[Misiek] Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Witam, sprzęt z podpisu... Chciałbym dokonać modernizacji procka i płyty, aby lepiej odtwarzać filmy w HD. Sprzęt chcę wsadzić do takiej obudowy (lub jakiejś innej, byle małej i w miarę taniej) z zamiarem postawienia kompa pod telewizorem LCD 40-42". Komp ma spełniać rolę odtwarzacza wszelkiej maści i rodzaju, no i przy okazji do pogrania na jakiś czas. Myślałem o procku C2D E4300 - 398zł no i płycie Gigabyte GA-8I865GME-775-RH - 149zł - tylko tu mnie zastanawia jedno... Gdzie nie czytam, to raz jest napisane, że obsługuje C2D, innym razem, że już nie... Jak to jest właściwie Chętnie poznam opinie jak Wy to widzicie, ewentualnie jakieś inne, lepsze konfiguracje. Może namiary na niższe ceny? Kolejne pytanie, czy zasilacz wytrzyma nowe podzespoły? Edytowane 23 Czerwca 2007 przez [Misiek] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 raczej to mobo nie obsłuży C2D, za stary chipset ... zasilacz nie starczy . Nie myślałeś o AM2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Kurde no to mnie zmartwiłeś z tą płytą :/ Te z nowszym chipsetem raczej już AGP nie mają :( Jeszcze na zasilacz trzeba kaski poszukać :/ Nad AM2 się nie zastanawiałem w sumie. Myślisz, że wydajnościowo do filmów HD i do gier lepszy będzie AM2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 ' date='23 cze 2007, 14:39' post='2657452'] Kurde no to mnie zmartwiłeś z tą płytą :/ Te z nowszym chipsetem raczej już AGP nie mają :( Jeszcze na zasilacz trzeba kaski poszukać :/ Nad AM2 się nie zastanawiałem w sumie. Myślisz, że wydajnościowo do filmów HD i do gier lepszy będzie AM2? A myslisz że taki X2 jak z mojego podpisu nie poradzi sobie z HD i nowymi grami?? Jak narazie to prędzej grafa się skończy niż proc ;) W AGP nie warto sie pakować. Jeszcze troche i dość drogie teraz komponenty na AGP stanieją i nie będą nic warte. Co do zasilki to warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Delte 400W. Tania zasiłka a jednocześnie mocna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Jakby nie patrzeć, to przy wymianie na C2D czy AM2 to do wymiany będzie też RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 W AGP nie warto sie pakować. Jeszcze troche i dość drogie teraz komponenty na AGP stanieją i nie będą nic warte. Co do zasilki to warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Delte 400W. Tania zasiłka a jednocześnie mocna :) Trzeba mieć jeszcze kasę na nową grafikę. Co do zasiłki... to 400W Mercury sobie nie poradzi, a 400W Delty już tak? Generalnie ten komp, będzie w późniejszym czasie służył tylko jako odtwarzacz do LCD, a ja sobie dla siebie drugiego kompa złoże. Teraz nie mam aż tyle kasy i na razie niewielkimi kosztami chciałem tu coś zmienić. @el_gringo_dado dlaczego RAM też trzeba zmienić? Dobra widzę, że tutaj koszty mogą rosnąć. To może spytam inaczej... Co tu można zmienić w tym kompie w takiej kwocie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 400W mercurego nierówne 400W Delty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) ASUS A7N8X-X, AMD Athlon XP 2600+ Barton, 1GB (2x512MB) 400MHz DDR Kingston, Gigabyte GeForce 6600 GT GV-N66T128D 128MB AGP, HDD 80GB Maxtor, CD-RW LiteOn 52/32/52, DVD-RW LiteON SOHW-1693S, zasilacz 400W Mercury Za swoje części tzn mobo, proc, ram, grafike i to coś zasilaczopodobne (bez urazy) dostaniesz ok 550 zł. Łącznie do wydania masz 1050-1200 zł. Za to składasz zestaw na AM2 np: ABIT KN9 za 255 zł 2x1GB RAM OCZ za 259 zł X2 3600+ Brisbane za 235 zł GALAXY GeForce 7900GS za 429 zł Delta 400W za 60 zł Razem wychodzi 1238 zł. Jeśli za dużo to można obniżyć koszt i zamiast brać 7900GD <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Galaxy GeForce 7600GS za 330 zł i wtedy modernizacja wyjdzie ok 1139 zł. Edytowane 23 Czerwca 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) Brzmi kusząco ;) W sumie ile MAX. mógłbym dostać za te podzespoły? Mobo, proc, ram, grafika, buda big tower, zasilacz + CD-ROM LG 48x (tak, żeby ktoś miał już prawie zestaw ;) ) Dam znowu ogłoszenie do gratki i tak jak poprzedniego kompa sprzedam za niezłą cenę ;) A jak by dało radę sprzedać za więcej, to zawsze będzie więcej kasy do modernizacji, bo "swojego" wkładu to więcej jak 700zł nie dam Edit: A nie lepiej czegoś z tego kupić? PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3 GALAXY GeForce 7900GS Edytowane 24 Czerwca 2007 przez [Misiek] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 możesz brać 8600GT, bo po o/c będzie chyba troszki lepszy od 7900GS. Z każdymi sterami jest coraz lepiej z nim ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Oby tylko to wszystko zmieściło się w tej obudowie, co sobie na początku wybrałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) Jeśli mówisz o I BOX MAGIC II to zapomnij.... dobra obudowa do raczej starych gratów. kiepskie chłodzenie. Desktopa nie wybieraj. Polecam coś solidniejszego np. Chiefteca CH-01SL-SL-B-OP ze stalową blachą SECC. Do tego porządne wentylki AC i będzie ok. ps. nie żałuj kasy na porządną obudowę, bo potem będzie problem ... Edytowane 24 Czerwca 2007 przez moradin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Jak już pisałem, chciałem to też móc postawić w salonie przy LCD, a jak swój obecny Big Tower tam postawię, to będzie wyglądał tragicznie :/ Dlatego najlepiej by było jakby to desktop był. Zdaje sobie sprawę, że będzie tam i ciasno i ciepło, ale może jakiś coolerek dodam i nie będzie aż takiej tragedii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 No, twoja wola. Sam mam dwa towery w pokoju (Durek 1.8GHz still working..) i aż tak źle nie wygląda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Za to co chcesz sprzedać może dostaniesz coś koło 650 zł. Na wiecej bym nie liczył. Co do obudowy to zgadzam się z moradinem. Kup lepiej jakąś zwykłą stojącą ale markową. Jednka wygląd nie nadrobi złego obiegu powietrza i wysokich temperatur. Ja polecam od siebie CoolerMaster Elite 331 Black-Silver która jest już za 139 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Ten komp z obudową desktopową będzie niczym kiszone ogórki w beczce :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Kurde drogo trochę ta budka, na kdo.pl za 135zł, aczkolwiek jak by się udało pchnąć kompa za te 650zł to bym się skusił. Teraz tylko zastanowić się, która z tych kart będzie najlepsza i mogę dawać ogłoszenie do gratki :D 8600GT czy 7900GS (600/1600) Różnica w cenie 88zł... Chyba, że jest jeszcze coś w tej cenie godnego uwagi, Nvidii oczywiście, bo jakoś do ATI nie mam przekonania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 7900GS coś ktoś pisał ze za 450zł kupił. Poszukaj. Ja do 8500 i 8600 nie jestem przekonany, jeśli juz to 8800. A tego 7900GS CM to miałem okazję poużytkować i wiem co potrafi. Więc polecam ci 7900GS CM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Jeszcze mi powiedzcie jaki byście polecili zasilacz do tej kompozycji. Tylko prosiłbym z tych sklepów coś www.kdo.pl www.esc.pl byle dobry i jak najtańszy, bo jakoś do tej Delty przekonania nie mam :( Taka firma krzak troszeczkę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 (edytowane) Jeszcze mi powiedzcie jaki byście polecili zasilacz do tej kompozycji. Tylko prosiłbym z tych sklepów coś www.kdo.pl www.esc.pl byle dobry i jak najtańszy, bo jakoś do tej Delty przekonania nie mam :( Taka firma krzak troszeczkę... Taka firma robła zasiłki dla Chiefteca ;) IMHO jak chcesz coś bardziej firmowego to ModeCom MC-350 czy cos takiego ale on kosztuje ok 110 zł. Edytowane 30 Czerwca 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 (edytowane) Taka firma robła zasiłki dla Chiefteca ;) IMHO jak chcesz coś bardziej firmowego to ModeCom MC-350 czy cos takiego ale on kosztuje ok 110 zł. No ta na temat Mercurego, też ktoś na tym forum pisał, że dobrze napięcia trzyma, a tu się okazuje, że [ciach!]o ;) Edytowane 1 Lipca 2007 przez [Misiek] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 ' date=' 1 lip 2007, 01:00' post='2666753'] Jeszcze mi powiedzcie jaki byście polecili zasilacz do tej kompozycji. Tylko prosiłbym z tych sklepów coś www.kdo.pl www.esc.pl byle dobry i jak najtańszy, bo jakoś do tej Delty przekonania nie mam :( Taka firma krzak troszeczkę... To może taniego i świetnego Amacroxa - sam chyba go kupię. Czytalem o nim opinie w Zenfiście i ani jednej negatywnej. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 (edytowane) No ta na temat Mercurego, też ktoś na tym forum pisał, że dobrze napięcia trzyma, a tu się okazuje, że [ciach!]o ;)No może dobrze trzymał ;) ale zasiłka nie wyrobiła na bank tyle prądu by uciągnąć taki config i pewnie po pewnym czasie pośle całego kompa do krainy wiecznych bajtów ;) Edytowane 1 Lipca 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 a może Chieftec'a jakiegoś kupić i być spokojnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Jak chcesz być spokojny to weż HuntKey HK-350AP za 199zł. Jego moc to około 450W więc ispokojnie starczy do GF8800 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 tak, Hunt będzie bardzo OK :) Chief też dobry, ale lubi hałasować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2380 a co powiecie o tym? Warto to brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 tak, Hunt będzie bardzo OK :) Chief też dobry, ale lubi hałasowaćpoza tym Huntkey ma wyższą moc szczytową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2380 a co powiecie o tym? Warto to brać? Weź już tego HuntKeya i nie wybrzydzaj no chyba że za drogi jest. Nie wiem czemu koniecznie chcesz Chiefa ale jak zrobisz tak będzie a Twój config utrzyma jednak nie myśl że bedziesz miał cichego kompa. Edytowane 2 Lipca 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Jako, że przyszło mi zamawiać kompa, to poradzę się jeszcze raz, gdyż zmieniły się trochę ceny: Procesor - co myślicie o czymś takim? W sumie ceny spadły, może warto mieć parę MHz więcej? Płyta główna - niestety tamta już nie wszędzie dostępna, a co powiecie o tej? Jest jedno gniazdo IDE, czyli tylko 2 urządzenia podłącze? (dysk+napęd) K. graficzna - jednak na to się zdecyduje Pamięć - niby wolałbym wszystko zamówić w www.ulubiony.pl ale tam nie mają takich pamięci, bo nie wiem czy warto Kingstona teraz brać?? Obudowa - albo wezmę z esc.pl Problem teraz to wybranie zasilacza, z uwagi, iż chciałbym, aby był kupiony w jednym z tych trzech sklepów, w których będę zamawiał, aby zminimalizować koszty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...