Skocz do zawartości
konowal

Jaki Program Prawidłowo Mierzy Temp. Conroe/allendale?

Rekomendowane odpowiedzi

Którego programu uzywać do jak najpoprawniejszego odczytu temperatury procesorów Conroe i Allendale? Najbardziej interesuje mnie E4300. Jedni mówią, że CoreTemp 0.94 pokazuje poprawnie, inni mówią, ze zaniża, jeszcze inni że CoreTemp 0.95 poprawnie, a kolejni ze 0.95 zawyza. Jak to w koncu k**** jest? Który program pokaże mi poprawną temperaturę?

Słyszałem także, że 0.95 resetuje kompa. Ile w takim razie nalezy dodać do odczytóe z 0.94 aby otrzymac to, co pokazałby 0.95?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnij oba i sprawdz. Wiele osob mowi, ze 0.95 zawyza o 15*, ale mi odczytuje dobrze (jak mniemam). Skoro 0.94 pokazuje w idle 26*, a 0.95 odpowiednio 41*, a temp w pokoju 26*, w budzie ze 35*, to wnioski nasuwaja sie same. Nie wierze w temp 26* w idle i 45* w stresie. Nie na boxowym coolerze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: konowal

Nie zwracaj uwagi na to co piszą „inni ludzie”, zwykle są to impotenci umysłowi pozbawieni elementarnej umiejętności rozumienia słowa pisanego

Wystarczy wejść na stronę producenta programu i w części Change Log przeczytać:

- Fix: C2D L2 rev. report very low temperatures. (Tjmax to 100C)

Teraz wszystko staje się jasne i wiadomo ze Core Temp 0.95 pokazuje dla procesorów E4xxx prawidłową temperaturę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi osobiscie 0.95 resetuje kompa !!! a 0.94 pokazuje na moim E2160@2,5GHz na fryzjerze 7pro ok 30C w IDLE i max 50C przy max stresie - orthos. Obudowe mam b.dobrze wentylowaną Thermaltake'a 3x12cm (@1000rpm) i mysle ze to mogą byc realne wartosci - procek wszakze ma tylko 1MB cache'u wiec teoretycznie powinien sie mniej grzac niz jego bardziej "keszowi" bracia :) Czy jestem w bledzie odnosnie tych temperatur u mnie (czy 0.94 mierzy dobrze). Dlaczego niektorym sie wiesza komp przy coretempie ver. 0.95. Byc moze to kwestia biosu na niedopracowanej plycie, ktora posiadam - MSI P35-Neo-F...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi osobiscie 0.95 resetuje kompa !!! a 0.94 pokazuje na moim E2160@2,5GHz na fryzjerze 7pro ok 30C w IDLE i max 50C przy max stresie - orthos. Obudowe mam b.dobrze wentylowaną Thermaltake'a 3x12cm (@1000rpm) i mysle ze to mogą byc realne wartosci - procek wszakze ma tylko 1MB cache'u wiec teoretycznie powinien sie mniej grzac niz jego bardziej "keszowi" bracia :) Czy jestem w bledzie odnosnie tych temperatur u mnie (czy 0.94 mierzy dobrze). Dlaczego niektorym sie wiesza komp przy coretempie ver. 0.95. Byc moze to kwestia biosu na niedopracowanej plycie, ktora posiadam - MSI P35-Neo-F...

Cały czas resetuje ?

Mi zrobił to tylko za 1. razem, później było (i jest :D) ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

halo odpowie mi ktoś na pytanie

ja odpowiem, po pierwsze SpeedFan nie nadaje się do niczego poprawnie pokazuje tylko odczyty na góra kilku płytach na pozostałych jest jeden wielki burdel, po drugie Everest również może się mylić wiec używaj CoreTemp w wersji 0.95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi