emgie Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Witajcie. Napisałem posta w temacie o x800 ale nie było odpowiedzi, więc może tu ktoś będzie wiedział. A więc tak: Niedawno przesiadłem się z AGP na PCI-E za sprawą X2 (chociaż zasilacz się w kompie ostał choć 20 pin). Na zintegrowanej działa, a na X800GTO niestety nie. Komp się uruchamia z wyłączonym monitorem i widzę, że system się nie ładuje. Wszystko stoi. Najpierw myślałem że to sprawa zasilacza i jego 20-pin więc kupiłem przejściówkę 20 -> 24 (karta nie ma przecież dodatkowego zasilania), ale dalej to samo. O co kaman bo trochę pomysłów brak? Karta na razie pożyczona na sprawdzenie, ale była sprawna. Edytowane 21 Czerwca 2007 przez emgie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ghost_dog Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 a przestawiles w biosie zeby najpierw bootowalo sie z karty na pcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Tak dokładnie przestawiałem. Niestety kumple jadą jeszcze na AGP i nie ma od kogo pożyczyć innej grafy. Coś chyba jest trafione :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 (edytowane) ta przejsciowka z 20 na 24 piny to glupota, nie wiem poco kto to wogole wymyslil , chyba tylko w celach zarobkowych twojemu zasilaczowi brakuje mocy a nie pinow:) jaka firma, moc? a jak nie to przeczysc pcie, moglo grafike trafic Edytowane 22 Czerwca 2007 przez maciek2107 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 (edytowane) ... a jak nie to przeczysc pcie, moglo grafike trafic Co ty taki pesymista jesteś. Siebie to jeszcze zrozumiem, szczęśnia nie mam, a taki pesymista nie jestem. Od razu, że nową grafe strzeliło. @emgie Napisz jaką masz płytę to manuala sobie zaciągne i oblukam opcje. Już nie trzeba, w opisie miałeś napisane :P OK. W opcjach biosu masz w "Init Display First" 3 opcje do wyboru. Grafe na płycie Grafe na PCI Grafe na PCI-E Spróbuj na dwóch ustawieniach z PCI. Na razie tyle.... Jedziem dalej... Przed wpięciem przejściówki na 24 piny powinieneś wyciągnąć jakąś zaślepkę z tych 4 dodatkowych Pinów, Zrobiłeś to ??? ATX (12V) 4 pinowy ten w rogu po lewej na górze, też powinien być wpięty. ...więcej z manuala nie wycisnę. Edytowane 22 Czerwca 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 ta przejsciowka z 20 na 24 piny to glupota, nie wiem poco kto to wogole wymyslil , chyba tylko w celach zarobkowych twojemu zasilaczowi brakuje mocy a nie pinow:) jaka firma, moc? a jak nie to przeczysc pcie, moglo grafike trafic Może i głupota, ale jak kupujesz nowy zestaw i nie działa grafa która nie ma dodatkowego zasilania, a w płycie zostały cztery dodatkowe piny wolne to pierwszym pomysłem jest "zapełnić je". Czy brakuje mocy? Chyba raczej nie. Mam Sirteca 420 (dla wtajemniczonych Chiefteca) tyle, że ma już kilka lat. Miałem nawet możliwość jakiś rok temu zamienić na nowszego szefa 420 ATX2.0 ale był o wiele głośniejszy od mojego :o Elektronek Dzięki za podpowiedzi. Nie było zaślepek (pewnie za drogie w produkcji :P) Opcje sprawdzone. Jeszcze jedno. Na karcie zlokalizowałem takie oto nidoróbki (lub uszczerbki). Nie powinny mieć one wpływu bo karta wchodzi w slot głębiej (może się mylę). Specjalnie zdjąłem śledzia aby weszła jak najgłębiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Takie malutkie uszczerbki raczej nie powinni mieć wpływu, zresztą widać że zrobione są one oryginalnie przez fabrykę. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Takie malutkie uszczerbki raczej nie powinni mieć wpływu, zresztą widać że zrobione są one oryginalnie przez fabrykę. :DWyszło na to że masz rację. Podłączyłem głośniczek systemowy i chyba wyszło szydło z worka. Krótkie sygnały w/g instrukcji wskazują na błąd zasilania. Sprawdziłem przejściówkę 20 -> 24 pin i jest prawidłowo połączona. 4 pinowy wtyk wsadzony. To chyba czary ;) Gdyby kartka miała zasilane z wtyczki pewnie wszystko było by oki, a tak być może trzeba będzie się pozbyć ukochanej zasiłki :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Zmiana zasilacza nie pomogła :sad: Zaczynam mieć tego dość. Ostatnim wyjściem jest brak tego nowego zasilania na płycie 6-pin które obsługuje PCI-E. Szkoda gadać. Powymyślają nowych wynalazków, żeby tylko kasę im zostawiać. Edytowane 23 Czerwca 2007 przez emgie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Habu1 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 może masz uszkodzony port? na serio by się przydało wziąć jakąś kartę pod pcie i sprawdzić... tyle że nie masz jak... zobacz czy w jakimś zaprzyjaźnionym sklepie nie sprawdzili by ci karty i mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zobaczymy. Na razie sobie nie pogram, a w sumie po to złożyłem nowgo kompa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) To nie są niedoróbki czy uszczerbki , złącze PCIe tak wygląda....tak powinno być. zalatw jeszcze dla pewnosci jakąś grafę na pci i zobacz czy odpali , jak odpali to albo masz coś z pcie walnięte albo kartę. obstawiam raczej grafę.Można też do jakiegoś serwisu w sklepie podjechać z grafą albo kompem dać chłopakom na piwo i w 5 minut będziesz miał werdykt. Edytowane 23 Czerwca 2007 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 No to chyba jestem w domu. http://egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=3137 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...