Skocz do zawartości
Misza

Czym Smarować?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mały dylemacik.

Musiałem płytę oddać do serwisu więc zdjąłem Freezera :) Jak będę składał to wypadało by czymś pomazać procek. Do dyspozycji mam słynnego Titana TTG-S104 i coś co wygląda jak pasta silikonowa. Jest biała, na opakowaniu są napisy Stars ST-350, była dołączona do coolera Revolteca na VGA.

Szczerze mówiąc nie jestem takim maniakiem, żeby kupować tubkę 1,5g za 40zł. Sprzęt nie będzie ekstremalnie kręcony, myślę, że tak do 4GHz go pociągnę ;)

Co będzie mniejszym złem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceramique. Stosunek cena/jakosc - prawie idealnie. Na procka poleci moze z 1/20 tubki.

To ja wiem, ale nie chcę wydawać kasy, chcę wykorzystać to co mam. Nie chodzi o ilość wykorzystaną do smarowania, na tyle rzadko gmeram przy coolerach, że nie ma to żadnego znaczenia.

Zmniejsz ilosc linii w sygnaturce do 10 albo pozegnasz sie z calym podpisem i przywitasz z ostrzezeniem.

Załatwione!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wiem, ale nie chcę wydawać kasy, chcę wykorzystać to co mam. Nie chodzi o ilość wykorzystaną do smarowania, na tyle rzadko gmeram przy coolerach, że nie ma to żadnego znaczenia.

Ale Arctic Ceramique kosztuje nicałe 10zł, to nie jest kasa przez duże K.

A co do Twoich mazideł, to jak je dobrze nałożysz to nie będzie tragedii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Arctic Ceramique kosztuje nicałe 10zł, to nie jest kasa przez duże K.

A co do Twoich mazideł, to jak je dobrze nałożysz to nie będzie tragedii.

A ja myślałem, że na przyzwoitą pastę to trzeba z 30-40zł wydać ;) Jak to ma mnie 10zł kosztowac to może faktycznie lepiej zainwestowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40pln... ZALMAN ZM-STG1 kosztuje ~30, Coollaboratory 35PLN, ARCTIC SILVER 5 12g - 45PLN. Pierwsze 2 oczywiscie bija na glowe wydajnosciowo Ceramique ale sposob nakladania i pozniejsze czyszczenie jest nie lada wyczynem. AS5 - nieznacznie lepsza od AC lecz 12g tubka to jakies 100 smarowan malych rdzeni.

W stosunku do silikonu Revolteca mozna spodziewac sie zysku 6*C w stresie na procku. Moze i wiecej ale nie popadajmy w samozachwyt :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jednak btm polecił ceramique, w zupełności wystarczy, za 8,90 stosunek cena/jakość idealny.

Nie da sie ukryc. Dodatkowo, ma ta zalete, ze nawet jak cos sie zapacia, to stresu nie ma, bo Ceramique jest izolatorem elektrycznym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi