL) poszła się j***ć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 ... Sprawdzalem przy wlanczaniu pompki miernikiem napiecie na bloku (nie smiac sie - zadnych skokow nie stwierdzilem :)), ...zapytam z ciekawosci - gdzie przykladales koncowki miernika :?: bo jak obie do bloku to wiadomo ze nie bylo roznicy potencjalow i nie pokazalo zadnego napiecia - wiec uwazaj na nowego procka ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 ... Sprawdzalem przy wlanczaniu pompki miernikiem napiecie na bloku (nie smiac sie - zadnych skokow nie stwierdzilem :)), ...zapytam z ciekawosci - gdzie przykladales koncowki miernika :?: bo jak obie do bloku to wiadomo ze nie bylo roznicy potencjalow i nie pokazalo zadnego napiecia - wiec uwazaj na nowego procka ;) Nie no jedna do blok druga do masy kompa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 hmm jeśli zamalowane mostki przysłoniłeś taśmą, nakryłeś CSem, a potem zapodałeś blok, to CS mógł przesunąć taśmę i "rozmazać" te dodatkowe ścieżki. Miałem w zasadzie identyczne objawy po pierwszym nieudanym podejściu do odblokowania Palomoino. Zmyłem lakier i procek wstał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 hmm jeśli zamalowane mostki przysłoniłeś taśmą, nakryłeś CSem, a potem zapodałeś blok, to CS mógł przesunąć taśmę i "rozmazać" te dodatkowe ścieżki. Miałem w zasadzie identyczne objawy po pierwszym nieudanym podejściu do odblokowania Palomoino. Zmyłem lakier i procek wstał... Jezu facet ten procek jest juz odblokowany od okolo 3 miesiecy, nie bylo z nim zadnych problemow, a jak zakladalem blok to tasma byla nie naruszona, coppershim jest odpowiedni przyciety, aby byl z dala od mostkow - nie mial szans zedrzec tasmy. To nie wina mostkow L1. Bo na auto tez nie wstaje :P :) Proc is dead, ale teraz sie tak zastanawiam czy cos jeszcze moglo poleciec? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytman Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Spiderman mowisz ze mocowales blok za pomoca srub w otworach przy sockecie... A sprawdzales czy nie poszlo cos na MObo w okolicy otworow ?? Jakby nie bylo przy takim "dociagniecu" srub jak ty mowiles to wszystko sie moglo stac (bez odpowiedniego wzmocnienia plyty w okolicy otworow) :?: :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Spiderman mowisz ze mocowales blok za pomoca srub w otworach przy sockecie... A sprawdzales czy nie poszlo cos na MObo w okolicy otworow ?? Jakby nie bylo przy takim "dociagniecu" srub jak ty mowiles to wszystko sie moglo stac (bez odpowiedniego wzmocnienia plyty w okolicy otworow) :?: :? No nie moglo, bo wzmocnilem, a do tego nie ma sladow jakichkolwiek na Mobo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 pasta nic nie robi, przynajmneij duronom :)z tego ci mo wiadomo to pasta ta pzrewodzi prad, i byly wlasnie przypadki ze proc sie sfaczyl bo nadmiar pasty wydostal sie na proca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 pasta nic nie robi, przynajmneij duronom :)z tego ci mo wiadomo to pasta ta pzrewodzi prad, i byly wlasnie przypadki ze proc sie sfaczyl bo nadmiar pasty wydostal sie na proca Potwierdzam! Srebrna pasta termoprzewodząca przewodzi prąd! Jest w niej na tyle zawartości srebra, żeby dobrze przewodziła, przecież to samo jest z klejem termoprzewodzącym z zawartością miedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 pasta nic nie robi, przynajmneij duronom :)z tego ci mo wiadomo to pasta ta pzrewodzi prad, i byly wlasnie przypadki ze proc sie sfaczyl bo nadmiar pasty wydostal sie na proca Potwierdzam! Srebrna pasta termoprzewodząca przewodzi prąd! Jest w niej na tyle zawartości srebra, żeby dobrze przewodziła, przecież to samo jest z klejem termoprzewodzącym z zawartością miedzi. Musze to sprawdzic koniecznie. Moze cos sie zapackalo pasta i jest glucho. wyczyszcze procka i bede sprawdzal. Na razie jeszcze 1,5h do wyjscia z pracy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...