Skocz do zawartości
Amrod

Zestaw ~4500; Wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prosiłbym o pomoc w "skomponowaniu" dobrego komputera w miarę w przystępnej cenie. Niestety, im więcej szukam tym większy dylemat. W założeniu komputer uniwersalny, czyli do wszystkiego: praca, internet, gry (przede wszystkim Medieval 2: Total War, Supreme Commander) oraz tworzenie filmików z gier. Plan "jak to powinno wyglądać" przedstawia sięmniej więcej tak:

Płyta główna - no i tu największy problem, chciałbym to zbudować na P35 (bo do premiery innych obsługujących Intele 45nm to jeszcze kawałek czasu, jak się mi wydaje?), aby później móc w miarę gładko przejść właśnie na te nowe procesory; z obsługą pamięci DDR2, zintegrowana karta dźwiękowa (ale to chyba większość teraz je ma). Czy zamierzam podkręcać? Raczej tak, ale nie odrazu. Oczywiście nie ekstremalnie. Głównie myślałem o polecanych:

* Abit IP35

* ASUS P5K IP35

czy może jakąś inną?

Dysk twardy - pojemność 250-320GB (niecałe 7 lat temu myślałem, że dysk 30GB to szczyt rozrzutności, ale czas zweryfikował swoje :lol2: )

* Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)

* Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

Do Samsunga jestem przekonany, 7 lat bezawaryjnej pracy robi swoje (może ostatnio coś gorzej z nim), ale nie wiem jak teraz ta firma stoi z niezawodnością. Spotkałem się z opiniami, że dysk jest bardzo cichy (a na tym głównie mi zależy oraz bezawaryjności), za wyjątkiem "chrobotania", cokolwiek to znaczy. Seagate natomiast nie ma tej uciążliwość a jest głośniejszy. Czy wymienione dyski są identycznie w "wersji" 250GB? A może coś od WD?

Pamięć RAM - tutaj zastanawiam się nad kupieniem 2x2GB OCZ Vista Upgrade, ale VISTA HP 32bit ma ograniczenie do 4GB(?), więc praktycznie nic mi to nie da oprócz zwiększonych kosztów.

* OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4

Procesor - Intel ma wypuścić 22 lipca nowe procesory (obniżki starych?), a w szczególności idealny jak dla mnie E6550 (FSB1333MHz), ale niestety prawdopodobnie zakup nastąpi przed tą datą, więc wybór padnie chyba na następujący model:

* Intel Core 2 Duo E6420 2.13 GHz (S775) BOX (Boxowe chłodzenie wystarczy do podgonienia karty do poziomu E6600?)

Karta graficzna - głównie dwa modele Radeon HD2900XT (firma produkująca chyba bez znaczenia większego) albo GeForce 8800 GTS EVGA 640MB (ewentualnie 320MB); skłonny jestem do Radeona ze względu na wydajność, ale czy te niedociągnięcia da się "nadrobić" sterownikami? No i kwestia gier czy wszystko będzie ok (Rome: Total War i Medieval 2: TW bo głównie te gry mnie interesują). W niedalekiej przyszłości chciałbym aby karta zapewniała dobrą wydajność w rozdzielczości 1600x1200

Zasilacz - tu również dylemat Tagan, a może SeaSonic, czy inny? BO 530W jest chyba wystarczające.

* Tagan 530W - U15 Easycon Serie

Chciałbym zamknąć się w kwocie do 4000zł (max 4500) wraz z VISTA OEM.

Proszę o opinie. Co zmienić, co dodać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polece zestaw Sysaka za 3k zł + opcje:

CPU Intel Core 2 Duo E6420 BOX__________647zł

RAM OCZ Special Ops 2X1GB 800MHz CL5 ____________________ 325zł

GRAFIKA Galaxy 8800GTS 320MB______________ 1020zł

HDD Western Digital WD2500AAJS 250GB ______________ 220zł

DVD-RW Samsung SH-183L SATA _______________________ 99zł

Zasilacz HuntKey HK-350AP 450W __________________ 199zł

CAŁOŚĆ: 2900zł

OPCJA

GRAFIKA InnoVISION 8800GTX ______________ 1840zł

Zasilacz Chieftec CFT-620A-12S 620W __________________ 315zł

Zamiast 8800GTS weź 8800GTX a zamiast tego HuntKeya weź Chiefteca. Łącznie wyjdzie ok 3836zł. Dobrze jeśli dorzucisz jeszcze 2GB RAMu :) I zostanie na Viste :)

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast 8800GTS weź 8800GTX a zamiast tego HuntKeya weź Chiefteca. Łącznie wyjdzie ok 3836zł. Dobrze jeśli dorzucisz jeszcze 2GB RAMu :) I zostanie na Viste :)

Tak, owszem, opierałem się na tej konfiguracji, która nie powiem, ale przypasowała mi. Procesor pozostanie taki jak jest (chyba najlepszy wybór), bo raczej do czasu zakupu nie ukarze się E6550. Pamięć wybrałbym taką jak napisałem, czyli ta z dodatkowych komponentów ww. zestawu.

Co do karty graficznej to raczej nie GTX, po prostu nie wykorzystam jego mocy, a Radeon byłby chyba idealny (mając nadzieję, że "naprawią" wreszcie te sterowniki :unsure: ). Zamiast tego może rzeczywiście pójdzie w dodatkowo 2GB jak mówisz ;)

Czy ten WD jest rzeczywiście taki dobry?

Nie wiem jaką płytę główną proponowałbyś mi? W SLI nie mam zamiaru inwestować. Pozatym P35 nie obsługuje chyba na wszystkich PCI-E x16. Bardzo dobry wydaje mi się ten Abit, ale... kiedy premiera? Jeśli nie to co zamiast tego? No i czy ograniczenie do pamięci 1066MHz w tym Abicie nie pozbawia go na późniejszą rozbudowę? Czy nie ma to raczej znaczenia? Alternatywne Asusy (Asus P5K-E/WIFI-AP Intel P35; Asus P5K Intel P35; Asus P5K WS Intel P35) mają taką możliwość, przynajmniej teoretyczną.

Dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zrobią te stery. Grafika jest juz kwartał na rynku a stery jak były zje... tak są nadal. Wydajność GTXa wykorzystasz jak tylko wejdą pierwsze gry pod DX10 więc jeszcze w tym roku ;)

Co do dysku to te WDki są obecnie najlepszymi dyskami. Nie ma wydajniejszych a z głośnością też nie ma problemu.

Co do płyty to można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> EVGA nForce 650i Ultra T1 która kosztuje ok 350 zł a ma wszysko co potrzeba na razie. OC też ma na przyzwoitym poziomie :) Myślę że na razie nie warto brać droższej płyty. Przy przyszłej modernizacji pewnie i tak będziesz musiał zmienić płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi