tomaszok Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Wczoraj bawiłem się w podkręcanie .Ustawiłem raz tak że się nie właczył (fsb chyba 105-dziwne nie ?) .No to wyłaczyłem kompa wyciągnąlem zworke koło mostka N (chyba ),niedaleko bateri .Komp się włączył ale za każym razem gdy od nowa włączam kompa(czyli nie resetuje ani nie uruchamiam ponownie) przy w czytawaniu wyskakuje bład bodajże "Cmos chaskum error- Default loaded" Mogę wcisnąć F1 i wszystko się wczytuje ,ale zauważyłem ze Cmos Nie zapamiętuje żadnych moich ustawień (np. first boot device ,fsb ) Co mam zrobić żeby to naprawić?? próbował różnie tą zworke włożyć i nic. wie ktoś co ztym zrobić ?? PROSZE O POMOC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszok Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 CO NIKT NIC NIE WIE ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Widać nikt nie wiedział. Nie krzycz, używaj opcji Edytuj. Sprawdź w instrukcji jak powinna być włożona ta zworka i załóż ją poprawnie. Sprawdź też bateryjkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Przecież reset BIOSu polega nie na wyjęciu zworki, ale na przełożeniu jej do drugiej pozycji i z powrotem.. Jeżeli całkowicie wyciągnąłeś to nic dziwnego że BIOS za każdym uruchomieniem sam się resetuje. Jeżeli nie wiesz jak włożyć tę zworkę z powrotem to ściągnij manuala - powinien być na stronie producenta płyty głównej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...