Skocz do zawartości
Ofey

Elixir PC 2700 256 MB - slabe wyniki, jak poprawnie ustawic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Na poczatek moj sprzecior i zastrzezenie, ze to moje pierwsze dluzsze zabawy w podkrecaniu:

Athlon XP TB 1800+ , DFI AD77 Pro (VKT400), 256 MB PC2700 Elixir :evil: i Barcuda IV.

Wczesniej bawilem sie juz troche w podkrecanie procka FSB (na odblokowanie mnoznika narazie nie mam odwagi) i doszedlem nawet do XP 2100+ :P - teraz czas przyszedl na pamiec, gdyz zirytowaly mnie jej slabe wyniki, moje wyniki w PCMARKU 2002:

1. bez podkrecania (FSB na 133)

CPU: 4515

Memory: 2881

2. FSB zwiekszone na 142 @XP 2000+

CPU: 4818

Memeory: 3101

Teraz troche danych o mojej pamieci, wedlug Sisoft Sandra 2003:

Logical/Chipset Memory Banks

Bank 0 Setting : 256MB DDR-SDRAM 8-1-1-1R 4-1-1-1W 2.5-3-3CL 2CMD

Speed : 2x 166MHz (332MHz data rate)

Multiplier : 1.25x

Power Down Mode : No

Fixed Hole Present : No

Memory Module(s)

Memory Module 1 : M2U25664DS88B1G-6K 256MB 8x(32Mx8) DDR-SDRAM PC2700U-2533-700 (CL2.5 upto 167MHz) (CL2 upto 133MHz)

W biosie mam ustawione:

CAS Latency: 2,5

Precharge to Active (Trp): 3T

Active to Precharge (Tras): 6T

Active to CMD (Trcd): 3 T

....oczywiscie funkcji w biosie mam wiecej ale chyba nie ma sensu wszystkich ich tutaj wymieniac. O ile sie juz zorientowalem z forum, im mniejsze wszystkie te wartosci tym lepiej (szczegolnie CAS). Jednak moja pamiec "za chiny" nie chce sie wlaczyc na CAS: 2 (nawet przy FSB 133 i zwiekszonym napieciu na ramie), zmniejszylem wiec wszystkie inne wartosci, czyli na cl2,5/2/2/5 (nie wiem czy w poprawnej kolejnosci podalem- w razie czego prosze o korekte) jednak w wydajnosci w PCMARKU nic to nie dalo :?:

W takim razie jak sensownie ustawic pamiec aby miala optymalna wydajnosc? ( a moze mam uszkodzana kosc ? )

I moje drugie pytanie, Sisoft podaje Multiplier : 1.25x - co to za opcja ? czy jest to slynne asynchroniczne taktowanie ??

Prosze mi wybaczyc jakies gigantyczne gafy 8O, a najlepiej mnie poprawic

Z gory thx za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To cos masz kiepskie te Elixiry, ja mam DDR PC2100 tez Elixir, w opisie w sandrze jest: (CL2.5 upto 133MHz) (CL2 upto 100MHz) i pamieci bez problemu chodza na 133MHz przy CL2 i opcji SDRAM Timing = Ultra. Probowalem je tez na 333MHz i chodza przy CL=2.5 ale sie obawiałem ze sie uszkodza :?: wiec uzywam ich na 266MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje chodza jedynie seryjnie

tzn 133 wszystko max( cl2 2 5 2 1 cmd fw 4way)

i tak do 150

na 166 jedynie ( cl2.5 3 6 3 2 cmd ) nawet na 3v ,w sumie nie obnizalem na cl2,5 2 5 2 1 cmd bo mnie wkurzyly ale cl2,5 3 6 3 1 cmd fw nie chodza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra pocieszyles mnie ze przynajmniej 190MHz chodza,ale ja chce 166 wszystko max. ,a one tylko na 150 max ciagna

powyzej sliska sprawa,bo przepustowosc spada na slabszych timingach

na razie to mi wsio rybka,bo na 133 jade

i taka mala dygresja,pamiatki sa cieple, te samsungi co pisales poprzednio mialem i wyciagaly 155 max tyming i zimne byly,za to tylko non way chodzily

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra pocieszyles mnie ze przynajmniej 190MHz chodza,ale ja chce 166 wszystko max. ,a one tylko na 150 max ciagna

powyzej sliska sprawa,bo przepustowosc spada na slabszych timingach

na razie to mi wsio rybka,bo na 133 jade

i taka mala dygresja,pamiatki sa cieple, te samsungi co pisales poprzednio mialem i wyciagaly 155 max tyming i zimne byly,za to tylko non way chodzily

one chodzą na max timmingach ale przy CL 2,5 reszte moge wrzucić maxymalnie i chulają ~190mhz. Rzeczywiście zdeka sie grzeją teraz na 170 i 2.5V je pomacałem i są troszke ciepłe!. Kurde założyl bym coś ale te <span style="color:red;">[ciach!]</span>... stickery...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...