Skocz do zawartości
kruszon

Nieostry Pulpit

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

kupiłem niedawno kartę graficzna NVIDIA GeForce 8800 GTS i MOBO asus P5B. zainstalowałem sterowniki z dysków cd , zrestartowałem kompa i rozdzielczość ustawiła się automatycznie na 1440x900. wszystko jest ok ale czcionka w xp SP2 jest trochę nieostra(jakby za mgła :D )

W grach ustawiam rozdzielczość na max i jest wszystko dobrze. wcześniej miałem radeona X1600 SE i nie miałem takiego problemu, wszystko było czyste i przejrzyste.próbowałem ustawiać inna rozdzielczość ale to jeszcze gorsza kicha:/ a wyższej rozdzielczości nie mogę ustawić bo tamta jest najwyższa. Może te stery z płyty są za stare?

Poradźcie coś bo ja nie mam pojęcia co może być.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

DualCore Intel Core 2 Duo E6400, 2200 MHz (8 x 275)////Asus P5B (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

//// 4X512 MB DIMM////NVIDIA GeForce 8800 GTS (320 MB)////LG L194WT (Digital) [19" LCD]/////

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tazzik:

Rada wprost genialna LOL

To tak, jakby radzić: "Przeinstaluj sobie system, bo zmieniłeś baterię od podtrzymywania Biosu" lub "Przeinstaluj system, bo wsadziłeś kartę muzyczną itp do PCI"

kruszon:

Na pulpicie masz wszystko rozmazane, czy tylko literki?

Jeśli literki, to może masz włączone w systemie rozmycie czcionek.

Jeśli cały pulpit jest rozmazany, a w grach jest dobrze, tzn, że jest coś namieszane z odświeżaniem. (Wiem LCD teoretycznie nie mają odświeżania jak CRT, ale innego wytłumaczenia nie ma)

Twój LCD przy 1440x900 ma odświeżanie 75Hz. Niektóre gry same przestawiają tryb odświeżania dlatego wszystko masz w nich dobrze.

Sprawdź w sterownikach, czy coś nie jest namiąchane. Pewnie na pulpicie masz ustawione 60hz . Pobaw się funkcjami w panelu Nvidii. Powinieneś miecz 4 tryby odświeżania 56Hz, 60Hz, 72Hz i 75Hz, może więcej.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronek, nie zgodze sie z twoja opinia ze bezsensowne jest przeinstalowanie windowsa w przpadku zmiany k. graf. imo jest to jak najbardziej wskazane, w grach i benchach traci sie bez reinstalacji po nawet kilkanacie procent wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie że rada bardzo dobra. To jest totalna zmiana sprzętu i został syf po starych sterach. Ciekawe czy w ogóle stare stery kruszon wcześniej usunął. Driver Cleaner i wywal wszystko co z radkiem związane. Stery od nvidii w sumie też. Wszystko zrób w trybie awaryjnym. Potem zainstaluj na nowo (najnowsze, ściągnięte z netu) sterowniki do GF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego wszystko w grach ma dobrze? Co, na sterach z Radka chodzi? Fakt, w systemie syf ze sterownikami mu się zrobił, ale reinstalka to dla mnie byłaby ostateczność. Każdą usterkę trzeba spróbować rozwiązać w możliwie najprostszy sposób (Czasami trzeba się pomęczyć, żeby go znaleźć, ale TRZEBA PRÓBOWAĆ). Mało cierpliwi chyba jesteście, panowie, skoro tak szybko poddajecie się przy jakimś problemie :P

Ja podsunąłem mu moje pomysły, wy podsunęliście mu pomysł Drive Cleanera. Super, niech to teraz sprawdzi.

Z reinstalką jeszcze poczekajmy.

kruszon

Jak zrobisz mimo to reinstalkę, bardzo interesowałyby mnie efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm formata robiłem juz pare razy i to raczej nic nie pomaga.

bawiłem sie też ustawieniami karty graficznej i jest tam taka opcja wyostrzanie obrazu tylko ze ona jest niedostępna:)

na najwyższej rozdzielczości czyli 1440x900 są tylko dwie możliwości odświeżania 59 i 60 hz i więcej ni ma:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz innych możliwości ustawienia odświeżania? Nie może być. Przecież na stronach z tym LCD pisze, że obsługuje 75Hz na 1440x900. Obstawiam, że właśnie praca tylko na 60Hz jest powodem nieostrego obrazu, czyli coś ze sterami. (chociaż kto wie jak oni tam podają na stronach to odświeżanie, czy przypadkiem to 75Hz nie jest dla niższych rozdziałek)

Tak na próbę możesz spróbować przywróć ustawienia domyślne w monitorze.

Ściągnąłem manuala (czeskiego znalazłem LOL) i z tego co wyczytałem monitor musi mieć możliwość 75Hz w natywnej rozdziałce, ale to tylko na wejściu analogowym. Na cyfrowym 60Hz to max.

Zobacz, co masz napisane w instrukcji.

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest mój pulpit:)zaznaczyłem mniej więcej te miejsca na których u mnie pulpit wydaje sie niewyraźny.jakby mała czcionka była tylko taka:/ bo tapeta jest chyba ok.jak możecie to dajcie znać jak to u was wygląda. jak u was będzie dobrze to wyglądało tzn. mój monitor to shit:D.

post-148750-1183218539_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam żadnych problemów z twoim LCD nie widzę. Po prostu masz ustawioną strasznie małą czcionkę na taką rozdzielczość. Toż to mikroskopem trzeba czytać. Nie wiem czy tak lubisz, ale ja akurat nie jestem wielbicielem męczenia własnych oczu poprzez ślępienie nad tak malutką czcionką.

W opcjach "Dostosuj rozmiar czcionki (DPI)" sobie ustaw, jak ci będzie odpowiadało. Ja aktualnie jadę na 115%.

Jak dobrze pamiętam w XP było to pod PPM na pulpicie/Właściwości/Ustawienia/zaawansowane/ tutaj powinien być rozmiar czcionki i gdzieś można zdefiniować własny rozmiar w procentach.

W Viście to jest Pulpit/personalizuj/ Dostosuj rozmiar czcionki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi