Skocz do zawartości
Sens

Password Na Poziomie Wejscia Do Biosu.... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnio robilem znajomemu komputer. Mialem zamienic cd-rom na dvd, a potem zrbic formata. Komputer ten to stary dell 450 wersja pionowa p3 450mhz, 160sdr, riva 16mb, 4gb hdd, obudowa dell ;/. Obudowa jest tak zrobiona ze aby wyjac napedy trzeba sciagnac boki + przedni panel. Wsadzilem nowy naped, zainstalowalem winde wszystko smigalo super do momentu kiedy nie zalozylem ponownie obudowy. Wtedy komputer nie wstal tzn. monitor migal, a przy wlaczeniu bylo slychac 3x pisk. Wiec ponownie rozkrecilem bude i winda wstala, postanowilem wiec na wlaczonym kompie zamknac bude i w momencie wsadzenia karty wi wfi do usb komp sie zawiesil... wiec jeszcze raz rozkrecilem obudowe ale komp ponownie wydal 3 piski...

Praktycznie ponownie zlozylem tego kompa od nowa i dalej to samo, podociskalem wszystko, sprawdzilem tasmy, zworki, kondensatory, zasilacz i wszystko jest ok, a komp nie wstaje :huh:

Malo tego! :P postanowilem zresetowac biosa. Po restarcie komputer zatrzymuje sie w miejscu w ktorym sie wchodzi do biosu I KAZE WPISAC JAKIES HASLO!!!!! A na tym kompie nigdy nie bylo hasla, a kiedys juz mu robilem reset i nie dpopominal sie zadnego passwordu ;/

normalnie nie kapuje tego grata

Bardzo dziekuje za kazda pomoc :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Ostatnio robilem znajomemu komputer. Mialem zamienic cd-rom na dvd, a potem zrbic formata. Komputer ten to stary dell 450 wersja pionowa p3 450mhz, 160sdr, riva 16mb, 4gb hdd, obudowa dell ;/. Obudowa jest tak zrobiona ze aby wyjac napedy trzeba sciagnac boki + przedni panel. Wsadzilem nowy naped, zainstalowalem winde wszystko smigalo super do momentu kiedy nie zalozylem ponownie obudowy. Wtedy komputer nie wstal tzn. monitor migal, a przy wlaczeniu bylo slychac 3x pisk. Wiec ponownie rozkrecilem bude i winda wstala, postanowilem wiec na wlaczonym kompie zamknac bude i w momencie wsadzenia karty wi wfi do usb komp sie zawiesil... wiec jeszcze raz rozkrecilem obudowe ale komp ponownie wydal 3 piski...

Praktycznie ponownie zlozylem tego kompa od nowa i dalej to samo, podociskalem wszystko, sprawdzilem tasmy, zworki, kondensatory, zasilacz i wszystko jest ok, a komp nie wstaje :huh:

Malo tego! :P postanowilem zresetowac biosa. Po restarcie komputer zatrzymuje sie w miejscu w ktorym sie wchodzi do biosu I KAZE WPISAC JAKIES HASLO!!!!! A na tym kompie nigdy nie bylo hasla, a kiedys juz mu robilem reset i nie dpopominal sie zadnego passwordu ;/

normalnie nie kapuje tego grata

Bardzo dziekuje za kazda pomoc :D

pozdro

zresetuj jeszcze raz bios bo moze mu cos odje...balo... sprawdz tez ramy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Trzy piski - znajomy dźwięk.

Na pewno dyski i napędy są popodpinane prawidłowo? (tryby Primary Master/Secondary Master i tak dalej)? Spróbuj podpiąć je w innej konfiguracji. Przełóż też pamięć do innych slotów. Zwykle pomaga. Jeżeli chodzi o hasło - pojawiło się po zresetowaniu BIOSa, tak? Jeżeli tak to jestem niemalże pewien, że jest to po prostu hasło standartowe (tak zwane). Zobacz jaki to bios (phoenix/award/ami) i w necie poszukaj listę "standard passwords" - nie powinno być trudno znaleźć. I próbuj z każdym hasłem po kolei. Przypuszczam, że jedno z nich powinno pasować. Hasła standartowe używa się głównie w laptopach, jednakże skoro to DELL to jest też duże prawdopodobieństwo że o to właśnie tu chodzi.

Pzdr.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź przyciski na panelu przednim - miałem podobne jazdy i okazało się, że przycisk się blokował.

Hmm.. Ja miałem też taki przypadek że przycisk PWON miał oderwany jeden kabelek, przez co komputer zaraz po włączeniu sam się wyłączał. Podejrzewałem przegrzewanie się procesora (że komputer wyłącza się pod wpływem przegrzania) jednak gdy dotykałem radiatora, był zimny. Ale takiego zachowania z winy przycisku jeszcze nie miałem okazji zaobserwować..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi