Skocz do zawartości
beka

Budżetowe Mobasy Na 690g | Głównie O Foxconn A690gm2ma-8krs2h

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli na początku nie bedzie wielkiego problemu z grami,to dobrze:).Jeszcze jedno,czy ktoś montował niebieskiego Zalmana na Chipsecie?Ja go zamówiłem i mam nadzieje ze wejdzie,jeśli nie to sprzedam go wraz ze starą Mobo,tam napewno wejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak ją trochę dogłebniej przetestujesz to napisz co i jak.Pozdrawiam:)

no więc ogólnie wszystko chodzi przywoicie , troche trudno mi sie przyzwyczaić do tego cholernego superfetch`a (rzempoli dyskiem po starcie .... ;/) ale pozniej jest ok

-co do sterów o ktorych pisałem .... lepiej chyba jednak używac tych od producenta ,a nie to co m$ proponuje

-o ile do grafy sciagnal mi najnowsze stabline forceware` - to juz do mojego tunera TV sciaga jakies wynalazki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do uzytkownikow mobo foxconna, a wiec chodzi mi o instalacje sterowniow do mobo z tym ze karte graficzma ma nVidii a raczej nie nalezy wtedy instalowac calego pakietu Catalystów.

Jakie sterowniki z pakietu zainstalowac i w jakiej kolejnosci, RAID nie uzywam wiec tego instalowac nie bede ale co z reszta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do uzytkownikow mobo foxconna, a wiec chodzi mi o instalacje sterowniow do mobo z tym ze karte graficzma ma nVidii a raczej nie nalezy wtedy instalowac calego pakietu Catalystów.

Jakie sterowniki z pakietu zainstalowac i w jakiej kolejnosci, RAID nie uzywam wiec tego instalowac nie bede ale co z reszta?

ściągnij sobie stąd GART driverm i South Bridge Driver

PS

patrzcie co na moim biostarku można zrobić ;)

w przyszlym tygodniu zapodam rezultaty po zmianie chłodzenia na Ultimę90 + xthermal + HR-05

i wgraniu nowego zmodowanego biosu

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie biosy uzywacie na Foxconie ?

jakos mi sie wydaje ze bios w wersji P35 jest lepszy w podkrecaniu niz najnowszy P37.

pamietam ze jakos wczesniej na P35 wykrecilem na 10x300 a po zmianie na P37 mam problemy z 270FSB

a jak u innych uzytkownikow FOXa?:]

jutro wgrywam stary bios i testuje dalej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauwazylem jeszcze roznice w BIOSie do foxa w wersji P37 obnizone jest taktowanie ukladu graficznego do 200Mhz a w P35 mamy standard czyli 400MHz

@jawor121 BIOS na starszy zmieniasz dokladnie tak jak na nowszy tylko plik ze starsza wersja dajesz(sciagasz ze strony producenta) do programu FOXLIVEUPDATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ustawilem 280fsb i tak chodzi komp od 2 dni juz bez problemow, BIOS P35, jak pisalem wczesniej na P37 sie wyklada przy mniejszej czestotliwosci, nie mam narazie czasu na jakies wieksze testy i dlatego siedze narazie na 280 ale kiedys ustawilem 10x300 i tez smigalo az milo :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się chyba padaka trafiła procek,kurde nie mogę osiągnąc stabilnych 2.8ghz

sprzedaj ten CPU co masz i kup Athlona LE-1600 takiego jak ten: http://www.agito.pl/socket_940_am2/amd_ath...851.325640.html

to w sumie steping F3 wiec powinien sie bardzo dobrze krecic. Za jakis czas go przetestuje na techworks.pl moze tez semprona sparte

Edytowane przez 21szpak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej beczki, nadeszła u mnie pora wymiany BOX-wego chłodzenia na

CPU ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO tylko czy nie będzie problemów z jego zasilaniem i zamontowaniem (4pin) ???

no i najważniejsze czy ten freezer będzie dobrym rozwiązaniem na AM2 :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Freezera i działa super.Co do 4-pin,wkładasz wtyczke ja by była 3-pin.Jest napewno dobrym rozwiązaniem,za mała kase masz dobre chłodzenie.

Dzieki jawor121, mam już Freezer'a, miałeś racje Chłodzi i chodzi aż miło.. :rolleyes: tylko martwiła mnie od dawna kwestia chipsetu

ten radiatorek sie dość mocno grzeje, i zamontowałem tymczasowo, to co mam w sigu, tyle ze zasilanie fabryczne tego Qoteca jest na 2pin.. :/ a nie 3 i lipa..

w sumie to i tak nici, bo wejscia sa pozajmowane.. pozostaje tylko podpiecie pod Molex'a

wiec przerobiłem je bo to kwestia wyjecia 2 kabelków.. temp'a spadła..ładnie.. ale hałasuje nieco.. nic narazie spełnia zadanie..

ale może ktoś ma inne pomysły na schłodzenie tego A690G.. hmm?

a i pytanie do jawor121, jak zamontowałes tego Freezera.. chodzi mi o to jak skierowany jest wentyl .. w strone slotów RAM czy na tył obudowy..

bo ja mam na tyle jeszcze 80x80 i nie bardzo wiem jak to poustawiac by była dobra cyrkulacja powietrza..

Edytowane przez Trancvission

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl na Freezerze ma przedmuchiwac powietrze (gorace) przez finy a za nim czyli na tyle obudowy ma byc drugi wentyl ktory te powietrze bedzie wydmuchiwac poza bude.

Co do chlodzenia mostka na AMD690G to jest sposob. Musisz miec troche miekiego aluminium lub plexe taka 5mm i zrobic wysiegnik dla wentylka jakiegos pokaze jak zrobie takie cos jak to ma wygladac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl na Freezerze ma przedmuchiwac powietrze (gorace) przez finy a za nim czyli na tyle obudowy ma byc drugi wentyl ktory te powietrze bedzie wydmuchiwac poza bude.

Czyli ten na tyle wypadałoby odbrócić naklejka czerwona w drugą stronę? a freezera mam dobrze skierowanego?

dodatkowo dochodzi wentyl od zasilacza wiejacy wprost na freezera :mur:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co do chlodzenia mostka na AMD690G to jest sposob. Musisz miec troche miekiego aluminium lub plexe taka 5mm i zrobic wysiegnik dla wentylka jakiegos pokaze jak zrobie takie cos jak to ma wygladac

oki wiec czekam na relacje;)) u mnie narazie wygląda to tak

Dołączona grafika

zapusciłem foxone, i takie wyniki

Dołączona grafika

Czy te temp CPU nie jest jeszcze za wysoka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a freezera mam dobrze skierowanego?

Freezer wg instrukcji powinien byc zamontowany odwrotnie, tzn o 180 stopni w stosunku do tego co masz obecnie. Tak, żeby powietrze leciało w tył obudowy i było wydmuchiwane przez dodatkowy wentyl. Obecnie powietrze jest wtłaczane do środka budy.

dodatkowo dochodzi wentyl od zasilacza wiejacy wprost na freezera

Ten wentylator wyciąga powietrze z obudowy, a nie wieje na radiator. Chyba, że masz nietypowy zasilacz :wink:

Poza tym zainstaluj nowszą wersje Fox One, u mnie lekko zmieniły sie wyniki odczytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obruciłem freez'a, teraz wentyl skierowany jest na pamieci...wczesniej jednak zdjałem z niego paste i założyłem AC ceramique..

podłaczyłem i lipa.. na starcie mi pokazuje 48-45..

wyłaczyłem jeszcze ten na tyle obudowy.. i to samo przy obrotach 1600,

troche głosny.. kurde chodzi jak odkurzacz.. na 2000 ...

Co do tego FoxOne, to jaka masz wersje bo nie ma nowszej niz 1.1.0.2 przynajmiej nie moge znalesc..?

nic poczekam az pasta wypełni luki i zobaczymy.. chociaz rozsmarowałem

dokładnie eehh..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam v 1.1.1.8, ściągnięte przez Fox LiveUpdate. Sprawdziłem i jest już wersja 1.1.2.1. Gwarancji nie daje, że odczyty będą inne, ale nic nie szkodzi spróbować.

Co do temperatury sie nie wypowiem, bo ja mam sprzęt niepodkręcony :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dziś formata windy i teraz mam problem z zainstalowaniem sterów dźwięku,instalowałem te z płyty,najnowszy pakiet sterów z www i cały czas to samo,wszystko inne sie zainstalowało,a dźwięk nie.Czy miał ktoś już taki problem i sobie poradził?Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi