Skocz do zawartości
Gość wierci13'

Sposób Podłączenie Bloku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wierci13'

:? mam mały problem mam oto taki blok >>>

==================================================

http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/2...21896/206218963

==================================================

i teraz mam pytanie, które połączenie będzie bardziej wydajne ?

1.

Dołączona grafika

czy

2.

Dołączona grafika

?????????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że ten drugi. Do takiego podłączenia ten bloczek został skonstruowany. Choć jak podłączysz tak jak na rysunku 1 temp dużo do góry nie poleci a układ będzie mniej skomplikowany.

PS. Lepiej podłącz doprowadzenie wody do środkowego a odprowadzenie do któregoś bocznego. Tak jak na sztormach Piętacha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam blok, i zrób wg. drugiego schematu. Już nie chodzi o wydajność ale o estetyke, bo środkowego króćca nie wykręcisz i będziesz musiał go zaklejać klejem, a nie wygląda to zbyt estetycznie :)

Wystarczy kupić korek. Rozwiązanie 1 jest dużo lepsze ( patrz tak samo rysunek dodany przez Miazge )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Króćce są lutowane, no chyba, że znasz jakiś korek którego się nie wkręca a jakoś wpycha :)

widzę że to stara konstrukcja bloku jeżeli lutowane króćce ...

Można kupić korek stożkowy ( gdzieś kiedyś widziałem takie ) i jeżeli króciec jest z niklowany to osadzasz go na kleju , a jeżeli króciec jest z mosiądzu lub miedzi wlutujesz go do środka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi