Bull_Byk Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Hej mam taki problem. U koleżanki ciągle resetuje się komputer. nie mam juz pomysłow dlaczego. Sprawdzalem napięcia multimetrem(wydaja sie byc wszystkie mniej wiecej w normie moze lekko zawyzone od normalnych ale w granicach tolerancji). temperatura na procku (celeron 1700) jest ok 44 stopnie i nie rosnie. pamiec ram Kingmax 512 MB Ram 400 mhz. wlasnie na tej pamieci pisze posta wiec jest ok. sprawdzalem kable odlaczalem dysk cd-rom stacje dyskietek. a nie powiedzialem najwazniejszego komp zacyzna sie resetowac w roznych momentach. ale zawsze nie wczenisej niz jak sa na poczatku te dzialania biosu(wyszukiwanie Urzadzen na kablu ATA sprawdzanie pamieci no i ta tabelka na koncu. i od tego moemntu zaczynaja sie te resety. raz sa od razu raz jak jzu sie windows zalaczy innym razem w trakcie. odlaczylem dysk twardy probowalem z plyty memtesta odpalic. memtest ledwo ruszyl reset. innym razem memtest podzialal z 15 sekund i reset. probowalem dac pamiec do innegos slotu. tez bez efektow. :/ plyta glowna niestety nie wiem jaka jest ;/ ale ma wejscia na pamiec SDRAM i DDRam( 2 sloty na kazda) ma zintegrowana karte graficzna i dziwkowa(stereo). nie wiem juz gdzie mam szukac?? czyzby to plyta glowna ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Czyżby zasilacz? Podaj markę i model zasilacza. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konowal Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Nie wydaje mi sie, żeby przy takim konfigu mógłto być zasilacz. Mój stary Megabajt, którego waga za pewne nie przekraczała 0.5kb ciągnal o wiel lepszy sprzęt przez ponad półtora roku, a potem go, ciagle sprawnego, wymieniłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 A próbowałeś zresetować BIOS? Może koleżanka niechcący coś podkręciła, albo zrobił to tajemniczy chochlik :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 skoro mowisz ze przy ladowaniu windowsa to moze wlasnie w tym problem, kolezanka jak to kolezanka nie wie co to komputer a windows zajmuje pewnie pol dysku, polecam zrobic format c zainstalowac windowsa i zpbaczyc czy beda efekty... zapytaj kolezanke czy nie instalowala jakis sterownikow do plyty glownej bo ja tez kiedys mialem taki walek ze przez stery od mobo mialem resety... mozesz zresetowac tez bios dla pewnosci, sprawdz kable, bycmoze jakies molexy sie wyrobily (np przez wyciaganie twardziela)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 skoro mowisz ze przy ladowaniu windowsa to moze wlasnie w tym problem, kolezanka jak to kolezanka nie wie co to komputer a windows zajmuje pewnie pol dysku, polecam zrobic format c zainstalowac windowsa i zpbaczyc czy beda efekty... zapytaj kolezanke czy nie instalowala jakis sterownikow do plyty glownej bo ja tez kiedys mialem taki walek ze przez stery od mobo mialem resety... mozesz zresetowac tez bios dla pewnosci, sprawdz kable, bycmoze jakies molexy sie wyrobily (np przez wyciaganie twardziela)... przeciez pisalem ze dysk odlaczalem cd-rom i bylo to samo. ale w 10 trafil ULLISSES. W akcie desperacji pomimo ze miernikiem mierzylem napiecia, to wzialem swoje starego wysluzonego juz codegena i podlaczylem pod jej sprzet. I komp ruszyl jak gdyby nigdy nic. pojechalismy z kumpela do komputronikai kupilismy chiefteca 350 W (aha stary zasialcz to Mode Com Feel to jasna sprawa ale patrzac na napiecia wydawalo sie ok) A co do samego zasialacza chiefteca. ladnie zapakowany kabel zasilajacy srubki instrukcja(nawet w jezyku polskim) zasialcz stabilne napiecia cichutki jak to cheiftec. moge go polecic kazdemu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...