Skocz do zawartości
whiz

Jaka Płyta Pod E6600 Plus Chłodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniam moją wysłużoną platformę AMD na C2D. Procek mogę mieć nowiutki za równowartość 550zł, Ramy prawdopodobnie OCZ Reaper, nie wiem tylko które wybiorę (waham się pomiędzy PC2-6400 Enhanced Bandwidth, a wersjami 8500/9200 - różnica to odpowiednio 110/250zł).

Kasę mam, tylko mam problem z wyborem płyty.

Może to być ASUS Striker Extreme, ale widziałem też dobre oceny płyt DFI. Striker to wydatek ok. 950zł, niestety DFI NF680i LT SLI-T2R, to dodatkowa stówka, ale jeśli warto to wziąłbym ją. Może jest też coś niezłego pod inne chipsety nVidia/Intel.

Co do chłodzenia, mam obecnie Thermaltake Big Typhoon, ale nie wiem czy w ogóle wlezie na E6600, a więc jeśli nie, to co jest naj lub prawie naj, jeśli chodzi o chłodzenie powietrzem. Niestety z uwagi na chroniczny brak czasu nie mam czasu na zabawę z wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jestem wlasnie przed podobnym zakupem. Waham sie z prockiem pomiedzy E6420 a E6600. Pamieci zdecydowanie OCZ Reaper DDR2-8500, sa na micronach D9, ewentualnie zastanow sie nad zakupem GoodRamow 900Pro Allegro, bo doplacajac niewiele mozna miec juz 4GB. GoodRamy tez sa na D9 takze OC powinno byc na wysokim poziomie, zreszta na PurePC jest test. Takze kuszaca propozycja, wlasnie przemyslam...

A co do plyty, to ja jestem przekonany do Gigabyte GA-P35-DS4, zastanawialem sie jeszcze nad GA-N650SLI-DS4, ale ostatnie posty z tego tematu nie wroza dobrze. Dalej mamy jeszcze EVGA N650i Ultra, no pare pochlebnych recenzji, ale nie jestem przekonany. Do calosci dorzuce jeszcze Asusa P5N32-E SLI Plus. W tescie wypadla swietnie, wiec jest nad czym myslec. Moim zdaniem NIE MA SENSU wydawac 1000zl na plyte, skoro tansze modele oferuja to samo jak nie wiecej, bo czy wykorzystasz 4 sieciowki gigowe, 2 firewire, 4eSATA, czy podlaczasz na raz 10 dyskow? Tez kiedys myslalem w ten sam sposob, co Ty, ze plyta najdrozsza, ale mi przeszlo ;) Lepiej za ta kase dokupic RAM, lub wziać lepsze chlodzenie, zasilacz.

A co do chlodzenia, to ja bede uzywal moja Ninje, powinna sie sprawdzic, zreszta nie wiem czy zalezy Ci bardziej na ciszy czy wydajnosci. Proponuje wejsc na SilentPCReview i sprawdzic polecane chlodzenia... W skrocie Scythe Ninja, Infinity, TT Big Typhoon, Noctua... Na pewno na heatpipe i z 120 wiatrakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo:

*DFI Infinity P965-S - jeśli jest gdziekolwiek w Polsce dostępna.

*Abit QuadGT - także miałem - padła...

*DFI LanParty UT NF680i LT - jeśli planujesz Sli

*Asus p5k dlx

Ramce:

*OCZ Reaper 2x 1Gb 1066MHz cl5

*OCZ Titanium Alpha 2x 1Gb 1000MHz cl4

Chłodzenie:

*TT BT - wejdzie bez problemu

*TR ultra-120 eXtreme + Wentyl 120mm - jaki to już zależy od potrzeb

Edytowane przez ShaDiQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieszkam w kraju i mogę dostać każdą DFI. Po przeczytaniu kilku testów nabrałem chęci właśnie na DFI LanParty UT NF680i LT, ale jej cena sięga 190 funtów. Zastanawiałem się też nad P965-S, ale łatwiej i nie wiele drożej mogę dostać ASUS Commando, który w odróżnieniu od Strikera nie ma wad i jest nawet lepszy niż P5B.

Edytowane przez whiz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi