Dzidaziom Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Być może już nikt takich trupów i staroci nie kupuje ani nie składa, no ale jednak :) Kompa w konfiguracji: Athlon XP-M Abit NF7-S rev. 2.0 jakiś ram Chieftec 350W Reszta w tym przypadku pewnie nieistotna Mam już jakiś rok. Wszystko śmigało, no ale jechałem na kijowych ramach które dławiły całego kompa. Zacząłem poszukiwania, chciałem kupić dobrą kość 1 GB która robiła przy 450 MHz, ale poległem. Na allegro same zestawy dual (2x1GB), w sklepach pustki. Poszedłem więc trochę na skróty i kupiłem wczoraj 2x512MB Patriot (dokładnie PDP Patriot 1GB KH DDR 400MHz Dual CL 2.5 (2 x 512MB)) I... Tutaj zaczyna się problem. Miałem BIOS Taipan, wsadzam ramki, zaczynam mega OC (narazie nie w dualu) no i widzę, że nie za ciekawie. Możliwości kończą się już przy 408MHz i timingach 3-4-4-11. Więc średnio. Tymbardziej że wsadzając pamięci w dual w windowsie wywalało mi błędy typu "folder XXX jest uszkodzony, użyj programu CHKDSK" I były to foldery system32, lub C:/ więc lekko sieprzeraziłem ;) Poczytałem troche internetu, wrzuciłem bios MantaRays. Lepiej. Nie będę pisał przez co przeszedłem, ale napiszę w wielkim skrócie że: Interesuje mnie synchronicznie 225(450DDR)FSB. Czyli nie jakoś strasznie dużo. Do wndowsa udało mi się wejść przy 476MHz na RAMach. @ 2.7V. Ale co z tego? Skoro podwyższenie napięcia skutkuje szybszymi BSODami? Przy 225 sychronicznie, na jakimkolwiek napięciu i timingach 3-4-4-11, 3-3-3-7 (więc rozbieżność spora) odpalam windowsa, teraz piszę z takiego setupu, ale Memtest wywala błąd średnio co 4%. Na napięciu 2.6V. O dziwo na 2.7 wywala już częściej. Co kombinować? Zmienić jeszcze BIOS? Dla mnie pikuś, ale niebardzo wiem na jaki. POlećcie coś... A może ja jestem głupi? Patrzę po wynikach OC tych kosci i większość osób ma 1T 2-5-3-3-5. Co oznacza to 1T? bo ja w evereście mam właśnie 2T...?? Dzięki z góry :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=198155 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...