Skocz do zawartości
Miguel707

Modernizacja Komputera Kolegi.

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig Kolegi to :

AthlonXP 1900+

ASRock K7NF2-RAID

512Mb Ram

GeForce 6600GT AGP

ModeCom Feel2 300W

Kolega ma 280 zł na modernizację. Najlepiej by było, gdyby najpierw kupiło się części, a potem sprzedało stare. W związku z tym, że kolega nie chce sprzedawać karty graficznej, bo niedawno została zakupiona - myślałem o przejściu na s.939/775 z AGP i PCI-EX. Najlepiej też z DDR i DDR2, by można było przełożyć RAM. Myślałem o czymś w stylu : ASRock Dual SATA 939 i A64 3000+ lub ASRock 775 i jakiś Conroe-L. Co radzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech sprzeda tą 6600GT i za to kupi 7300GT z DDR3 od Palit/Galaxy. Pakowanie się w AGP jest bezsensu.

Jak sprzeda proca mobo i to coś zasilaczopodobne to niech kupuje:

S64 np 3000+ na AM2

ABIT KN9

Delta 350W

Razem coś ok 380 zł.

Za te 512MB RAM DDR1 kupi 1GB DDR2.

IMHOnic lepszego nie znajdzie i nie kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech sprzeda tą 6600GT i za to kupi 7300GT z DDR3 od Palit/Galaxy. Pakowanie się w AGP jest bezsensu.

Jak sprzeda proca mobo i to coś zasilaczopodobne to niech kupuje:

S64 np 3000+ na AM2

ABIT KN9

Delta 350W

Razem coś ok 380 zł.

Za te 512MB RAM DDR1 kupi 1GB DDR2.

IMHOnic lepszego nie znajdzie i nie kupi.

Tego S64 3000+ zmienił bym na Athlon 3500+ AM2 jest dostępny za 166zł. Reszta niech zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego S64 3000+ zmienił bym na Athlon 3500+ AM2 jest dostępny za 166zł. Reszta niech zostanie.

Ja się z Tobą nie zgodzę. Albo taniego S64 za ok 100 zł albo X2 3600+ Brisbane za ok 235 zł. A64 na AM2 są za droge przy swoich możliwościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Pomiędzy S64 a A64 jest różnica w wydajności.

Jak duża? Osobiście testów nie widziałem ale pewnie jak w przypadku 939 różnicę są na granicy błędu pomiarowego [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hatemoder

Ja osobiscie bym zrobił tak że dociułał troche kasy zmienił procek jeśli to możliwe karte graf i dokupił ramou. Ogulnie ni einwestował bym kasy ju w to. A jeśli już to do wymian p. główna a co za tym idzie całość. Może pora pomyśleć nad nowym sprzętem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawię koledze wasze propozycje. Gdzie indziej jednak podali, że na chama może być te s.939 (oczywiście lepiej AM2, ale jak już się nie da) :

ASRock Dual Sata 939 - 230 zł

A64 3200+ BOX - 119 zł

Delta 350W - 35 zł

Wtedy zostawiłby kartę graficzną i ramy, a potem mógłby wymienić grafę na PCI-EX i dołożyć Ramu. Ale jeszcze zobaczymy...

Edytowane przez miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro woli marnować kase to jego sprawa. Za 512MB DDR1 można mieć 1GB DDR2. Za tego Dual-SATA i tego A64 można mieć KN9 i S64 na AM2 no a za tego 6600GT można mieć dużo szybszą grafike na PCI-E. Ale jego sprawa.Wszystko co kożysta z DDR1 to nie jest warte swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi