Skocz do zawartości
kRZyCHu89

Dziwny Pisk Przy Wlaczaniu Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

hej! zlozylem sobie nowy zestaw, wszystko niby dziala ale zauwazylem, a raczej uslyszalem dziwna rzecz. przy wlaczaniu kompa, zaraz po nacisnieciu przycisku POWER slychac krotki pisk (nie chodzi o ten sprawdzajacy sprzet, gdyz jego slychac dopiero po procedurze post). moja plyta to abit kn9. czy ten pisk oznacza jakis problem? czy inni posiadacze tego abita tez maja takie cos? z gory dzieki za wszelkie odp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowsze dyski Seagate'a w fazie rozpędzania talerzy są dość głośne, po rozpędzeniu się wyciszają, ale nie powiedziałbym, że to jest pisk.

Zresztą podczas włączania komputera nie powinno być żadnego pisku. Co za pisk sprawdzający sprzęt? Co to takiego, bo ja o czymś takim nie wiem?

Jak już piszczy, to może piszczeń non stop, ale wtedy to są głównie cewki na płycie, które się wycisza choćby poprzez zalanie silikonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za pisk sprawdzający sprzęt? Co to takiego, bo ja o czymś takim nie wiem?

Na pewno wiesz ;) Przy wlaczaniu kompa uruchamia sie procedura post ktora sprawdza czy z naszym sprzetem wszystko ok. Jesli wszystko gra to wydaje sie siebie dzwiek. Cos w stylu "bip" :P Jedno "bip" znaczy ze wszystko jest ok.

Co to dysku - to na pewno nie on wydaje ten dzwiek. To o czym ja mowie to tez takie "bip" tyle ze glosniejsze i slychac je zaraz po nacisnieciu powera. Nie widze zeby ten Abit mial jakis dodatkowy glosniczek wiec nie mam pojecia co jest grane :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałem o co chodzi z tym piskiem. "bip" wyjaśnia całą sprawę. U mnie jest "bip" :D

A jest to takie same "bip" co normalnie, czy jakieś inne?

Jeśli normalne, to przyjrzyj się dokładnie płycie, na niektórych jest malutki głośniczek piezoelektryczny. :P

Jeśli nie ma, to ja nie wiem, co może wydawać ci takie dźwięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewertowalem cala instrukcje plyty glownej i nic nie znalazlem o dodatkowym glosniczku. nigdzie go tez nie widze. odlaczylem ten ktory jest dodawany do obudowy i wciaz mi bipuje :P ktos ma jakies pomysly albo spotkal sie juz z takim czyms? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złóż kompa na pająka i dokladnie osłuchaj skad dochodzi ten dzwiek.

Wez cos co nagrywa dzwiek (dyktafon, mp3 player, magnetofon) i nagraj ten "bip" zeby sie w koncu skonczyla dyskusja jaki to bip czy podobny do bipa czy nie :) (choc byla to dosc smieszna wymiana zdan :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi