xacti Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Czesc. Mama kolegi ma laptopa, ktory strasznie muli. Uruchamia sie chyba z 10 minut, zreszta nie krocej sie wylacza. Reinstall systemu nie wchodzi w gre. Jak go skutecznie odsyfic? Mysle ze na poczatek odinstalowanie nie potrzebnych programow. Potem czyszczenie rejestru.. tylko czym? Osobiscie uzywam RegCleaner. Moze byc? Przelecial bym system AdAware lub SpyBotem. Pewnie przez kilka lat niezle jakis gowien nalapala. Czym zdefragmentowac dyski? Ten windowsowski defragmentator moze byc? Jesli nie to co w zamian? Na tym laptopie jako antywir jest Panda Titanium. Duzo on pozera pamieci? (W laptopie jest tylko 256mb na Windows XP!!) Moze zainstalowac Nod32, chyba bedzie lepiej, co? Poleccie jakies sposoby przywrocenia normalnosci w systemie. Boje sie, ze umiescilem temat w zlym dziale. Jesli tak to prosze przeniesc do odpowiedniego. Z gory dziekuje. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Wydaje mi się że głównym powodem mulenia jest właśnie ta Panda ale nie jestem pewien. Przeskanuj Ad-aware i jeszcze SpyBotem. Nod32 będzie bardzo dobry, skuteczny i mało obciąża kompa, dyski zdefragmentuj O&O defrag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Tylko jak przekonac osobe ktora od 2 lat ma Pande do Noda? ;) I O&O Defrag to platny jest, tak? Sam mialem przez miesiac (trial) Diskeeper :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 1. Upewnienie się, że zainstalowany jest SP2. 2. Użycie WWDC. 3. Przejechanie przy pomocy Spybot S&D. 4. Odinstalowanie wszystkich zbędnych wodotrysków - toolbary, antywirusy itp. 5. Logi z Hijack i Silent Runners do działu Centrum Bezpieczeństwa. 6. Wyłączenie stylów XP i zastosowanie się do pozostałych porad w temacie "Windows XP - optymalizacja" - wyłączenie zbędnych usgług itd. 7. Przeczyszczenie kompa przy pomocy Registry Mechanic. 8. Oczyszczenie Temp/Temporary Internet Files/Historia itp. 9. Defragmentacja przy pomocy AusLogics Disk Defrag (darmowy). 10. Wymuszenie używania Opery lub Firefoxa. W razie potrzeby zablokowanie/usunięcie Internet Explorer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Tak jak pisał poprzednik. Panda jest może być problemem. Dodatkowo 256MB pamięci to trochę mało jeżeli uruchomionych jest kilka większych programów. Do Defragmentacji polecam Perfekt Disk. Jestem z niego o wiele bardziej zadowolony niż z dotychczas używanych Diskeepera i O&O. Ad-aware i Spybot to tez podstawa. Sprawdź też system poprzez Hijack This i Silent Runners. Zrób logi i daj na forum w odpowiednim dziale do sprawdzenia. Być może za dużo uruchamianych procesów jest podczas startu systemu. Może jakiś syf się wdarł. Dużo jest możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 1. Upewnienie się, że zainstalowany jest SP2. [...] 10. Wymuszenie używania Opery lub Firefoxa. W razie potrzeby zablokowanie/usunięcie Internet Explorer. SP2 nie jest zainstalowany. Czy jesli system ma juz troche ( kilka lat ) to mozna SP2 zainstalowac bez reinstalki systemu? Mi sie zawsze wydawalo ze to trzeba na swiezy system robic. Nie da sie uzywac Opery ani Firefoxa, bo to sie uruchamia ze 3 minuty, a potem dziala jak by chcialo a nie moglo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Jeżeli tyle czasu lapek chodził bez SP2 to chyba konieczny będzie format :-| Ale zastosuj się do porad ULLISSES i wtedy zobacz jak sprawa wygląda :) Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Quintrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 To niestety z SP2 trzeba zrezygnowac, bo pani nie ma plytki od Windowsa, a nie mam ochoty sie babrac z piratami (nie wiem czy jak sciagne winde xp z neta, i zainstaluje na kompie z certyfikatem to pirat bedzie...). Ten Auslogics Disk Defrag dobrze defragmentuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 No to już mamy przyczyny zasyfienia systemu -brak SP2 + używanie IE. Odinstaluj wszelkie Javy, przeglądarki, antywiry i wszystko co zbędne. Nie ma sensu odinstalowywać gier i programów użytkowych - Office, Edytory. Programy narzędziowe natomiast (tweakery i optymalizatory) lecą w kosz. Po całym sprzątaniu czyszczenie rejestru przy pomocy wspomnianego już RM + wcześniej RegCleaner 4.3 - mile widziana wiedza na temat tego, co się robi. ;) Najprościej byłoby zainstalować Windows od nowa, ale skoro "Reinstall systemu nie wchodzi w gre", to trudno. :] Co ma płytka do instalacji SP2? SP2 zainstaluj na "to*", co jest. * - bo trudno to nazwać Windowsem ;) Jeśli wersja Windows się zgadza z tym, co jest na naklejce i użyjesz seriala z naklejki, to IMHO full legal opcja. Kwestia źródła instalatora nie ma chyba nic do rzeczy. Pewności jednak nie mam - niech SGJ się wypowie w tej kwestii. Auslogics defragmentuje podobnie jak ten z Windows, ale przy tym znacznie szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) No to już mamy przyczyny zasyfienia systemu -brak SP2 + używanie IE. Odinstaluj wszelkie Javy, przeglądarki, antywiry i wszystko co zbędne. Nie ma sensu odinstalowywać gier i programów użytkowych - Office, Edytory. Programy narzędziowe natomiast (tweakery i optymalizatory) lecą w kosz. Po całym sprzątaniu czyszczenie rejestru przy pomocy wspomnianego już RM + wcześniej RegCleaner 4.3 - mile widziana wiedza na temat tego, co się robi. ;) Najprościej byłoby zainstalować Windows od nowa, ale skoro "Reinstall systemu nie wchodzi w gre", to trudno. :] Nie wiem co robie przy tych czyscicielach rejestru - uruchamiam czyszczenie, kasowanie - tyle :P Nie to ze reinstal nie moze byc, ale nie ma plyty wiec raczej nic z tego. Dobra, zrobie tak: 1. Powywalam wszystkie nie potrzebne rzeczy. 2. Przeskanuje rejestr. 3. Przeskanuje AdAware , Spybot. 4. Zainstaluje NOD32. 5. Zdefragmentuje partycje. 6. Zainstaluje Opere ;) Chyba bedzie ok. Co ma płytka do instalacji SP2? SP2 zainstaluj na "to*", co jest. * - bo trudno to nazwać Windowsem Ma to, ze na tak zasyfiony system instalacja SP2 pewnie dobije ;) Edytowane 23 Czerwca 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Nie dobije. Skoro tam latał Windows bez SP2 podłączony do Netu przez IE, to gorzej chyba być nie może. ;) Ostatecznie SP2 można odinstalować w trybie awaryjnym. W normalnym chyba też, ale w tym pierwszym pewniej. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Tak, zrób tak jak ci wszyscy radzą, chodź wydaję mi się że bedziesz miał problemy, pamiętam jak pomagałem koleżance, była podobna sytuacja( Brak SP2 i IE) Ad-aware znalazł około 100 zagrozeń, po usunięciu i restarcie winda już nie odpaliła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Tak, zrób tak jak ci wszyscy radzą, chodź wydaję mi się że bedziesz miał problemy, pamiętam jak pomagałem koleżance, była podobna sytuacja( Brak SP2 i IE) Ad-aware znalazł około 100 zagrozeń, po usunięciu i restarcie winda już nie odpaliła.:| To mnie przestraszyles. U mnie nie moze byc bledow, na laptopie sa trzymane wazne dokumenty (Pani jest nauczycielka, a nie ma jak tego wszystkiego nagrac - kilka Gb danych..) @ULLISSES SP2 Zainstaluje jedynie jak bede mogl zrobic tam reinstal, inaczej sie boje troche.. A i jeszcze jedno co do licencji. Czy jesli licencja w lapku jest na Win Xp SP1 to gdy sciagne i zainstaluje Win Xp SP2 to bedzie juz pirat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Nie, nie i jeszcze raz nie. ;) Licencja jest albo na Windows XP Pro albo na Windows XP Home. O wersji SP nie ma mowy. To, czy masz SP2 czy nie ma SP w ogóle, to już bez znaczenia. Mam nadzieję, że nie ma tam tylko jednej partycji, jak to mają w zwyczaju robić "profesjonalne" sklepy. Pierwsza zasada zapobiegliwego użytkownika: ważnych danych nigdy (ale to nigdy) nie trzyma się na partycji z systemem. Folder Moje dokumenty można przenieść. Konta Outlook Express można eksportować - przy pomocy odpowiednich programów razem z całą otrzymaną pocztą. Zakładki z przeglądarek można eksportować. Konta GG i innych komunikatorów też można eksportować/przenieść. Podobnie z folderami na pulpicie czy dowolnym innym miejscu. Ustawienia sieci także można sobie zapisać. Do laptopa powinna być dołączona jakaś płytka z Windows - jeśli nie zwykła instalacyjna, to przynajmniej jakieś "system recovery". W razie czego spisz sobie listę urządzeń z Menedżera urządzeń (głównie karty dźwiękowe, graficzne i sieciowe). Wtedy w przypadku całkowitego padnięcia systemu, będzie wiadomo, co instalować. Dobrze jest też sprawdzić model laptopa i w razie potrzeby ściągnąć najnowsze sterowniki ze strony producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Pojde moze dzis sie rozeznac co i jak . Z tamtego laptopa napisze wam wszystko co bedzie potrzebne :) (Wkleje tez logi z HiJackThis ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Lepiej nie podłączaj go w ogóle do neta na czas "naprawy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 I jak? poradziłeś sobie z tym laptopem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Na razie nie mam jak sie do niego dostac, bo gdzies kolega z rodzicami pojechal. Jak wroci to powojuje :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...