Skocz do zawartości
beka

Budżetowe Mobasy Na 690g | Głównie O Foxconn A690gm2ma-8krs2h

Rekomendowane odpowiedzi

wiecie co mam jeszcze z tym mobo bajaer jak nic komp mi sie sam wlacza nie wiem jak to jest mozliwe ale robi to sam np o 6:13 rano słycham a tu z kompa wydobywa sie "piiii" i ładuje sie winda nie wiem o co chodzi i co powoduje takie chore zachowanie kompa.

Gdybym nie mial powalonej klawirki z mysza na radio to palicho pstyczek w zasilaczy i spokoj ale po takim czyms musz resetowac i mysz i klawirke wyjmujac baterie i ponownie crosowac polaczenie z nadajnikiem a to wkur....

Narazie jestem zawiedziony tym mobo bo ma kaprys i "duchowe" zachowanie

Edytowane przez 21szpak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co mam jeszcze z tym mobo bajaer jak nic komp mi sie sam wlacza nie wiem jak to jest mozliwe ale robi to sam np o 6:13 rano słycham a tu z kompa wydobywa sie "piiii" i ładuje sie winda nie wiem o co chodzi i co powoduje takie chore zachowanie kompa.

Gdybym nie mial powalonej klawirki z mysza na radio to palicho pstyczek w zasilaczy i spokoj ale po takim czyms musz resetowac i mysz i klawirke wyjmujac baterie i ponownie crosowac polaczenie z nadajnikiem a to wkur....

Narazie jestem zawiedziony tym mobo bo ma kaprys i "duchowe" zachowanie

kurcze a myslalem ze to tylko u mnie tak ;] tez sie czasem wlaczal sam komp nad ranem..

mialem taki myk juz kiedys na Abicie NF7, tam pomoglo wylaczenie opcji WAKE ON LAN i ogolnie wszystkich WAKE'ow :]

to samo zrobilem z FOXCONNEM, zostawilem tylko Wlaczanie z klawiatury i jak narazie problemu nie ma, nie zdazylo sie jeszcze zeby sie komputer sam uruchomil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tych duchowych samoczynnych startow kompa to powiem tyle ze wylaczenie Wake On dla myszy i klawiatury dało pozytywny efekt narazie jest spokoj i komp sie sam nie wlacza :-)

hehe a tak wogóle to mobo jest ok no bo wszystko dziala juz jak powinno. Bios mam P35 wiec updatow nie robie. Dobr male mobo. Teraz tesknie za cisza jaka byla na integrze bo jednak to moj Palit 8500GT tak hałasuje.

Edytowane przez 21szpak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie, że czujniki na płycie nie są najlepsze. Sprawdzałem dziś miernikiem napięcia zasilacza i są dość spore rozbieżności w tym co pokazuje Bios/Fox One, a tym co pokazał sprzęt. Cudów oczywiście sie nie spodziewałem, wiadomo że nic nie zastąpi miernika. Ale dla linii 12V różnica między softem a miernikiem wyniosła aż 0.4V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie, że czujniki na płycie nie są najlepsze. Sprawdzałem dziś miernikiem napięcia zasilacza i są dość spore rozbieżności w tym co pokazuje Bios/Fox One, a tym co pokazał sprzęt. Cudów oczywiście sie nie spodziewałem, wiadomo że nic nie zastąpi miernika. Ale dla linii 12V różnica między softem a miernikiem wyniosła aż 0.4V.

No To Spokojnych Zbiżających się Świąt Foxconnowcy :D, aby ta płytka sprawiała nam jak najmniej problemów, była długooo Stabilna żeby wam napiecia nie wariowały i proc krecił sie na niej jak najlepiej i najwydajniej.. :rolleyes:

Happy X-mass 4 Us

Edytowane przez Trancvission

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to pierwsze przedswiateczne wyniki zabawy z Foxconnem juz mam :

Dołączona grafika

pozdro:)

No bardzo ładnie, tylko mnie przeraża to 1.520V.. temperatury w normie jakie masz chłodzenie CPU?

bo naprawdę ładny wynik.. chodzi stabilnie? mam pytanko, co to za prgram monitotujący temperatury, napiecia po prawej?

Edytowane przez Trancvission

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tez to napiecie sie nie podoba :] ale podnioslem tylko na krotka chwile do testu :] normalnie nie bedzie moj komp chodzil z takim Vcore:)

a temperatury zaskakujaco niskie jak na takie napiecie i BOXowy cooler, byc moze miernik napiecia lekko zawyza i dlatego tak sie dzieje,

stabilnosci jeszcze nie testowalem na dluzsza mete, ale zajme sie tym niebawem :P

ten programik monitorujacy po prawej to oczywiscie EVEREST :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tez to napiecie sie nie podoba :] ale podnioslem tylko na krotka chwile do testu :] normalnie nie bedzie moj komp chodzil z takim Vcore:)

a temperatury zaskakujaco niskie jak na takie napiecie i BOXowy cooler, byc moze miernik napiecia lekko zawyza i dlatego tak sie dzieje,

stabilnosci jeszcze nie testowalem na dluzsza mete, ale zajme sie tym niebawem :P

ten programik monitorujacy po prawej to oczywiscie EVEREST :D

no i to ładnie zawyżać musi ten czujnik foxconn;a.. pociesze Cie, kiedy dałem 288HT, i dałem blend test;a w orthos wywalał mi błedy wiec stabilnosci zadnej.. tylko wtedy temperatura wg everesta wzrosła do 65 C i wszystko na podobnym napieciu do twojego..

az cud ze sie nie spalił ten proc.. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko jak sprawdzic czy C&Q działa? Nie wiem ale jakos nie widze obnizenia czestotliwosci mimo ze w biosie mam włączone C&Q, wgrane najnowsze sterowniki dla procka ze strony AMD. A jakos mimo wszystko nadal 2GHz nawet jak nic nie robie przez dluzszy czas (tylko okno CPU-Z w tle) .

Czy istnieje jakas metoda sprawdzenia tego? Moze windows cos nie teges i nie zalacza C&Q?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje jakas metoda sprawdzenia tego? Moze windows cos nie teges i nie zalacza C&Q?

Tak, możesz sprawdzić np. przy pomocy Fox One - jak tam nie obniża prędkości, to znaczy że C&Q nie dziala.

Upewnij sie, że masz ustawione:

Właściwości (prawym przyciskiem myszy kliknij na pulpicie) -> Wygaszacz ekranu -> Zasilanie -> Schematy zasilania

na Minimalne zarządanie energią

Edytowane przez endo99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, po dobrych recenzjach tego Foxa na AM690G poleciłem płytkę znajomemu. Chciał zmienic platformę na coś dwurdzeniowego pod AM2 i stosunkowo taniego. Kupił więc tę płytę, Brisbiego 4000+ 2.1GHz (10.5x) i pamięci Patriot 2x1GB DDR2 800 4-4-4-12 2.2V

No i niestety na dzień dobry problem. Kombinowaliśmy już niemal wszystkiego i nadal płyta źle współpracuje z tymi pamięciami, lub też ustawienia w biosie nijak mają się do rzeczywistych. Blue screeny po załadowaniu systemu, memtest "wali" błędami.

Najśmieszniejsze jest to, że nie ma zamiaru podkręcac. Po prostu ma to byc stabilna platforma do zwykłej pracy.

Nawet po załadowaniu ustawień domyślnych biosu system nie wchodzi. Udało się jedynie załadowac system przy pamięciach ustawionych jako DDR2-703 i czasach 4-5-5-15 2.2V. I to naprawdę po niezłych kombinacjach. Obecny bios to P37 ;)

Pamięci są sprawne, ponieważ na GeiLach 800 5-5-5-15 1.8V jest to samo!

Ramy ustawiane na MANUAL, AUTO i LIMIT i albo nie startuje, albo bluescreenik wyskoczy. Przestawialiśmy HT na niższe, podnosiliśmy napięcia na DIMMach, NB i procku i zero efektu.

Jeśli macie jakiś trop dajcie znac. Chodzi o ustawienia domyślne tego sprzętu w biosie : 2.1GHz, DDR2 800 4-4-4-12 2.2V/2.3V, HT1000.

Dodam, że Patrioty nie działają także na ustawieniach 800 5-5-5-15 2.2V! A to już lekka przesada. Chociaż wydaje mi się, że to jakiś dzielnik pamięci w stosunku do CPU jest źle odczytywany. Memtest pokazuje 842MHz niezależnie od większości ustawień :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i to ładnie zawyżać musi ten czujnik foxconn;a.. pociesze Cie, kiedy dałem 288HT, i dałem blend test;a w orthos wywalał mi błedy wiec stabilnosci zadnej.. tylko wtedy temperatura wg everesta wzrosła do 65 C i wszystko na podobnym napieciu do twojego..

az cud ze sie nie spalił ten proc.. :?

288HT i bledy? dziwne :blink: moze napiecie na NB miales za male bo procek to raczej napewno nie skoro miales takie Vcore ustawione wtedy :P a moze ram?

ja przy 290 mialem cos takiego:

post-147425-1198325057_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, po dobrych recenzjach tego Foxa na AM690G poleciłem płytkę znajomemu. Chciał zmienic platformę na coś dwurdzeniowego pod AM2 i stosunkowo taniego. Kupił więc tę płytę, Brisbiego 4000+ 2.1GHz (10.5x) i pamięci Patriot 2x1GB DDR2 800 4-4-4-12 2.2V

No i niestety na dzień dobry problem. Kombinowaliśmy już niemal wszystkiego i nadal płyta źle współpracuje z tymi pamięciami, lub też ustawienia w biosie nijak mają się do rzeczywistych. Blue screeny po załadowaniu systemu, memtest "wali" błędami.

Najśmieszniejsze jest to, że nie ma zamiaru podkręcac. Po prostu ma to byc stabilna platforma do zwykłej pracy.

Nawet po załadowaniu ustawień domyślnych biosu system nie wchodzi. Udało się jedynie załadowac system przy pamięciach ustawionych jako DDR2-703 i czasach 4-5-5-15 2.2V. I to naprawdę po niezłych kombinacjach. Obecny bios to P37 ;)

Pamięci są sprawne, ponieważ na GeiLach 800 5-5-5-15 1.8V jest to samo!

Ramy ustawiane na MANUAL, AUTO i LIMIT i albo nie startuje, albo bluescreenik wyskoczy. Przestawialiśmy HT na niższe, podnosiliśmy napięcia na DIMMach, NB i procku i zero efektu.

Jeśli macie jakiś trop dajcie znac. Chodzi o ustawienia domyślne tego sprzętu w biosie : 2.1GHz, DDR2 800 4-4-4-12 2.2V/2.3V, HT1000.

Dodam, że Patrioty nie działają także na ustawieniach 800 5-5-5-15 2.2V! A to już lekka przesada. Chociaż wydaje mi się, że to jakiś dzielnik pamięci w stosunku do CPU jest źle odczytywany. Memtest pokazuje 842MHz niezależnie od większości ustawień :/

Zapodaj bios P38 moze on cos zmieni, sprubój tez odpalic kompa na jednej kosci z tych Patriotow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzielnik jest OK przy ustawieniu procka 200x10.5=2100MHz powinien byc dzielnik 6 czyli 2100/6=350 350x2=700Mhz na pamieciach

moze to kwestia napiecia, te patrioty wymagaja wysokiego napiecia a z tego co zauwazylem plyta lekko zaniza napiecia na pamieci srednio o jakies 40mV, tzn tak wynika z miernika w HARDWARE MONITOR w biosie i w programie FOX ONE, moze zwieksz napiecie jeszcze o 50mV

Edytowane przez VooCash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie było zwiększane do nawet o +500mV, czyli 2.3V (około). Faktycznie płyta zaniża nieco napięcia. Dla +400mV jest realnie ok. 2.11/2.13V.

Czyli wynika z tego, że bez O/C procki z mnożnikiem połówkowym nie wykorzystają do końca pamięci DDR2 800?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko czy zdażyło sie Wam ze kompik na foxcoonie sam sie czasami wyłącza? Z samoistnym włączaniem sobie poradzilem ale teraz raz na jakisz czas i zupelnie przypadkowo np. przy przegladanie stron w necie komp wylacza sie bez powodu. Proc nie podkrecony w dodatku C&Q chodzi wiec wogole zimniutki. Dzwine zachowanie moze juz ktos mial tak kiedys?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko czy zdażyło sie Wam ze kompik na foxcoonie sam sie czasami wyłącza? Z samoistnym włączaniem sobie poradzilem ale teraz raz na jakisz czas i zupelnie przypadkowo np. przy przegladanie stron w necie komp wylacza sie bez powodu. Proc nie podkrecony w dodatku C&Q chodzi wiec wogole zimniutki. Dzwine zachowanie moze juz ktos mial tak kiedys?

Ty to masz problemy.. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zebys wiedzial ze mam, po raz pierwszy mam takie mobo ktore ma swoje "ale" i "kaprysy" wczesniej mialem Epoxa potem Epoxa i na koncu Epoxa wiec nie mialem problemow ze stabilnoscia i nigdy plyta mi focha nie strzelila podczas przegladania netu. Eh chyba pokusze sie o bios P38 bo chyba to ten P35 jest taki kaprysny

Edytowane przez 21szpak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś wie, jak na tej ***** integrze uruchomic wyjście telewizyjne ?? Probowałem już wszystkiego, bios najnowszy, sterowniki od 7.8 do 7.12, system windows 2003. CCC wykrywa mi podłączony telewizor na liście nieaktywnych urządzeń, ale nie można go przeciągnąc do drugiego urządzenia wyświetlającego. Tak samo nie chce się włączyc drugie urządzenie wyświetlające. Kombinowałem w boisie z funkcją multifunction, ale przy wyłączonej nic to nie daje, a przy włączonej pojawia się dodatkowe urządzenie w systemie, jednak nie idzie zainstalowac do niego sterowników. Dodanie tego identyfikatora do pliku inf instalatora powoduje zainstalowanie się tego "czegoś", jednak po instalacji następuje zrestartowanie się komputera i trzeba w trybie awaryjnym odinstalowywac sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi